Foreløpig står ingen klar til å bygge en spektakulær utsiktsplattform eller overnattingshytte(r) på Ramflåget. Men mer tilrettelagt adkomst kan det bli.
Det kom frem på et åpent møte som Hemnesberget Vel hadde bedt hemnesværingene
komme på. Møtet var på Albertines hus torsdag ettermiddag, og 14 personer var samlet for å diskutere hva som kan gjøres på Ramflåget for å trekke folk med friluftsinteresse til Hemnesberget.
På møtet var Ketil Tverrå og Marit Valla fra Hemnes kommune, og Knut Berntsen fra Polarsirkelen friluftsråd. Marit Valla gjorde en kort orientering om Okstindan kultur- og naturpark.
— Mange tror det skal være en park med benker og gjerde, men så er selvsagt ikke tilfelle. For Hemnes handler dette om at man gjennom bruk av lokale natur- og kulturverdier kan skape mer næring og økt bolyst. Tiltak på Hemnesberget er derfor innenfor begrepet
Ketil Tverrå fortalte at han har vært i kontakt med grunneier.
— Man er nødt til å ha grunneier med på laget, uten det kan man naturligvis ikke gjøre noe som helst.
Halldor Solhaug ivret veldig for at det burde lages en utsiktsrampe på Ramflåget i stål og glass, som er så spektakulær at det blir spennende å gå utpå den. Andre så for seg et eller annet bygg hvor man kunne overnatte på enkleste vis, og for eksemppel se på nordlyset gjennom et glasstak.
Her helte Knut Berntsen litt kaldt vann i blodet på de ivrigste.
— Vet man om folk her på Hemnes vil ha denslags inngrep i naturen? Ikke alle vil sette pris på slikt. Og hvem skal ta ansvar for vedlikehold og ettersyn for at alt er på stell? Slikt gjør seg ikke selv.
Steinar Jørgensen hadde ikke helt sansen for prangende installasjoner i naturen, men kunne gå med på å forbedre stien.
— Når det gjelder å gjøre noe for å trekke turister til Hemnesberget er det på høy tid at kommunen satser på den unike båtbyggerhistorien som Hemnes har. Et godt tilrettelagt båtbyggermuseum vil være bedre å satse på enn en utsiktsrampe på Ramflåget.
Her fikk Jørgensen støtte fra Knut Bernstsen.
— Dette har jeg absolutt sansen for. Båtbyggerkunsten på Hemnesberget og hele distriktet må ikke bli et glemt kapittel. Men siden Ramflåget var tema ble ikke disse tankene tatt videre i diskusjonen.
Berntsen foreslo at man i første omgang konsentrerte seg om å legge forholdene bedre til rette for turer på Ramflåget. Anlegge en god parkeringsplass og utbedre stien hele veien opp. Før møtet ble hevet kom man til at man først kartlegger mulighetene for å lage en sti uten å måtte gå over blautmyr. At man finner en plassering i terrenget slik at det kan legges ut steinheller, og kanskje bygge trapper av naturstein der det måtte passe. Når slike planer er gjort mer konkretisert kan det søkes om offentlige midler med Hemnesberget Vel som søker, og Berntsen har stor tro på at det går an å hente inn store nok midler for å få til en slik satsing. Så kan man la de mer spektakulære tankene modne, og eventuelt ta prosjektet et steg videre dersom noen aktører skulle føle for det.