Torsdag 12. januar hadde Bleikvassli husflidslag besøk av strikkebokforfatter Jorid Linvik, og det møtte opp 30 strikkeinteresserte. Som venta, var det tynt med maskuline innslag blant de frammøtte, bare rundt regna 10 prosent.
– Vi har planlagt denne strikkekaféen for ei god stund sida, sier leder for Bleikvassli husflidslag, Kari Økland.
– Nå har vi vært så heldige at vi har fått besøk av strikkebokforfatter Jorid Linvik. Det er jo litt ekstra stas at hun har aner fra vår kommune. Faren hennes kommer fra Nordenget ved Røssvatnet. Strikkebøkene hennes har fått en voldsom popularitet på ganske kort tid.
Foredrag av forfatteren
Etter at de frammøtte har kjøpt bøker og fått seg kaffe og noe til, er det tid for et lite foredrag av forfatteren. Hun innleder med å fortelle at for noen uker siden var hun i Oslo, der forlaget arrangerte boklansering. Begivenheta fant sted på en kafé i Karl Johans gate.
– Kan dere gjette hvor mange som møtte fram? Det kom syv stykker! Og kan dere gjette hvor mange av dem som var nordlendinger? Tre stykker!
Det var ikke til å unngå at disse opplysningene vakte en smule latter.
Forfatteren fortsetter:
– Det er prosentvis betydelig større oppmøte i Bleikvasslia, men så har jeg jo slektninger her. Fryktelig så mange bøker dere har kjøpt, og det er fint, for da får jeg penger. Takk skal dere ha!
Etter denne, litt selvironiske innledninga, går Jorid Linvik over til å fortelle om bøkene sine og hvordan det hele starta.
Overraskende strikkeinteresse
– Denne votteboka , som dere nå har sett, kom ut høsten 2015. Den ble godt mottatt, og det var veldig mange som kjøpte den. Til nå er det solgt nærmere 15000 eksemplarer, og den ligger faktisk på topp på salgslista til forlaget. Sokkeboka kom ut i 2016, og den ligger på andreplass på salgslista. Det er samme forlaget som gir ut bøkene til Alf R. Jakobsen, bl.a. «Kongens nei».
De frammøtte var tydelig imponerte, og gav uttrykk for det med en skikkelig applaus.
– Det er vel slik at det er stor interesse for strikking i Norges land, og kanskje spesielt i Nordland. Jeg har vært på mange strikkekaféer, og det har kommet overraskende mye folk.
Motvillig forfatter
– Jeg kan fortelle hvordan det hele begynte. Folk lurer selvfølgelig på hvordan det går til at jeg plutselig har gitt ut to bøker. Egentlig har jeg datautdannelse, og jeg underviser i data på høgt nivå. Jeg har undervist på Næringsakademiet og FKI i det å lage nettbutikk. Så programmerte vi og laga nettbutikk. Det var i gamle dager før det var ferdige nettbutikker. Vi hadde ingen varer, og så tenkte jeg: «Hva kan jeg selge i min nettbutikk, som jeg kan vise elevene mine?» Det eneste jeg kom på, var strikkeoppskrifter, for det hadde jeg laga. Så programmerte vi og laga nettbutikk og solgte strikkeoppskrifter, og det var ingen som kjøpte noe. Elevene solgte tegninger som de hadde laga, for vi måtte ha noe som kunne kjøpes i nettbutikken.
Penger på konto
– Men så, plutselig var det solgt to strikkeoppskrifter, og jeg hadde fått penger inn på konto, 300 kroner. Nå begynte det å bli artig. Folk handla mer og mer, og jeg fikk flere varer i butikken. Sånn var det også at Vega forlag kom innom og handla i nettbutikken min, og så sendte de en mail og spurte om jeg ikke heller ville gi ut disse mønstrene i bøker, enn å selge dem i nettbutikken. Nei, sa jeg. Det hadde jeg ikke lyst til. Jeg kunne ikke tenke meg at det var noen som ville ha slike bøker. Forlaget maste i et år, og da forlagssjefen til slutt ringte, gav jeg meg.
Vottene drar utenlands
– Så, for et år siden tok forlagssjefen votteboka mi i veska og reiste på bokmesse i Hamburg og sto på stand der. Med seg hadde han også ei klessnor med votter. Det er de som jeg har her. Han var den eneste på messa som hadde sånne ting. Han solgte boka til USA, Sverige og Latvia. Den skal også komme ut i Danmark, Finland og Tyskland. Jeg har fått kjempegode tilbakemeldinger på strikkebøkene fra kunder i USA og England. De er veldig fornøyde, og det er artig. I USA har votteboka fått tittelen «Big book of knitted mittens».
Det ble altså litt mer enn bare å lage nettbutikk. Plutselig ble jeg forfatter og medlem av Norsk Forfatterlag. Det var slik at karrieren min «tok av» uten at jeg helt var klar over det.
Fra Meløy til Bodø
Etter foredraget vil vi gjerne vite litt mer om Jorid Linvik og forteller villig.
– Jeg er født i 1963 og oppvokst i Mesøy i Meløy. Jeg har utdannelse som teknisk tegner og i tillegg datautdannelse.
– Hvor bor du i dag?
– Jeg var 17 år da jeg flytta heimefra og til Bodø. I dag bor jeg på Mørkved.
Planlegger ny bok
Til slutt forteller Jorid at hun har tre barn i alderen 25, 30 og 32 år og at hun for øyeblikket driver som frilanser med eget firma. Hun har allerede neste prosjekt klar. Det blir ei bok til barn som ennå ikke er begynt på skolen, med motiv som jeg tror unger liker, for eksempel dyr. Det er vel ikke utenkelig at også den kommende boka vil slå an. Vi ønsker lykke til.