De fleste opplever en eller flere ganger i livet at økonomien kan bli veldig anstrengt. Nå blir det råd for å unngå Luksusfellen, både for ung og gammel.
Temaet er for mange skambelagt, selv om TV-program som «Luksusfellen» har brakt temaet inn i stuene. Nå kommer forbrukerøkonom i Sparebank 1 Magne Gundersen, kjent fra programmet «Luksusfellen», til Hemnes kommune 5. april.
– Besøket kommer i stand etter initiativ fra kommunens gjeldsrådgiver i NAV, Steinar Schrøder. Arrangementene gjennomføres i samarbeid med Enhet skole, frivilligsentralen og Olehall-prosjektet, forteller NAV-leder i Hemnes, Andrew Amundsen.
Gundersen holder engasjerende foredrag landet rundt privatøkonomi. Under besøket vil han holde foredrag for alle ungdomsskoleelever i kommunen i aulaen på Hemnesberget. I tillegg vil det bli et foredrag som er åpen for alle i Olehallen kl 13-14.30.
Foredragene skal gi konkrete råd om hvordan man kan redusere sine utgifter og gjøre økonomiske prioriteringer som øker handlingsrom. Gundersen bruker eksempler fra Luksusfellen for å illustrere problemstillinger som mange vil kjenne seg igjen i.
Mange søker NAV-råd
Amundsen registrerer at flere i kommunen henvender seg til Nav med ønske om økonomisk rådgivning.
– Enkel tilgang til kreditt kombinert med et samfunn som kobler forbruk med status og selvbilde gjør at det er enkelt for høyst oppegående personer å oppleve økonomiske utfordringer, sier han, og poengterer at økonomiske utfordringer treffer bredt i samfunnet.
– Utfordringer har ofte sitt utspring i livsendringer som inntreffer sånn som samlivsbrudd, sykdom, eller arbeidsledighet. Hvis man ikke tilpasser forbruket i disse faser i livet, er det lett å opparbeide seg kredittgjeld med renter som spiser av den disponible inntekten. Dette kan skape problemer, også flere år etter at man har kommet seg forbi livsendringen ellers, sier Amundsen, som håper at det blir stor oppslutning på foredraget som er åpent for alle.
– Privatøkonomi er fremdeles svært tabubelagt. Jeg mener at man ikke trenger å ha dårlig økonomi for å ønske seg bedre økonomi, og at råd fra Gundersen er derfor relevant for alle, avslutter han.
Gjeldsrådgiving
Gjeldsrådgiver i NAV Hemnes, Terje Schrøder, forteller at deres økonomiske rådgiving blir stadig mer brukt.
– I hele 2016 hadde vi 136 gjelds- og økonomirelaterte henvendelser, bare i første kvartal 2017 har vi hatt 56. Det ser ut som at jo mer kjent denne tjenesten blir kjent, jo mer blir den benyttet. Det er lav terskel inn til oss for å få hjelp, slik at vi bistår med alt fra å få oversikt og system i en uåpnet haug med regninger, og til å prøve å stoppe tvangssalg av bolig, sier Schrøder.
Han forklarer at noen har fått tvangstrekk i lønn, og noen har fått flere slike trekk fra forskjellige trekkinstanser slik at de sitter igjen med altfor lite til husleie og til livets opphold.
– Da setter vi opp budsjett etter namsmannens satser og ser til at det ikke trekkes mer enn det er hjemmel for. Bare hittil i år, har vi hatt seks slike tilfeller.
Selv om man er blakk har man rettigheter, og Schrøder trekker fram eksempler der folk gir etter for press fra kreditorer og innbetaler altfor mye på gjeld.
– Dette gjør at de ikke har igjen penger til hverken husleie, strøm eller mat. Også her bistår vi med å sette opp nedbetalingsavtaler som er i samsvar med lovverket. Dette er en gjenganger vi i 2016 hadde 14 tilfeller av.
NAV gir informasjon om viktigheten av å se over forsikringsavtaler og forskjellige abonnement, slik at «gammel vane» ikke medfører at det betales tusenvis av kroner mer enn det behøves. De bistår også familier i å sette opp utførlige budsjett, og ifølge Schrøder er det mange som får aha-opplevelser når de ser hva pengene egentlig går til.
– Vi kan sette opp forslag til utenrettslige gjeldsordninger, der folk med gjeld kan nedbetale fordringer på en ordnet. Denne ordningen tilsvarer kravet til egenforsøk, noe som er nødvendig for å få offentlig gjeldsordning etter Gjeldsordningsloven. Hittil i år har vi åtte slike avtaler på plass, forklarer Schrøder.
Lokal namsmann
Gjeldsrådgiveren forteller at de er avhengige av godt samarbeid med forskjellige instanser innen både inkasso- og kreditorverdenen, og trekker spesielt fram det gode samarbeidet de drar nytte av med vår lokale namsmannsmyndighet. Hans betraktninger om nærpolitireformen virker derfor å være en reelt hjertesukk:
– Både for vår egen del som økonomiske veiledere ved NAV Hemnes og til beste for de som sliter med økonomiske problemer i kommunen, håper vi at ordfører Christine lykkes i sine bestrebelser med å beholde Ingvild, Steinar og Stig ved lensmannskontoret på Hemnes. Ikke bare som nærpoliti, men også som en særdeles kompetent og velfungerende namsmannsmyndighet, avslutter Steinar Schrøder, gjeldsrådgiver hos NAV Hemnes.