Hemnes Mekaniske Verksted fikk besøk fra Stortinget.
Under sitt besøk på Hemnesberget fikk stortingsrepresentant Svein Harberg også anledning til å besøke bedriften Hemnes Mek. AS. Jon-Erik Graven hadde ordnet det slik at besøket kunne finne sted, selv om det ble etter arbeidstid.
Daglig leder Morten Bjørkan tok sammen med sin sønn Even Bjørkan, og kontormedarbeider Tina-Mari Tuven imot gjestene for å gi dem en orientering om bedriften.
Etter å ha drevet i gamle lokaler, bla. smia til Eliassen, har bedriften ekspandert kraftig. I 1981 kjøpe Morten Bjørkan bedriften, samtidig som en videreføring av båttradisjonene ble sikret. I 2009 startet de den siste utvidelse av lokalitetene.
– I dag har vi 10 mann i arbeid og omsetter for nesten 20 millioner kroner. Vi har snart bygd 500 båter her i lokalene våre, og det meste har gått til oppdragsbedrifter. Det er båter til oppdrettsanlegg for både fisk og skjell, brannvernbåter og båter til havnevesen, forteller Morten Bjørkan.
På spørsmål om hvordan de får tak i fagfolk har både Morten og Even tanker omkring dette.
– Vi hadde ei stund god tilgang på dette, men etter hvert trakk Nordsjøen og produksjonene der folket til seg. I hovedsak var dette betinget av lønnsnivåene der, som vi ikke kunne matche, sier Morten.
– Vi har hatt lærlinger inne her, men for å være ærlig så har ikke fått så mye igjen for det. Vi har opplevd at når de kommer rett fra skolebenken er det veldig mye som kreves for at de skal kunne gå inn i en produksjon som vår, sier Even, og fortsetter:
– Det hadde rett og slett vært ønskelig at de hadde mer praktisk erfaring når de kom som lærlinger. Teori er greit, men for å sette det på spissen så hadde det vært greit å kunne bruke et måleband.
Stortingsrepresentanten nikket og skjønte hva som lå bak denne frustrasjonen. Utdanning og praktisk arbeid er jo ting som stadig dukker opp i den politiske hverdagen som omhandler skoleverket og arbeidslivet.
– Og så er det en ting til når vi har besøk fra stortinget. Små bedrifter som oss, opplever at lover og regelverk gjør at hverdagen vår dynges ned i kontorarbeid, sier Morten, og får støtte fra Even:
– Det er lover, regelverk, forskrifter og sjekklister som skal etterfølges og dokumenteres. Her hos oss som bygger både små og litt større båter, er det nytt regelverk for nesten hver meter båt. Alt dette tar mye tid, og gir økte kostnader, som igjen truer våre muligheter til å være konkurransedyktige. I dag er alt slikt likt for små og store bedrifter, noe som kanskje virker unødvendig og urettferdig, sier Even Bjørkan.
Så forteller Morten om aktivitetene de har rettet mot oppdrettsanlegg på land. Planer som er kommet langt, men som har møtt på problemer i forhold til, ja regelverk!
– Forurensing fra havanleggene er jo tema og et problem i dag. Men vi opplever at når en fjord ikke får ha havbaserte oppdrettsanlegg, så gjelder dette også for oppdrettsanlegg på land. Noe som da egentlige er kommet for å ta vekk forurensingene i fjorden ved at utslippene blir renset på land. Her må det være en feil en eller annen plass, sier Morten Bjørkan og ser på stortingspolitikeren, som nikker forståelsesfullt.
En rask gjennomgang rundt om i lokalene ble det også tid til før Svein Harberg måtte haste videre.