Intensjonen med bondelunsjen er å skape en sosial møteplass for bøndene, med litt plass til faglig innhold.
De siste fem årene har bondelaget og landbrukstjenesten i Hemnes gått sammen for å arrangere lunsj for bøndene i kommunen. I andre etasje på Korgen vertshus var møterommet fylt av gårdbrukere fra kommunen.
– Vi bønder har på mange måter en litt ensom arbeidplass, derfor er det viktig å skape en arena der vi kan møtes, forteller lokalleder i Hemnes bondelag, Robin Sjøgård.
Stor næring
Landbruket i Hemnes har hatt en stor satsning de siste årene. Melkerobot nr. 10 kom høsten 2016 og bare i jordbruket er det i 2017 ca. 115 årsverk. Robin Sjøgård forteller om en landbruksnæring som er stor i kommunen.
– I Hemnes kommune er vi heldig, det har vært en oppblomstring. Her i kommunen er det mange som har satset, og ikke minst satset stort. Det ser lyst ut for rekruttering fremover også, sier Sjøgård.
Trusler fra flere kanter
På møter som dette blir det lagt godt til rette for at medlemmene kan diskutere ulike tema, og det er flere punkter som bekymrer bøndene i kommunen.
– Det er en kjensgjerning at jevnt over blir det færre gårdbrukere, dessverre. Vi blir jo veldig politisk styrt. De siste årene har vi levd under en krisepakke, forklarer Sjøgård, som er spent på å se hva som skjer de neste årene, politisk sett.
Andre ting som bekymrer landbruksnæringen er rovdyr. Sjøgård forteller om et krav på en større konsekvensutredning for bjørn. Samtidig er han engstelig over forslag om ynglinger, og mener det er bekymringsverdig for landbruket hvis det blir så enormt mange.
– En ynglende bjørn i året høres kanskje ikke så mye ut, men for å få det er det snakk om ca. 20 bjørn på et område. Det er kommet et forslag om ei yngling i Hattfjelldal. Vi er såpass smal i Nordland, at om de ønsker bjørn der, så streifer den nok hit også, forteller Sjøgård.
Bekymringen kommer av ønsket om en fast bestand, som ligger i bestandsplanen. Ønsket er en ynglende bjørn og forslaget er å ha den i Hattfjelldal eller Saltdalen.
– Begge områdene er store beiteområder og utmarksressurser som primært blir benyttet av sau, sier Sjøgård.
Faglig innhold
Landbrukstjenesten har hatt innlegg på lunsjen hvert år siden det ble arrangert for første gang. I dag var det leder Vidkun Ravn som holdt innlegg. Han tok blant annet opp strategiplan rundt MRSA-vaksine og rutiner rundt faren for å få smitte som er vanlig i Europa til norske besetninger.
Sparebank 1 var også tilstede under lunsjen representert av landbruksansvarlig Heidi Høyen og banksjef Hans Petter Skjæran, der de holdte et innlegg vedrørende finansiering og tilbud.
– Vi har en landbrukssatsning nå, og vi ser at landbruket er en næring i vekst med lite tap og stolthet i arbeidet. Derfor ønsker vi å satse på landbruk, sier Høyen.
Gårdbrukerne står overfor en del store utfordringer, med kutting av kostnader, større drift, og investeringer. Høyen mener derfor det er viktig at Sparebank 1 er en skikkelig sparringspartner.
– Tidligere har man lest regnskap i banken og vurdert drift ut i fra det, men det går rett og slett ikke i landbruket, vi må ut på gården. Vi mener det er avgjørende å komme dit gårdbrukeren er, fortsetter Høyen.
– Husk på at når det gjelder verdiskapning i landbruket, så er det en av de næringene som Hemnes slår Rana på, konstaterer Hans-Petter Skjæran.
Bløtkake
På et av bordene bakerst i lokalet står det et bord med kaffekanner og kake.
– Vi har jo bedt Sparebank 1 hit i år, så de spanderte maten, gliser Sjøgård.
– Det er helt i orden, det er jo dere som vanligvis skaffer oss mat på bordene, sier Høyen.
Banksjef Skjæran ønsker å bli invitert neste år også, og lover å spandere maten da også.
– Men da må dere skaffe noe lokalprodusert i tillegg, sier han.
– Det ordner vi, svarer Sjøgård.