Liflig duft av arabisk og fransk mat møtte dugnadsgjengen da de kom til sesongavslutning på Båtstua.
Hvorfor ikke prøve noe nytt tenkte komiteen representert ved Einar Nilsen da Allaktivitetshusets venner skulle ha årsavslutningen i forrige uke. Dermed kontaktet han noen av sine venner fra Syria for å høre om de kunne bistå med å få dette til.
Jwan Dada og hans søster Maiada Dada fikk med seg Aziz Almokasks på dette prosjektet, og dermed var planlegging og forberedelser i gang. Alle tre er fra Syria, og har opphold i norske mottak bak seg før de kom hit for bosetting. Jwan kom fra Nesna, Maiada fra Vadsø, og Aziz fra Kirkenes.
Jwan forteller at han har utdannelse innen hotellfag og servering fra Syria. Han har arbeidet seks år på hotell i Syria, og fire år i Russland. Nå lærer han norsk, og har praksisplass to dager i uka på Hotell Scandic i Mo i Rana.
Søsteren Maiada arbeidet i Syria med sying av klær, og senere som kjemi assistent for farging av klær. Sistemann Aziz hadde kafè i Syria, og kjørte også lastebil der. Men når vi møtte dem på Båtstua var de travelt opptatt med å tilberede maten for kveldens gjester.
– Hva skal dere servere til gjestene i kveld?
– Vi skal tilberede og lage en meny som er en blanding av arabisk og fransk mat. Det vil bli en forrett, en hovedrett samt dessert, forteller Jwan.
– Forretten vil bestå av en kabaret med reker og røkt laks, med en arabisk salat, Fatoch, og en Cæsarsalat. Videre vil hovedrettene bestå av Falafil, Homous, Kobba, Kbab Arabisk, Frika Ris. Desserten vil være Hlawa Gbn – en søtlig ost, og hjemmelagede sjokoladeboller forteller Jwan tydelig stolt.
Da tiden kom og gjestene var ventet sto maten ferdig og ventet på dem. Ut i fra det som var gjort klart og tilberedt vil nok gjestene oppleve at de får et helt fantastisk måltid servert. Selv om de ikke helt vet hva det er.
Bon Appètit !