Lapphellas Venner har jobbet i 35 år med å ta vare på det gamle miljøet på Lapphella. Lapphella ble i år 2000 utpekt til Hemnes kommunes 1000-årssted.
Selv om miljøet på Lapphella ikke er så veldig stort har andelslaget Lapphellas Venner solgt hele 315 andeler på de 35 årene de har vært aktive.
For de som ikke kjenner området Lapphella på Hemnesberget så er dette det eldste og største området med gammel trehusbebyggelse i Hemnes. Området består av gamle brygger, kirkebuer, båtskøt og beboelseshus.
Flere av bygningene er bebodd den dag i dag, og andre er fritidshus eller museumsbygg.
Under årsmøtet som ble avholdt i «Gunvorhuset» nylig, kunne mangeårige leder Trond Rydsaa blant annet opplyse at andelslaget jobber jevnt og trutt med å ta vare på bygningen de har ansvar for.
Det ble lagt fokus på at området nå er i ferd med å få en skikkelig status som kulturarena på Hemnesberget. I flere år har Hemnes Jazzforum lagt noen av sine festivalkonserter dit, og gudstjenesten 1. mai ser ut til å være kommet for å bli.
Siste arrangement som har en stor del av sine aktiviteter på Lapphella er «Jul på Berget». Også under Båt og Fjordfestivalen holdes husene åpne for publikum. Under alle disse arrangementene er Lapphellas Venner med å tilrettelegge for at det skal være liv på Lapphella, men det trekkes også frem samarbeidet de har med beboerne i husene, og Helgeland Museum.
–Vi har gjennom flere år forsøkt å få fokus på brannsikringen av den gamle bebyggelsen på Lapphella, men så langt har vi ikke lyktes med å få dette til, sier en litt betenkt Trond Rydsaa. Men vi vil fortsetter med dette arbeidet.
– Med den aktiviteten som vi ser er her i dag, så starter vi nå opp med planleggingen for å se om det er mulig å få til en fast kulturscene på Lapphella. Tenk å kunne få til en fast scene, eller scenebygg i området. Kommunens 1000-årssted fortjener noe slikt, og vil kunne bidra til at området kan benyttes enda mer, sier en oppglødd leder.
I disse dager gjennomføres det annethvert ?årlige tiltaket med å be andelshavere og sympatisører om et finansielt bidrag til arbeidet med å bevare og utvikle strandmiljøet på Lapphella.
En slik innsamling er helt nødvendig for å kunne drifte og ta vare på bygningsmassen som Lapphellas Venner eier. Alt av arbeid utføres på dugnad, men materialer, strøm forsikringer o.l krever kontanter i kassen.
Årsmøtet forløp i rolige former også denne gangen. Årsmelding og regnskap ble godkjent, og tradisjon tro ble også styret gjenvalgt.