Det er 100 år siden samenes første landsmøte, og det markeres på Samefolkets dag. Det settes særlig fokus på kvinnenes rolle i det samiske samfunnet.
Fakta:
Navn: Trine Solvang
Fra: Bjerka
Familie: samboer Edvin Forsmo, barna Amanda 22 år og Saras Neijla 12 år.
Aktuell som en av arrangørene av Samefolkets dag
– Hvordan markeres Samefolkets dag i Hemnes i år?
– Årets arrangement blir i Bleikvasslia, ved Bleikvassli skole. Vi har et variert program, blant annet med utstilling, lassokasting, preken og testing av grindvev for de som ønsker det. I tillegg blir det naturligvis mulig å kjøpe seg kaffe, kaker og reinsodd til middag.
– I år er det 100-års jubileum for Samenes første landsmøte. Markeres det ekstra?
– En gruppe fra museumslaget, bestående av Sissel Lillebjerka, Liv Marie Bech, Kim Astrup, Audhild Sneli og meg selv, har i samarbeid med Hemnes Museum lagt ned mye arbeid i utstillingen ?Elsa Laula Renberg, politiker og samekvinne?. Der har vi tatt for oss hennes kampsaker og generelt hva samiske kvinner hadde som arbeid i dagliglivet.
– Hvor viktig er denne dagen i Hemnes?
– Jeg er veldig glad for at Samefolkets dag blir markert her i kommunen, og det er jo sælig viktig i år når det er 100 års-jubileum. Elsa Laula Renberg har betydd mye for samene og spesielt samiske kvinner. Hemnes kommune er og blir en samisk kommune, så det er veldig viktig at vi markerer dagen for å vise vår eksistens, og i år for å formidle hvor mye Renberg har betydd for hele sapmie.
– Hvor viktig er din samiske bakgrunn for deg?
– Vår samiske bakgrunn er viktig både for meg og mine barn. Jeg ønsker at mine barn tar sin kulturarv med seg videre, blir nysgjerrig som meg, og ønsker å lære mer om den samiske kulturen. Jeg sier god morgen på sørsamisk, ?Buerie aerede?, når jeg vekker Saras, og jeg forteller samiske historier. I høst var han med i reingjerdet og fikk være med på slakting. Og ikke minst bruker vi den samiske bokbussen aktivt sammen med ham.
– Hvordan føler du at samenes plass i samfunnet er i dag? Har den endret seg noe de siste årene?
– På mange måter er nok samenes plass i samfunnet enklere i dag enn før. Bedre kunnskap blant folk flest har gjort ting enklere. Men det er nok enda et stykke å gå.. Det bør være et minimumskrav at samiske barn får undervisning i samisk språk, kultur og håndverk, og det bør være såpass lokalt at de kan være en del av miljøet. Spesielt i det Sørsamiske området er dette viktig da språket vårt er sterkt truet. Likeså går det nå en sak om en reineier som har fått beskjed om å redusere antall rein til 75. Hvem kan leve av det? Han prøver så godt han kan å holde liv i den samiske kulturarven for seg selv, familien og sine etterkommere.
Trine om Hemnes:
– Hva er aller best med Hemnes?
– Kombinasjonen av fjord og fjell.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Det må være alle de fantastiske lærerne og ansatte ved Korgen Sentralskole, som etter brannen har hatt store utfordringer. Nå ser det heldigvis ut som de endelig kommer seg inn i en midlertidig brakkerigg.
– Du får endre en ting i Hemnes, hva?
– Syns vi har det bra i Hemnes. Spesielt etter at scooterløypene åpnet sist vinter. Da kan de som ønsker det kombinere friluftsliv og scootertur, og fjellet er blitt mer tilgjengelig for hvermansen. Selvfølgelig i løypa.
– Smul sjø eller evig snø? Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Det er nok sesongbetont.