Tirsdag 4. april møttes alle ungdomsskoleelevene i kommunen på Hemnes sentralskole for å lære om personlig økonomi. Tiltaket var et samarbeid mellom NAV og Sparebanken 1.
Som NAV-leder Andrew Amundsen uttrykte det:
— Vi i NAV har ansvar for å hjelpe mennesker ut av økonomiske utfordringer. Håpet med denne kunnskapen dere får i dag er at dere skal slippe å komme til NAV for å be om hjelp senere i livet.
Etter hvert gav han mikrofonen til Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, men kanskje mest kjent som programleder i TV3s luksusfellen. «Hvilke valg bør unge forbrukere ta i forhold til egen økonomi?» var tema i foredraget.
Magne Gundersen startet sitt foredrag med å prøve å få i gang en dialog med en litt stille og beskjeden forsamling. Selv om starten gikk litt tregt fikk Gundersen etter hvert i gang en god dialog med tilhørerne.
«Kjendisen» fra TV3 fortalte elevene at gode økonomivaner opparbeidet som unge, ble tatt med videre i livet. Likeså var også dårlige økonomivaner med på lasset. Derfor var det viktig å begynne tidlig med å gjøre de riktige valgene.
Forbruk – inntekt
— Det er viktig å planlegge egen økonomi med budsjett, presiserte forbrukerøkonomen. — Hva bruker du pengene på? Hvor kommer pengene fra? Vi blir stadig mer voksne og har mer penger selv. Derfor må vi tenke mer og mer på hvordan vi bruker pengene, mente Gundersen.
På spørsmål til salen fikk han forskjellige svar. En måtte jobbe hjemme for å få penger, andre fikk mer penger av pappa når det var ubalanse i budsjettet. En elev nevnte gaver som inntekt. En jente i salen påpekte at hun ikke lov til å bruke sparepengene før hun ble 18 år.
— Det høres litt kjipt ut, repliserte Gundersen, men samtidig høres det litt smart ut også. Det er ikke smart å bruke sparepengene til dataspill, musikk, godteri, kino og daglig forbruk.
Magne Gundersen viste fram et typisk månedsbudsjett i ubalanse for en ungdomsskoleelev. Han bad om hjelp til å få budsjettet i balanse. Følgende innspill kom fra salen, ta ned utgifter, øke inntekter. Du må vite hva du har av inntekter før du begynner å bruke penger. En løsning som ble nevnt flere ganger var å be pappa om mer penger.
Utarbeide budsjett
Gundersen viste til nettstedet www.sifo.no Med referansebudsjettet kunne elevene med letthet utarbeide sitt eget budsjett, eller et budsjett for familien. En slik prosess kunne gi en ganske interessant økonomiprat i familien.
Lommetyveri på Kiwi
Magne Gundersen snakket om en ny type lommetyver.
— Dette var lommetyver som tar så lite penger at du ikke merker noe. Hver dag tar de et lite beløp som gjør at du ikke merker noe i det hele tatt. Daglig forbruk som kantinemat, kebab, tyggegummi, smågodt, kafé, snus, spill og tipping.
Han kom med følgende eksempel: Marcus og Henning kjøpte hver dag en skolebolle og en flaske brus på Kiwi i langfriminuttet. Dette kostet dem 30 kr. En liten sum i seg selv, men når dette var en daglig rutine ble månedsprisen kr 600.-, og for hele skoleåret, kr 5700.-.
Betalingsanmerkning
Magne Gundersen fortalte at han gjorde en del undersøkelser gjennom sitt arbeid med TV-programmet Luksusfellen. — Ungdom mellom 18 og 25 har gjennomgående bra kontroll på økonomien sin. Likevel er det stadig flere unge som går i luksusfellen. De betaler ikke regningene sine fordi de ikke har råd eller ikke gidder. Unge havner i gjeldsfeller. De blir fristet til å ta opp lån. De skaffer seg et eller flere kredittkort med skyhøye renter, og bruker penger de ikke har. Er du svartelistet med betalingsanmerkning får du ikke lån, du får ikke kredittkort. Du kan ikke kjøpe på avbetaling, du får ikke handlekonto eller mobilabonnement. Du kan få problemer med å leie bolig og sågar problemer med å få en del type jobber, la forbrukerøkonomen til.
Hemnes kommune
Statistikk utarbeidet av VG viser at det i Norge er 235.500 som har betalingsanmerkninger. De har ubetalte regninger for kr 34,5 milliarder kroner. Hver av dem har i gjennomsnitt kr 148.000 i ubetalte regninger. Det er i Finnmark og på Østlandet en finner flest betalingsanmerkninger. I Hemnes kommune har 193 personer betalingsanmerkninger. Her er gjennomsnittet i ubetalte regninger kr 114.000. 63 prosent av de med anmerkninger i Hemnes er menn. Gundersens melding til elevene er at guttene er de sløveste til å betale sine regninger. De dårligste betalerne er de mellom 25 og 40 år. Av unge dårlige betalere i Hemnes kommune er tallet 24 stykker.
Konfirmasjon
På slutten av foredraget var konfirmasjonspengene tema. Magne Gundersen fikk tips og ideer fra salen om hva som var lurest. Han gav selv det klare rådet til elevene at de gjerne måtte «sløse bort» en tusenlapp. Men ellers burde pengene helt klart settes på sparekonto.
Fire elever om foredraget
Sigrid Marie Drage, 10. klasse, Hemnes sentralskole
Vi fikk vite om ting rundt økonomi som det er bedre å få vite om nå enn senere. Han fortalte om to gutter som gikk til butikken hver dag i langfriminuttet som brukte 30 kroner hver dag. Selv om det ikke er mye pr dag, så er det mye penger over tid. At han kommer hit nå er flott. Her var gode råd å ta med seg når man skal begynne på videregående.
Nora Trolid Wang, 10. klasse, Hemnes sentralskole
Dette er noe som all ungdom i 8., 9. og 10. klasse burde ha fått med seg. Han fortalte om en gutt som mistet kjæresten sin på grunn av mye rot i økonomien. Det gjorde inntrykk på meg. Ellers er det lett å bruke penger, særlig når man er konfirmert og har en del. Da er det lett å gå på butikken og bare handle i vei. Mine konfirmasjonspenger skal gå til moped eller bil.
Nils Magnus Håland, 9. klasse, Korgen sentralskole
Jeg synes foredraget var veldig bra. Det var viktig det han sa om å ta vare på pengene og spare dem. Hvis ikke er det lett å sløse dem bort. Spesielt dette med konfirmantpengene. Jeg tror at mange ungdommer bruker mye penger på ting de egentlig ikke trenger. Da er det lett å lage seg dyre vaner som senere er vanskelig å endre på.
Kristoffer Lenningsvik, 10. klasse, Bleikvassli skole
Økonomi er jo et litt kjedelig tema, men slik han forteller om det så blir det spennende. Det er viktig å kunne noe om personlig økonomi. Det jeg bet meg spesielt merke i var dette med å betale regningene i tide slik at man ikke fikk betalingsanmerkninger. Dette førte til mange konsekvenser som jeg ikke visste om.