Nord- Norges første nærradio har i disse dager vært i drift i hele 35 år. Ingen hadde vel tenkt det da sendingene startet en marsdag i 1982.
Allerede etter 25 år gikk Radio Korgen over til å sende på nettet. Dette var et klart bevis på at de aktive i Radio Korgen hele tiden fulgte med, og ønsket at radioen skulle fortsette og bestå i fremtidens utvikling.
I dag drives fortsatt radioen på dugnad, og fortsatt er noen av disse de samme som var med på å starte radiodriften for 35 år siden.
Radio Korgen har nå sendinger to ganger i uka. På tirsdager og fredager, og på kveldstid begge dager.
Trofaste lyttere finnes fortsatt, selv om radioen har fått mye større konkurranse i dag når det gjelder å fange folks oppmerksomhet i mediebildet.
De frivillige
Radio Korgen har i alle 35 årene vært basert på frivillighet og dugnad. Hvor mange timer som er lagt ned i slikt arbeid er umulig å si, men det er mange.
En av de som har vært med i fra starten er Halldor Vassdal fra Korgen, som for øvrig i dag er ansvarlig redaktør i Radio Korgen. Han er fremdeles en av radioens frittgående reportere, og har etter eget utsagn verdensrekord i å overvære kommunestyremøter. Haldor er også personen som samler nesten hele Norge foran radioapparatet på lillejulaften. Med sendingen over nettet ringer folk inn fra hele verden for å sende sin julehilsen til kjente og kjære.
– Hva har du å fortelle om de første årene dere var i drift?
– Noe jeg husker godt var da vi hadde den første sendinga, hvor ordføreren også skulle si noen ord. Nils Nermark var ordfører den gangen og han trakk frem hvor viktig radioen kom til å bli for kommunen. Han så på muligheten for kommunen til å få ut informasjon, samt overføre kommunale møter, husker Halldor.
– For oss var dette viktige signaler, og den dag i dag er Hemnes kommune den viktigste samarbeidspart. Da Trygve Aanes første gangen søkte om å få overføre kommunestyremøtene i radioen, ble det avslag. Begrunnelsen var blant annet at man var redde for at representantene skulle vegre seg for å gå på talerstolen for å snakke i en mikrofon, forteller Halldor.
– Etter ei stund kom Ørnulf Skjæran, som da var ordfører, og spurte om vi ikke skulle søke på nytt for nå var stemningen snudd. Jo vi gjorde jo det da, og jammen ble det vedtatt at kommunestyrene i Hemnes Kommune skulle overføres direkte i Radio Korgen, forteller Halldor Vassdal.
–Jeg husker også, måtte være i 1984, at Hans Petter Brox og jeg var i Asker for å være med på stiftelsen av Lokalradioforbundet. Representanter fra Radio Rakel var også der, en slik rødstrømperadio. Rita Westvik satt i panelet, og jeg ble spurt om kvinneandelen i Radio Korgen. Husker hun så litt skarpt akkurat på meg da hun spurte, men etter at jeg hadde opplyst at vi hadde cirka halvparten kvinner og halvparten menn, ble det ikke flere spørsmål fra henne.
– Etter å ha drevet med radio Korgen i 35 år, så er jeg mektig imponert over at vi aldri har trampet over streken. Radioen har aldri blitt anmeldt til Pressens faglige utvalg, PFU. Bra når man tenker på at alt har vært drevet og gjort av amatører.
– Hvordan ser du på fremtiden for Radio Korgen?
– Jeg har hele tiden vært positiv til at Radio Korgen har en fremtid. Jeg vil si at det også i dag ser lyst ut. Det er flere unge som er i studio for å lære teknikken. I dag trenger de ikke så mye hjelp med å lære. De hjelper hverandre og lærer av det Det er også nye programledere blant de unge. Når vi har innringningsprogram ser vi at det er unge folk som også ringer, sier Halldor.
Nye lyttere
– Selvfølgelig så blir gamle lyttere borte etter hvert, men håper og tror på at nye lyttere også er der. Økonomien i driften går greit. Hemnes kommunes bidrag til dette er jo viktig, samtidig som den frivillige lytteravgiften holder et stabilt og greit nivå.
–Det som nok er en stor utfordring for oss er å få med folk fra hele kommunen i driften. Jeg vil oppfordre alle som har interesse for radio om å bli med i Radio Korgen. Bli programleder eller tekniker. Det er jo kjempeartig, sier Halldor Vassdal til slutt.
Antenner til besvær
En annen som også har vært med lenge i Radio Korgen er Åge Karlsen fra Hemnesberget.
Han var med tidlig, men måtte ut for å tjene penger noen år, før han igjen var på plass både foran og bak sendingen.
– Det var jo Terje Nygård som var teknikersjefen på den tiden. Han ordnet og fikset mye, og vi samarbeidet godt husker Åge.
–Antenneproblemene, spesielt på Hemnesfjellet, var et styr. To antenner ble tatt av stormen, og da var det bare å kle seg for å dra til fjells for å reparere i all slags vær. Det måtte være signaler når sendingene startet, forteller Åge Karlsen.
–Jeg og flere likte jo også å lage programmer, så det ble noen timer i studio av og til. Det ligger veldige mye historie i de opptakene som ble laget den gang også.
Samsending med NRK
Tord Johansen fra Hemnesberget er en annen person som har bidratt til sendinger og innslag i Radio Korgen. Også han trekker frem de mange historiske øyeblikkene som ligger lagret i arkivene til Radio Korgen.
–Jeg husker at Ingvar Tverå, Kjetil Tverå og jeg hadde en romjulssending sammen. Geir Iversen var forresten tekniker, og vi hadde funnet på å prøve med samsending med Lodin Aukland i NRK. Vi hadde jo spørsmål og innringninger som vi pleide, men da vårt spørsmål gikk ut over NRK oppsto det problemer i Korgen. Telefonsentralen nede i Korgen slo fullstendig krøll på seg. Det gikk ikke an å ringe verken ut eller inn. Løftet du av luren så var det noen der allerede! Etter ei stund dukket det opp en mann i studio, i full uniform, å ba oss om å slutte med å holde folk for ap. Ja da var vi populære over hele landet, forteller en smilende Tord.
–Husker også fra NM i orientering i 1985. Hans Petter Brox var tekniker, og vi skulle samsende med NRK. For å få dette til måtte vi bruke to miksebord, noe som var en utfordring. Det måtte nemlig plugges inn og ut etter hvem som snakket.
–Hans Petter øvde en hel dag på dette, og da vi gikk på lufta 21.50 under sportsnyheten var spenningen stor. Men det gikk veldig bra for folkene i NRK merket ingenting til omkoblingene vår dyktige tekniker gjorde.