Politikerne har lovet hverandre å skape bolyst. Det er på tide å legge bort festtalene og brette opp ermene, det finnes ikke tomter i Hemnes!
I Hemnes har det blitt satset tungt på bolyst, og ordet må ligge helt på topp blant brukte ord i kommunale papirer. Politikerne har også vedtatt flere ulike målsetninger om at vi både skal få mer lyst og glede, og ikke minst bli flere. Nå fører gjerne lyst og glede til flere innbyggere, men ? det er andre utfordringer.
Helt siden 80-tallet har Hemnes kommune brukt store summer på å stimulere næringslivet, en egen næringsetat med et stort næringsfond skulle bidra til å lokke til seg bedrifter og skape arbeidsplasser for kommunens innbyggere. Etter noen år med store ord og mange penger gitt bort i tilskudd kan man trygt konkludere med at satsingen var en fiasko, få om ingen av de bedriftene som fikk de store pengene eksisterer i dag, det er rett og slett svært få spor etter alle millionene.
Neste forsøk med aktiv næringspolitikk var å bruke cirka 50 millioner på å legge til rette for en Nortura-avdeling i Hemnes. Så langt har det kastet veldig lite av seg, tallene viser at antall pendlere fra nabokommunene har økt ? pengene forsvinner ut av Hemnes. De ansatte betaler skatt til kommunen de bor i, bedrifter betaler skatt til Staten og ikke kommunene.
Oppskriften for å få tilbake investerte midler kjapt er enkel, legg til rette for unge familier. Millionene i næringssatsing kunne vært brukt på å legge til rette med attraktive tomter på alle tettsteder samt infrastruktur i for eksempel idrettshaller og alpinanlegg. Med infrastruktur for attraktive fritidsaktiviteter og billige tomter står man unektelig sterkere i kampen om nye innbyggere, og viktige inntektsstrømmer i framtiden.
Selv om tomtene hadde blitt gitt bort fri og franko til unge etablerere hadde regnestykket etter få år hatt positivt fortegn. Skatteinngang fra to foreldre, tilskudd som følger barnehagebarn og skoleelever havner omgående i kommunekassa.
Diskusjonene i nabokommunene om oppvekstvilkår viser med all tydelighet at Hemnes er attraktiv. Hemnes har skoler og barnehager på alle tettsteder, et yrende kulturliv og generelt mange friluftsaktiviteter. Pendleravstand til Rana, Vefsn og Alstahaug er til dels kortere enn de som bor innenfor bygrensene i Oslo.
På tross av fortrinnene bygges det bare 3-4 boliger i året, det er bare akkurat nok til å holde tritt med antallet som saneres. Manglende tomter er et tverrpolitisk ansvar, dette har skjedd over så mange år at nær sagt alle har hatt makten. Muligens har politikerne hatt dårlige rådgivere i den grad de selv ikke har lest tallene, ved flere offentlige møter har rådmannens representanter poengtert at det er mer enn nok tomter, men ingen vil bruke masse penger for å bygge.
Hva gjør du om din lokale Coop-butikk har råtne epler og nekter å hente friske fra lageret før noen har kjøpt opp de råtne, kjøper du eller bytter du butikk? Dette er en vesentlig årsak til at innbyggertallet i Hemnes ikke stiger, å forvente at unge nyetablerere skal investere millioner i ny bolig på ei dårlig tomt er ikke med på å skape bolyst ? da etablerer de seg andre steder.
Det er på tide at politikerne tar fram storslegga med tanke på boligpolitikk. De ledige tomtene kan benyttes til grønne lunger, lekeplasser og friareal. Det er på høy tid å få bort støvet som ligger i et tykt lag på gamle planer. Det er på tide å lage omelett, da må man knuse noen egg, høna har dere allerede.