Ildsjelprisen, kulturprisen og byggeskikkprisen for 2016 ble tildelt verdige vinnere under en tilstelning på Jernvaren.
Ordfører Christine Trones, som for øvrig også var kveldens konferansier, ønsket alle velkommen til kvelden hvor hemnesværingene skulle motta hyllest. En hyllest til kulturarbeidere, kulturskapere, frivillige og personligheter.
–Vi skal ha en hel kveld med hyllester og utmerkelser. Selvfølgelig skal vi også ha kulturinnslag fra elever i kulturskolen vår, sa Christine Trones.
Først ute var Georg Larsen fra Hemnesberget. Han åpnet kvelden med Beethovens pianostykke «Sonatina».
Deretter fikk vi høre Rebekka Olufsen synge «I morgen», til akkompagnement av Elisabeth Knutsen på flygel.
Kvaliteten på det som skulle komme videre var dermed satt.
Ildsjelprisen
Ildsjelprisen har følgende retningslinjer:
Hemnes Ungdomsråds ILDSJELPRIS tildeles personer som over tid har gjort seg fortjent til prisen ved fortrinnsvis frivillig og ulønnet innsats innen kulturtilbud for barn og unge i Hemnes kommune. Det kan åpnes for tildeling av prisen til personer som utmerker seg med særlig engasjement og entusiasme i lønnet arbeid for barn og unge.
Denne gangen var det Marita Martinsen og Thea Sofie Marthinussen fra Hemnes Ungdomsråd som sto for utdelingen.
Kandidaten til denne prisen i 2016 lå godt innenfor retningslinjene, kunne representantene fra Ungdomsrådet slå fast, når de ba Bjørn Erik Dambråten fra Korgen komme frem for å motta prisen.
En tydelig rørt prisvinner tok så imot prisen, og sa i sin takketale bla.:
– Først må jeg takke Ingvild (kona, red.anm) som har latt meg få lov til å holde på med hobbyen min. Jeg har alltid hatt en tendens til å si ja til å stille opp, uten å spørre Ingvild om det passer for oss! Jeg trodde tidligere at det bare var folk med grått hår som mottok slike priser, men nå skjønner jeg at jeg kanskje er litt eldre enn jeg tror, fortsatte Bjørn Erik.
– Fotball og aktivitet har alltid vært en del av mitt liv. Det å se glade barn og ungdom i aktivitet gir meg energi og glede, og er betaling nok for meg. Skulle jeg si noe til dere alle, så er det at ta del i idrettslaget i bygda di. Still opp, meld dere inn, og vær med på å skape folkehelse.
Som den ildsjelen Bjørn Erik Dambråten er, så passet han også på å si noen ord til ordfører, rådmann og politikere om den planlagte idrettshallen i Korgen. Noen ord ble for øvrig til ganske mange ord, med et tydelig engasjement fremførte han det han hadde planlagt å si, selv om ordføreren tittet på klokka.
Han tok bla. til ordet for at de som skal benytte idrettshallen ikke er tatt med i planleggingen, og da i forhold behov og størrelse.
– Vi har en hallkomite i Korgen som gjennom mange år har arbeidet med kartlegging og muligheter for en hall. Vi ønsker bare å bli spurt, samt komme i dialog med kommunen. Vi representerer tross alt brukerne av en ny hall, avsluttet ildsjelen.
Etter denne utdelingen spilte Thea Sofie Martinussen «River flow in you» til ære for Bjørn Erik Dambråten, og alle de andre.
Kulturprisen
Dermed var det klart for utdeling av kulturprisen. Denne prisen har vært delt ut hvert år siden 1981. Fra 2008 ble den delt ut annet hvert år. Kulturprisen har bla. følgende retningslinjer:
Hemnes kommunes kulturpris tildeles personer som over tid har gjort seg fortjent til prisen ved frivillig og ulønnet innsats for kommunens kulturliv.
Det var leder for Oppvekst og kulturutvalget, Herbjørn Knutsen, som sto for denne utdelingen.
– Dette er en pris som også henger høyt, og kandidaten denne gangen har gjennom snart 50 år vært aktiv innen idrettslivet, foreningslivet, politikken og nå sist som forfatter. Han har drevet med håndball, fotball, ski, orientering. Han har vært løypelegger for NM i orientering, speaker i Vargtrekket, merket turstier for Turistforeningen, og mye mer. Han var med å starte Radio Korgen i 1982 og er fortsatt med der, sa Herbjørn Knutsen før han ba Per Jomar Hoel fra Korgen om å komme frem for å motta prisen.
– Jeg har alltid vært glad på vegne av de som tidligere har mottatt denne prisen. Så denne gangen må jeg jammen være glad på vegne av meg selv. Tusen takk. Det som ble nevnt av Herbjørn Knutsen har vært fritiden min i 48 år, og jeg har aldri angret på det, sa Per Jomar Hoel.
– Men jeg må jo innrømme at det til tider har vært rovdrift på kjerringa. Heldigvis så er hun aktiv selv også, så det har jo gått greit. Hun fikk jo kulturprisen i 2002, så at jeg får den nå gir jo litt mer likestilling i heimen.
– Å jobbe med frivillighet gir gode vekstvilkår i en kommune, og er fornuftige investeringer for fremtiden. Takk til dere alle, og Elsa skal få blomstene, sa Per Jomar Hoel til slutt.
Etter denne utdelingen var det på nytt klart for kulturinnslag. Denne gangen fikk vi høre Georg Larsen som spilte The Monroes «Cheerio» aldeles nydelig på saksofon. Han ble avløst av Rebekka Olufsen som vakkert sang «Lille fugl». Flotte prestasjoner fra dem begge, og som viser at kulturskolen lever og leverer.
Byggeskikkprisen
Denne prisen ble første gang delt ut i 2008, og deles ut annet hvert år. I retningslinjene for byggeskikkprisen heter det:
Prisen skal være en hederspris for bebyggelse samt uteanlegg i kommunen, som gjennom sin utforming og innpassing i sted og miljø kan bidra til å heve den almene byggeskikk.
Prisen kan gis til nybygg, tilbygg, rehabiliteringsarbeider eller uteanlegg realisert i løpet av de siste 5 år.
Nestleder i Oppvekst og kulturutvalget, Gunnhild Vassdal, tok seg av utdelingen av denne prisen.
Her var det 3 kandidater som var nominerte, og samtidig med begrunnelsene ble det vist lysbilder som understøttet begrunnelsene. Alle kandidatene var tydelige bevis på at restaureringer og nybygg er noe befolkningen i Hemnes Kommune ønsker å gjøre så bra som mulig.
Kandidatene denne gangen var.
Restaureringen av «Statkraftmessa» i Korgen. Dette bygget eies nå av Marit og Viggo Hoff, som sammen har gjort dette om til et bolighus, men beholdt byggets egenart og stil.
«Aasgården» på Hemnesberget, som ble satt opp 1924, eies i dag av Harald Sverre og Lisbeth Leirvik. De har gjennom flere år restaurert huset innvendig og utvendig, slik at det i dag fremstår nært opp mot originalen fra 1924.
Den siste kandidaten var Rabothytta oppe ved Okstindbreen. Hytta eies av Hemnes Turistforening, og har siden den ble åpnet i 2014 blitt et signalbygg og landemerke både nasjonalt og internasjonalt.
– Av disse flotte kandidatene, blir det Rabothytta som stikker av med prisen i 2016. Med sin unike og flotte utforming, sine kvaliteter, samt beliggenhet, var det naturlig for utvalget å følge opp alt det som tidligere har satt denne hytta, en gave til allmenheten, på verdenskartet, sa Gunnhild Vassdal før hun ba representantene fra Hemnes Turistforening, Morten Fineide og Tone Bygdåsmo komme frem for å motta prisen.
Ildsjelprisen og byggeskikkprisen besto i år bla. av kunstverk gravert i glass av Gaute Andersen fra Korgen. Ildsjelprisen viste en brannmann og en fotballspiller, men byggeskikkprisen selvfølgelig viste Rabothytta.
Med det var festen nesten over, men før man gikk hjem fikk publikum stifte bekjentskap med Oliver Bang Skreslett, som spilte to nummer på flygelet. Også han en ungdom fra kulturskolens rikholdige skattkiste.