Kjenningsmelodien — «Springar fra Bleikvasslia» — lyder ut i lufta på det kjente FM-bandet. På tross av normalitet hva angår tid og sted, er det likevel en noe spesiell sending som presenteres denne marskvelden: Det er 35 år sia åpningssendinga i 1982.
I studio hersker stor ro, der programlederparet Elsa og Per Jomar Hoel med sin solide rutine veit akkurat hva som skal skje. Noe meir urolig er nok de to ungdommene Johannes Øverleir og Oliver Tolkmo, som skal stå for det tekniske. Men heldigvis har de en traust traver som Paul Asphaug til mentor.
Kveldens sending er bestemt å inneholde reprise fra den aller første sendinga, samt et intervju med daværende ordfører Nils Nermark. Radioen ble spådd en lysende framtid. Det slo ikke feil.
Radiopar
Radio Korgen blei skapt i laussleppet da NRK-monopolet sprakk. Nærradioperioden var et faktum.
Per Jomar var med fra starten i interrimgruppa, mens Elsa tilhørte avdeling «radio-enkene». Imidlertid gikk det ikke lang tid før også ho var aktiv bak mikrofonen.
– Vi har deltatt i alle år med programskaping, som torsdagmagasinet, spørrekroken, «Vargnatt», og ikke minst Fredagssendinga de sienere år. Det har vært ei flott radioreise. Vi er stolt av å ha vært med på denne svære kulturbegivenheten.
Disse to superveteranene innen radiojournalistikk har vært med på det meste opp gjennom åra, og tatt del i tekniske forbedringer såvel som Radio Korgens utvikling fra enkel nærradio i Korgen, til en kommunal felles radio, og videre nå på nett ut til den store verden.
Kultradio
Og nettopp dette å nå ut til folk er det store med radio. Å kunne oppnå direkte kontakt med personer rundt i lokalmiljøet, ta inn nyheter og småstoff fra distrikta, invitere til konkurranser innen diverse tema, krydre med musikk og desslike fra nærområdet. Nærkultur servert på direkten.
– Så får vi noen spennende overraskelser innimellom, som at utflytta hemnesfolk sitter rundt omkring og får med seg stoff fra heimkommunen, tar kontakt og bidrar i radiosammenheng. Facebokkgruppa er en møteplass også.
Ganske spesiell er den karmannsgruppa et sted i Trøndelag, som på fredagskvelden samles ved gapahuken, blander en karsk og skrur seg inn på Radio Korgen!
Bygdastoff i overflod
Nå sier statistikken at Radio Korgens arkiver inneholder opp mot 11 000 timer lokalstoff. En gedigen samling historisk materiale, som nå etter hvert skal i digital form og gjøres tilgjengelig for publikum. Per Jomar Hoel er i sving også her, ved å få forhandla fram en god avtale med Nasjonalmuseet.
– Blant alt av variert lokalstoff antas at de mange overførte kommunestyremøtene vil ha stor interesse når vi kikker et stykke inn i framtida, spår Per Jomar.