Like vilkår
Over store deler av verden humper en populistisk bølge der bygd settes opp mot by. Dessverre ser målet for også denne kampen ut til å være tilgang på makt, og kanskje like mye misbruk av denne.
Brexit, det amerikanske presidentvalget, valget i Nederland, grunnlovsforslagene i Tyrkia, det franske presidentvalget – alle viser at bygd og by stemmer ulikt. Bygdene stemmer for isolasjon og fremmedfrykt og de som søker makt har til hensikt å endre på spillereglene, mer makt på færre hender.
Å reversere demokratiet synes ikke som noen god ide, spesielt ikke når dette gjøres gjennom en knebling av fri presse og ved å utfordre dagens maktfordeling. Det er vanskelig å forstå at løsningene som foreslås skal gi større frihet, bedre velstand og færre konflikter. Historien er full av eksempler som viser det stikk motsatte, samhandling mellom nasjoner har skapt både fred og velstand gjennom de siste 70 år i et omfang som verden aldri tidligere har opplevd.
Denne bølgen med opprør har kommet svært overraskende på det etablerte systemet. Årsaken til opprør er som alltid misnøye, denne gangen en misnøye som ikke har vært på dagsorden og dermed skapt enda større irritasjon. Muligens er det ulike faktorer som spiller inn i de forskjellige landene fenomenet oppstår, men en fellesnevner er at sinnet rettes mot en tenkt elite som gjerne tillegges egenskaper og meninger som passer.
I Kambodsja så vi hvor galt og langt det faktisk kan gå da Røde Khmer forsøkte å utslette byene og eliten i et folkemord på 70-tallet. Vi er selvsagt ikke der nå, men at ekstremisme kan oppstå plutselig og med stor kraft er noe verden har fått smertelig oppleve, populismen bør derfor møtes med kunnskap og ikke minst ved å lytte og forstå hva som skaper misnøye.
Oppvekst i bygd eller by må gi like muligheter for å bli det man ønsker. Infrastruktur er den viktigste grunnsteinen i samfunnet, bygging av infrastruktur er så vel storsamfunnet som lokalsamfunnets oppgave. Med god infrastruktur vil det skapes jobber, bosetting og boglede både i by og bygd. Framtiden er ikke så forskjellig fra fortiden, by og bygd er gjensidig avhengige av hverandre.