Kommunestyret vedtok nylig en «nygammel» planstrategi. Selv om politikerne var enig om retning ble de ikke enige om dokumentet.
En av de vedtatte målsetningene er at Hemnes kommune skal nå et innbyggertall på 5.000 i 2025. Dette er skyhøyt over Statistisk sentralbyrås prognoser for Hemnes, deres anslag ligger mellom 4.221 og 4.488 for henholdsvis lav og høy vekst. Med dagens lave byggeaktivitet kan trolig politikerne se langt etter en slik vekst i innbyggertallet.
Strategidokumentet forteller om ulike metoder for å tiltrekke seg nye innbyggere, metodene er å tiltrekke seg innbyggere fra nabokommunene eller ved å legge til rette for nyetablering av bedrifter, slik det blant annet ble gjort ved etableringen av Norturas avdeling på Bjerka. Problemet så langt er at bedriftsetableringer har gitt økt antall med pendlere inn til Hemnes og få som bosetter seg her.
Politikerne har tidligere vedtatt at Hemnes skal være en attraktiv kommune med bolyst. I planstrategien som ble vedtatt gjentar de seg selv, boligtomter skal bli et prioritert område. En oversikt viser at det totalt i Hemnes finnes 66 ledige regulerte tomter. Flertallet av disse ble regulert på 1970-tallet, og er restene av større boligfelt. Med unntak av sju tomter på Hemnesberget er alle godt over 30 år gamle.
Plandokumentet forteller at det bør vedtas nye tomter på Finneidfjord, Hemnesberget, Bjerka og Korgen, på de tre første stedene er dette tidfestet, for Korgens del er det nevnt tre aktuelle steder uten nærmere tidsangivelse.
Muligens sto de samme målene i forrige utgave av planene, det henvises flere steder til målsetninger som skal oppnås innen årstall som for lengst har gått over i historien. Dette ble påpekt fra flere av politikerne, og det ble antydet at dette kanskje er mer en plan for arkivskuffa enn et arbeidsverktøy.
Enhetsleder for teknisk, Sølve Tuven, tilbakeviste arkivskuffteorien.
– Jeg vet ikke historien, men nå jobber vi med å bryte ned denne planen i delmål. Vi trenger slike høye mål på overordnet nivå for å bryte dem ned til noe som en vaktmester kan forholde seg til, sa Tuven.
Politikere fra både posisjon og opposisjon var enige om at strategien rundt boligbygging må forbedres. Vidar Lenningsvik (Ap) var kritisk til manglende detaljrikhet i planen, og henviste til flere kommunale vedtak som burde vært med for å vise hva politikerne ønsker å prioritere.
Tone Øvermo Bruun (Ap) forslo å utsette saken inntil de åpenbare feilene med tanke på årstall ble rettet opp. Under avstemmingen falt utsettelsesforslaget hårfint, og der siste avgitte stemmer kom svært langsomt.
Gabriel Kreppen Horseng (MDG) fikk hele kommunestyret med på sitt forslag om at klima- og miljøhensyn skal innarbeides i alle kommunale planer, et grønt veivalg han selv uttrykte stor tilfredshet med å ha fått gjennom.
Otto Jonny Derås (Ap) trakk i debatten fram Korgen sentrum vest for E6, et område som tidligere har vært tatt opp men som senere har «forsvunnet». Også her støttet et enstemmig kommunestyre at dette området kommer inn i planen.
Etter å ha vedtatt disse to tilleggspunktene stemte opposisjonen mot den samlede plan, som dermed er vedtatt, dog med lovnad om at feilaktige årstall skal rettes opp.