Tirsdag 25. april var alle, som har med styre og stell og skoler i Hemnes kommune, møtt fram på skolen i Bleikvasslia. Anledninga var åpning av det nye fibernettet, noe som blir ønska veldig velkommen av lærere, elever og andre brukere.
Moderne infrastruktur til innbyggerne
Bygging av fiberforbindelse i – og mellom Hemnes og Hattfjelldal kommune starta opp sommeren 2015, og siste arbeidsdag før påske, kunne kommunen overta fiberen fra entreprenøren. Målet med prosjektet har vært å skaffe moderne infrastruktur til innbyggere, næringsliv og kommunal virksomhet i de to kommunene.
Ett tastetrykk unna
For Bleikvassli skole vil fibertilknytninga ha mange positive aspekter. Fiberoppkoblinga vil knytte skolen og barnehagen nærmere til de administrative systemene i kommunen, og de vil i framtida bare være et par tastetrykk fra «resten av verden». For skolen betyr det lettere tilgang til digitale undervisningsplattformer, og det vil igjen gi lærere og elever et større register å spille på i undervisninga.
Høytidelig fiberåpning
Det var ordfører Christine Trones som erklærte fibernettet i Bleikvasslia for åpna. I anledning åpninga, overrakte enhetsleder for skole, Rolf Arne Westgaard, en Ipad til Bleikvassli skole og en til barnehagen. Ordføreren fulgte opp overrekkelsen med følgende ord:
— Det er en historisk begivenhet at vi nå har fått åpna denne fiberkabelen, som ikke bare betyr mye for Bleikvassli skole, men også for hele Bleikvassli-samfunnet. Og så har jeg også lyst til å si at det er få ting som betyr så mye for et samfunn som at man har gode veger til infrastruktur. Og det at man kan kommunisere på nett er kanskje det som har mest å si for at vi kan bo i distriktene, at vi kan gi det samme tilbudet til ungene i Bleikvasslia som til resten av kommunen. Det er jeg utrolig stolt av at vi har på plass i dag. Jeg tenker at dette her befester Bleikvasslia i Hemnes kommune som tettsted og skolested.
Den femte grunnleggende ferdighet
Rolf Arne Westgaard skjøt inn at IKT er den femte grunnleggende ferdighet, så det er veldig viktig for elevene i alle fag. At de kan nå det som andre elever når, er veldig bra.
— Når det er snakk om skolestruktur, så er det altså ikke skolen her oppe som går først?
Svaret kom kjapt fra ordføreren.
— Det handler ikke om skolestruktur. Det handler om at vi skal gi elevene gode tilbud uansett hvor de er, og det er viktig at Bleikvasslia kan ha like gode tilbud som resten av kommunen. Det har jo noe å si for at folk kan ha lyst til å bo her oppe, å se at en kan gi ungene en like god oppvekst i Bleikvasslia som ellers i kommunen.
Verden til Bleikvasslia
På spørsmål om hva fibernettet har å bety i praksis for skolekontoret, svarte Westgaard følgende:
— For skolekontoret betyr det kanskje ikke så veldig mye. Det er elevene som får det største utbyttet, de kan nå det meste rundt omkring i hele verden. Det brukes veldig mye digitale læringsplattformer. Det ligger digitale bøker på nett, og det er slike tilbud som de ikke har kunnet benytte seg av tidligere. Nettet har vært for tregt. Det er greit å koble på én PC, men skal du gjøre noe i en klasse, så er det ikke sjanse for å «kjøre det opp», så det gir muligheter i alle fag. Også det å se nett-TV og hente programmer som filmer og filmsnutter og ellers det man måtte ha bruk for.
— Nå tar vi hele verden til Bleikvasslia, og vi sender Bleikvasslia ut til hele verden, tilføyer ordføreren.
#Interkommunalt driftselskap
Terje Nilsen er daglig leder for et interkommunalt selskap som er eid av Hattfjelldal og Hemnes kommuner.
— Selskapet skal drifte fiberkabelforbindelsen og håndtere innholdsleverandører og salg av tilgang til innbyggere og næringsliv. Allerede nå er noen privatkunder og kommunale enheter begynt tilkoblinga. Kommunene ser nå i fellesskap på muligheten å bygge ut andre deler av kommunene, sier Terje Nilsen.
Forhandler med innholdsleverandører
— Nettet er åpent. Er alle kobla på?
Vi stiller spørsmålet til rådmannen.
— Det er lys i stamfiberen. Det som gjenstår nå er å få innholdsleverandøren til å levere internett til alle kunder. Vi er i dialog med to aktører, men spørsmålet om innholdsleverandør er ennå ikke avklart.
— Menigmann kan altså ikke få tilknytning før innholdsleverandøren er klar?
— Det er riktig. Innholdsleverandøren må på plass først, forklarer Amundsen.
— 140 kunder er tilknytta i Hattfjelldal, men det er ingen i Hemnes ennå som har fått innholdsleveranse, supplerer Terje Nilsen.
— Når blir det klart?
Rådmannen forteller at det jobbes intens med å få det i orden.
— Første prioritet var å få kvalitetssikra nettet, altså hovedstamfiberen, og det prosjektet har blitt en del utsatt. Vi har brukt ganske mye ressurser på å følge opp entreprenøren og forsikre oss om at stamfiberen er levert på en god måte, og da blir neste skritt å skaffe innholdsleverandør. Vi er i kontakt med to aktører, og vi håper at før sommeren skal alt være på plass, sier Eriksen, og bekrefter at ingen vil få nett i huset før avtalen med en innholdsleverandør er klar.
Hva er en node?
Terje Nilsen forklarer at de må etablere seg i noder.
— Vi har fire noder, en i Hattfjelldal rådhus, en i Varntresk skole, en her på Bleikvassli skole og en på rådhuset i Korgen.
— Hva menes med node?
— Node er et koblingspunkt med nettverkselektronikk.
(Høres veldig enkelt ut!) Rådmannen forklarer videre:
— I denne sammenhengen har Hemnes kommune gjort sin jobb. Vi har lagt til rette for, og tatt kostnaden med infrastruktur. Hemnes kommune har fått 12 millioner i tilskudd, og så har vi brukt 13 millioner på å bygge ut infrastruktur. Til sammen har vi brukt 25 millioner. Hemnes og Hattfjelldal har en 60-40-fordeling. Grunnen til at kommunen har vært nødt til å gå inn og bruke penger i denne sammenhengen, var at det tidlig viste seg at ingen aktører så det som interessant å gå inn med noe fibertilbud. Det var altfor få kunder og altfor grisgrendt, så det er et realt kommunalt løft som er tatt her.
Amundsen forteller videre at han nettopp har vært på en digitaliseringskomferanse i Sverige, og svenskene er kommet betydelig lenger enn vi er i Norge i å synliggjøre viktigheta av bredband. Det sies at bredband er like viktig som veger.
Uutbygde områder
— Er det ingen planer om fiberutbygging til Tustervatnet og Kvalbukta?
— Av kapasitetsmessige og økonomiske grunner så var dette prosjektet ferdig, men vi ønsker å komme med ei ny sak til formannskapet etter hvert, der vi ser på muligheter for en ny etappe med fiberutbygging. Da spør vi politikerne om de fortsatt er interessert i å bevilge midler til videre utbygging. Vi har flere områder som trenger fiber, slik som Tustervatnet, Baklandet og Brygfjelldalen.
Kostbar tilknytning for private
— Hvordan vil det være for privatkunder å få tilknytning når innholdsleverandøren er klar?—
Terje Nilsen forteller at i prosjektet ligger det inndekket 200 meter fra nærmeste koblingspunkt. Avstander over 200 meter dekkes av den enkelte som kobler seg opp.
— Hva betyr det økonomisk?
— Det er snakk om rundt 12 kr. pr. meter. Det er også mulighet for luftspenn, men her kommer det stolpekostnad og stolpeleie pr. år inn.
kartlegging i forkant av utbygginga
— Hvor mange private er det som har meldt interesse for fibertilknytning?
— I Hemnes gjorde vi ei kartlegging før vi gikk ut med anbudet. Det var helt uforpliktende, og da var det 170 stykker som meldte seg interessert. Til nå har 99 tegna avtale.
videre utbygging?
— Hvordan ser ordføreren på videre utbygging?
— Vi har ikke diskutert om takt, eller hvilke områder som skal prioriteres, men det er ei god sak. Det viktigste vi kan gjøre er å skape gode kommunikasjonslinjer, så jeg tror nok at det er politisk vilje til å jobbe videre med dette.
Hva synes rektor?
Til slutt får vi en kort prat med rektor og spør hva han synes om å ha fått fibernett på skolen.
— Jo, det er fantastisk at vi får fiber hit på skolen. Det er med på å gjøre oss trygge på gjennomføring av nasjonale prøver og eksamen, og det gir oss tilgang på en helt ny læringsarena, og det har stor betydning. Det er viktig for oss.
— Har elevene forstått hva som har skjedd i dag?
— De har i hvertfall oppdaga at ting skjer mye raskere enn de har vært vant til. Jeg ser bare hvilken forbedring det har vært. Jeg får blant annet mye bedre forbindelse til rådhuset.
— Så du er bare fornøyd?
— Eg e kokførnøyd, er sluttkommentaren fra rektor Jon Ervik.
Etter det som er kommet fram, kan det se ut for at det kommer til å koste en god del for dem som bor litt avsides og vil ha fibertilknytning. Hva de reelle kostnadene blir, får framtida vise. I mellomtida får vi glede oss over at skoleelevene får nyte godt av et hurtig nett i undervisninga.