Tidvis intens ildsjelstemning da 15 frammøtte tok til seg faglig kunnskap og lot sine hel- og halvferdige prosjekt bli lufta. Albertines på Hemnesberget var samlingssted for «parkmøte» Okstindan.
Gjesteforeleser Knut Berntsen, til daglig i Polarsirkelen Friluftsråd, gav en tankevekkende og virkningsfull innføring i gleder og bekymringer for en lokalgrunder. Han har mange års erfaring som prosjektleder, og vet hva han snakker om.
Hvem skal ro båten?
Berntsens hovedpoeng for en ny og brennende ideskaper var at han/hun må ha det moro! Og lysten til å drive tiltaket fram må gå videre enn egennytten: Noe for andre, gjerne et samfunnstiltak.
– Så kommer motstanden, men hold på din tanke, bekjemp tvilen og vær trygg!
Mulighetsrommet ligger i skjæringsflata mellom det offentlige, frivilligheten og næringslivet.
Her kan man, med litt kløkt, få bygd seg allianser, finne medhjelpere og slik sett komme videre selv i en sammensatt og vidløftig prosess.
Men den viktigste utfordringa i bestemmelsesfasen er å finne leder til prosjektet: Den som skal ro båten. Dette kan by på vansker, og opptil flere gode ideer har havna på et skjær, eller rodd seg i fjæra.
Finans
Her kunne Berntsen komme med beroligende melding: Det finnes penger. Og kan man presentere en skikkelig søknad, vil det meste la seg finansiere. Staten, ved sine departement, har en del å by på. Kommunen har litt, men der det virkelig monner, er hos fylket. De riktig store og spenstige prosjektene, de som trenger betydelige summer, har stiftelsene og fondene å ty til.
– Mitt råd til en idegruppe er å be om søknadshjelp hos kommunen i første omgang. Friluftsrådet kan også bidra. Så bør man ta direkte kontakt med saksbehandleren dit man søker, da er det lettere å skreddersy søknaden.
Berntsen har dratt i land notkast med mange millioner tilskuddskroner i sin virketid hittil. Så er det da også viktig at om man ser for seg et videre samarbeid med en institusjon, da må prosjektet leveres med et resultat som preges av kvalitet, helst med utsikter til videre vekst.
Friluftsprosjekter i ulike faser
Flere grupperinger presenterte korte innlegg om prosjekter igangsatt, eller på idestadiet.
På Hemnesberget har ei initiativgruppe et sterkt ønske om å få bedre tilgang til og mer oppmerksomhet omkring Hundneshåjen og Ramnflåget. Her har man allerede kommet langt med parkeringsarealer, og tanker omkring info-tavler og skilting. Til Ramnflåget trengs betydelig innsats for utbedring av selve adkomsten, det er snakk om såvel klopping som trapper. Og på selve Flåget kan det tenkes noe riktig «luftig», men dette skal få være en pirrende hemmelighet til man har kommet litt videre i planlegginga.
Bjerkstranda kan få sitt servicebygg i tilknytning til båtnaustene, og den eksisterende turstien bør få en oppgradering. Båtforeninga står bak dette tiltaket.
Korgfjellet kan i en ikke alt for fjern framtid få 4-6 høgstandardhytter spesielt tilrettelagt for funksjonshemma, og i tillegg en adkomstveg på noen hundre meter i slynger opp til Svalvasshåjen.
Her er det Fjellstua ved Asgeir Molden som skal bygge.
I Bleikvasslia er det behov for å finne et mer høvelig sted for padling og fiske for familier som besøker Barnas Naturpark. Noen av de eldste bygningene der trenger også et visst vedlikehold.
Ikke aprilsnarr!
Lengst kommet og nærmest i tid er Bleikvasslia Vinterfestival, som skal holdes om en måneds tid.
Aina Olsen i Hemnes Motorsportklubb forteller:
– En festival med fokus på vinteraktiviteter; ski, aking, isfiske og scooter for små og store. Så godt som hele bygda er med, et ekte dugnadsprosjekt i beste bleikvassliånd! Med noe produktsalg fra næringsdrivende og mye mat og drikke ved de sedvanlige serveringsstedene. De fleste aktivitetene vil sannsynligvis foregå ved skibakken og lysløypa.
Avisa Hemnes vil komme nærmere tilbake til dette i løpet av mars.
Parken så langt
Bygdeutvikler Marit Valla gav noe informasjon om status for parkarbeidet.
– Hovedprosjektet er finansiert av Miljødepartementet og Nordland fylke ut 2017. Det er satt av noe midler i dette til å støtte blant annet samlinger og kurs hvor utvikling av tiltak innen friluftsliv, kultur, båtbyggerhistorie, landbruk og ungdom er tema. Mulig etablering i løpet av 2018 er avhengig av den oppslutning «paraplyen» får om langsiktig og forpliktende samarbeid hva angår stedsutvikling, næringsutvikling, kulturutvikling, omdømme- og merkevarebygging. merkevarebygging.
Dette kan komme godt med, for de allerede nevnte tiltak, og kanskje til et par nye, som fortsatt befinner seg oppe i skyene: «Skulpturlandskap Hemnes», og «Ekspedisjon Steinalder».