Så langt tilbake som noen husker, og enda lenger, har folk drevet med jakt og fangst. Fra begynnelsen var det ei livsnødvendighet for å overleve. Etter hvert som samfunnet har forandra seg, har jakta fått mer preg av sport og rekreasjon.
På Flatmoen bor en av dem som har jakt og fangst som hobby. Arvid Følling driver til daglig eget snekkerfirma sammen med Robert Tuven, så det blir ikke så veldig mye tid til jakt. I 1988 overtok han Flatmoen og begynte med melkeproduksjon. Senere gikk han over til å fore opp slaktegris, og en periode hadde han noen purker. Nå og da døde det griseunger, og det var førsteklasses åte for å lokke reven med.
Arvid var ganske ung da han begynte å jakte. Til å begynne med ble det rypejakt, og senere fikk han sansen for harejakt med hund. I den siste tida har han jakta hare sammen med et par kompiser.
– De har hund og jeg har terreng, forklarer han.
– Det ryktes at du har skutt rev?
– Ja, det er den første i vinter. Jeg har åte rett nedafor husene, jeg har varsling så jeg behøver ikke å sitte oppe om natta slik vi gjorde før i tida.
Arvid tar meg med til uthuset for å vise meg reven og en mår som han har fanga.
– Jeg har et mårskinn en eller annen plass her.
En leterunde gir negativt resultat.
– Da har røyskatten vært på besøk her.
Inne i uthuset henger det en velvoksen rev og en nyfanga mår, begge med førsteklasses pels.
– Hva er grunnen til at du jakter rev og mår?
– På den måten sparer jeg livet til en god del hareunger, og både rev og mår tar mye skogsfuglegg og kyllinger. Mer enn 90 prosent av skogsfugl- og rypereir som blir plyndra, er det rev og mår som står bak. Dessuten ligger vel det med jakt litt i blodet, kanskje jeg er litt miljøskada. Det er ikke alle som gidder å sitte oppe ei hel natt og vente på en rev som kanskje kommer.
– Er det lønnsomt å være fangstmann på si?
– Ikke noe særlig. Skuddpremien på rev og mår er 200 kroner, så det blir vel stort sett så det dekker prisen på ammunisjon og feller.
– Hvordan er det med skinnprisene?
–- For noen år sida lå prisen på et fint revskinn på 500 kroner og oppover, og jeg har hørt at de fikk opp til 800 kroner for et førsteklasses mårskinn. I dag kan du kanskje få 3- 400 kroner for et revskinn og kanskje litt mer for er mårskinn.
– Må du se ofte til fellene?
– De fellene jeg bruker dreper, så da holder det med inspeksjon et par ganger i uka. Hvis det går dyr i ei felle og det blir hengende lenge, kan det komme mus og spise på det.
– Hva bruker du til agn?
Denne måren fanga jeg på et halvt ekorn, men en kan bruke mye forskjellig til agn. Jeg har til og med fått mår på ferskvassfisk. Ellers kan jeg bruke tørrfisk. Den er fin, for den blir ikke sur. Hvis det er mildvær og en bruker ferskt agn, kan det bli surt, og det er ikke bra.
– Hvor mange rever kan du skyte på en sesong?
– Det meste jeg har skutt på en vinter er 13.
– Og til sammen
– Næ-hæi, jeg vet ikke.
– Er det så mye som 100?
–Det tviler jeg på, men jeg tror nok det nærmer seg.
– Hva slags våpen bruker du til revjakt?
– Jeg bruker en ?combi? med rifleløp kalibler 222.
– Er de noen spesiell grunn til at du bruker kaliber 222?
– Hva vil du si til ungdom som kunne ha lyst til å begynne med mårfangst og gluggjakt?
– Det ville vært bra om flere kunne jakte rev og mår. De har jo ikke så mange naturlige fiender, så vi må være med og desimere bestanden, ellers vil det gå hardt utover småviltet. Og så kan jeg si til dem som har lite småfugl på foringsbrettet om vinteren: Fang noen ekorn! De er nemlig noen store eggrøvere, så de gjør et stort innhogg i småfuglbestanden.