Etter mange år med labert fiske, gyroinfeksjon og mindre lokal interesse for virksomhet i Røssåga, kan det så se ut til et skifte er i gang.
Rundt 45 grunneiere har fiskerett i elva. Røssåga elveeierlag har 15 medlemmer. Slik sett er organiseringsgraden svak, og dette har nok hatt sitt å si for elva sin sunnhetstilstand og bidrag til interessen for et mer omfattende elvefiske.
Mangesidige oppgaver
Leder av elveeierlaget er Jens Rydsaa. Han forteller at laget etter sine vedtekter skal ivareta rettighetshavernes interesser, utarbeide regler for fisket, drive markedsføring og salg av fiske til interesserte, samt være diskusjonsforum og talerør utad.
– Oppgavene til elveeierlaget er å skape interesse rundt elva. Enkelte vil kunne få inntekter ved salg av fiskekort, mens andre kun er interesserte i fiske til seg selv, familie og andre bekjente. De fleste som ikke vil være medlemmer i laget, tror jeg bryr seg svært lite om det som skjer i elva.
Videre kan Rydsaa opplyse at en viktig oppgave er å sørge for at offentlige krav og retningslinjer blir fulgt. Miljømyndighetene pålegger elveeierlaget å ha driftsplan, og oppfylle kravene om pliktig organisering. Man skal være nøye med fangstrapportering, at det tas skjell- og otolittprøver fra avlivet fisk, og at tilgjengelig mulighet for desinfeksjon av redskap er tilstede.
To spennende sommermåneder
Miljødirektoratet ved Fylkesmannen bestemmer fangstkvoter, fisketider og slikt. I 2016 var kvoten maksimum 1 laks pr. døgn og 3 pr. sesong. All uskadd holaks settes ut, og all uskadd laks over 65 cm – det vil si omtrent 3 kg – skal settes ut. Ingen begrensning for sjøørret. Fisketider: 1.juli- 31.august. I 2016 var det kun tillatt å fiske med flue eller sluk.
For laksens del var 2016 en lovende sesong. Bra med fisk og mye stor laks.
– Jeg siterer en som leverte fangstrapport og har fisket i elva i 70 år: ?Har aldri opplevd så mye laks i elva». Rydsaa tar dette som et godt tegn.
Totalfangst innrapportert Røssåga 2016: Ca 380 stk. og inkludert i dette er 10-20 sjøørreter. Det meste av laksen ble satt ut igjen.
Røssåga friskmeldt.
Det er nå mer enn ti år siden rotenonbehandlinga av elva. Situasjonen i dag må sies å være oppløftende. Den lange tida som har gått siden giftbehandlingen uten nye utbrudd er et veldig bra tegn.
Fangstene av laks tyder på en solid bestand, mens det for sjøørretens del fremdeles ser dårlig ut. Gytefisktellingene som ble gjort i høst kan fortelle noe. Disse er ikke offentliggjort ennå.
–I 2017 skal vi få oppdatert driftsplanen, denne gang i lag med Leirelva elv-og grunneierlag. Videre har vi forhåpning om å få tillatelse til å ta på land en storlaks på fiskekvoten, og vi vil også uttrykke ønske om tidligerere sesongstart, avslutter Jens Rydsaa i Røssåga elveeierlag.
Campingfiske
Korgen Camping har gjennom mange år hatt salg av fiskekort som del av inntekta. Innehaver Gry Fordelsen informerer:
–Vi har strenge regler når det gjelder fisket. De to angjeldende sommermånedene selges døgnkort, ukekort og sesongkort. Vi er pålagt av myndighetene fang- og slipp-fiske, som betyr at all uskadet laks over 65 cm i tillegg til at all uskadet holaks uansett størrelse skal settes ut igjen. Dette for at laksestammen skal få reetablert seg etter rotenonbehandlingen. Det blir stadig mer laks å se i elva, og fangstmuligheten regnes som svært gode sammenlignet med andre elver. Her på campingen har vi derfor satt begrensinger også på fang og slipp, og tillater kun 3 utslipp av fisk pr døgn før fisket må stoppes. Ettersom det er godt med storlaks i elva og lite smålaks, håper vi å påvirke myndighetene til å la oss få ta en storlaks eller to i løpet av sesongen. Dette håper vi vil dempe fang- og slipp noe i tillegg til at vi vil kunne skaffe flere otolitt- og skjellprøver som er svært viktig for oppfølgingen og forvaltningen av laksen.
I følge Fordelsen er de fleste fiskerne nordmenn, men her er også faste fiskende gjester fra Sverige, Danmark, Tyskland, Holland og Belgia. De ivrigste ligger på campingen hele sommeren.
Konkurrerende fiskere
Gry Fordelsen kan videre fortelle om andre «fiskere» på besøk:
–Vi har smått besøk av oter, men i sommer har det vært stille fra den kanten. Sel har vi ikke sett siden i fjor. Ørn, derimot, er fast gjest hos oss, og den kan i perioder ses daglig svevende over plassen og langs elva eller sittende i en grantopp på andre siden. Av og til ser vi at den sitter på elvekanten og spiser på en laks den har fanget. Og en gang så vi en oter sloss med to ørner om en laks som lå på elvekanten. Ørnene ville ha den på land, oteren ville ha den ned i elva. Den gangen var det ørnene som dro av med seieren.
Fordelsen ser ellers fram til en veletablert organisajon under paraplyen Okstindan natur- og kulturpark:
– Røssåga som fiske-elv og turistattraksjon er ganske enestående. Tilreisende fiskere lovpriser forholdene, og om vi makter å få større deler av elveløpet inn i tilrettelegging og salg av fiskeopplevelser, vil dette kunne medføre betydelige inntekter for hele lokalsamfunnet. Det kviler et visst ansvar på Røssåga elveeierlag her, samt økt oppmerksomhet fra kommunalt hold i form av medvirkning ved tilrettelegging og markedsføring.