I løpet av mars har Kulturminnefondet vedtatt hvilke prosjekter som i denne omgang får støtte, og i Nordland får 18 prosjekter nå til sammen 5,5 millioner kroner til bevaring av kulturminner. To av disse ligger i Hemnes.
84 prosjekter fra Nordland søkte om til sammen 30 millioner kroner i støtte. Dette er en økning fra forrige søknadsrunde, med 60 søknader på til sammen 21 millioner i 2016.
I Hemnes har Jostein Kvernmo fått 73.000 kroner i støtte til å ta vare på det gamle bilverkstedet på Hemnesberget, mens , Oddmar Nogi Sjåvik får 300.000 kroner i støtte til jobben med omlegging av skifertak på jugendvilla, bedre kjent som Myhrerhuset.
Første omgang av tildelinger ble gjort i begynnelsen av mars, da 244 prosjekter med søknadssum under 200.000 kroner fikk tilsagn om støtte til bevaring. 15 prosjekter fra Nordland fikk da tildelt midler på like over én million kroner. Nå er de resterende tildelingene vedtatt, og til sammen 488 kulturminner kan reddes.
Innen søknadsfristen for 2017 gikk ut 1. november 2016, hadde det kommet inn hele 1242 søknader til Kulturminnefondet om støtte til bevaring av kulturminner i privat eie. Nordmenn vil ruste opp hus, låver, uthus, fly og båter for over 340 millioner kroner.
– Når det er så mange private eiere som vil sette i stand sine kulturminner, er det svært gledelig. De økte bevilgningene fra Stortinget betyr at vi kan hjelpe flere eiere i gang med sine prosjekter, sier en tilfreds Simen Bjørgen i Kulturminnefondet.
Han vektlegger at Kulturminnefondet har prioritert prosjekter som gir grunnlag for fremtidig bruk svært høyt.
Kulturminnefondet er Klima- og miljødepartementets viktigste verktøy for bevaring av verneverdige kulturminner, og klima- og miljøminister Vidar Helgesen er glad for midlene som deles ut til private eiere i år.
– Kulturminnefondet gjør en stor og viktig jobb for landets kulturminner. Uten fondet ville Norge vært mye fattigere på verneverdige bygninger. En krone fra kulturminnefondet utløser tre kroner fra private, og mange gjør en imponerende innsats for å stanse forfallet og sette i stand eiendommer. Regjeringen og samarbeidspartiene har styrket bevilgningen til kulturminnefondet vesentlig de seneste årene. Pengene har også bidratt til at mange kan drive næringsvirksomhet i tilknytning til kulturminnene. Dette er offentlig og privat samarbeid på sitt beste, sier Helgesen.
Den siste brukerundersøkelse til Kulturminnefondet viser at fire av fem prosjekt aldri ville blitt gjennomført uten støtten fra Kulturminnefondet. Helgesen mener at langt flere kulturminner blir reddet av frivilligheten, og setter stor pris på motiverte eiere som stiller opp for å redde en del av Norges kulturarv.