Ei lokal gruppe har gått sammen for å se om det er mulig å kjøpe Karihaug leirsted og drive det videre i kristen regi. Gruppa inviterer interesserte til bli med i et AS med dette til formål.
Årsaken er at eieren, Normisjon, i en tid har forsøkt å finne nye eiere til leirstedet. Avisa Hemnes er kjent med at flere interessenter har vurdert stedet til ulike aktiviteter uten at det har endt opp med overtakelse.
Leirstedet ble etter krigen etablert av Normisjon da de kjøpte den gamle AT-leiren på Karihaug. I årene etter etableringa var det hvert år påskemøter, der elevene fra Fredheim folkehøgskole var et fast innslag. Om somrene var det leir for barn.
For å få litt «kronologi» i saken, har vi tatt en liten prat med Håkon Økland, som blant annet er ansvarlig for tegningene til dagens bygninger på Karihaug og som er en av initiativtakerne til å overta bygningen.
– Når ble Karihaug bygd ut slik det er i dag?
– Kjøkkenet ble bygd i 1980 som tillegg til de gamle brakkene. Langfløya var ferdig i 1987, og sidefløya sto ferdig i 1993.
– Når ble de gamle brakkene revet?
– Den første brakka som ble revet sto på tomta der nybygget står i dag. Sovebrakka ble revet et år eller to senere.
– Hvor stor er eiendommen?
– Bruttoarealet på bygningene er 1282 kvadratmeter og tomta er ca. 20 da.
– Hva er grunnen til at Karihaug skal selges?
– Etter at region Helgeland og region Salten ble slått sammen til region Nordland har Normisjon slitt med både aktivitetsnivå og økonomi. Det har kanskje vært litt lange avstander når virksomheten skulle ledes fra Bodø? Normisjon har også gitt uttrykk for at de ønsker å satse på andre aktiviteter og arbeidsformer framover.
– Når ble det bestemt at Karihaug skulle selges?
– Leirstedet ble lagt ut for salg i april/mai. Vedtak om salg ble gjort av regionstyret.
Eiendommen er taksert til en verdi på 4,3 millioner kroner, men er lagt ut for salg med et prisestimat på 3,99 millioner. I tillegg kommer innbo. I tegningsinnbydelsen som er sendt ut fra gruppen som ønsker å overta står det at de har framforhandlet en intensjonsavtale der prisen inklusive innbo er satt til 3,89 millioner kroner.
Om det blir overtakelse avhenger av at nok mange stiller opp med kapital, og derfor inviteres støttespillere med på laget for å sikre en fortsatt drift av Karihaug i kristen regi. Selve driften skal i så fall de pensjonerte evangelistene Gunvor og Kjell Sandmo stå for sammen med frivillige gjennom et driftsselskap som er organisert enten som et aksjeselskap eller en stiftelse. Tanken er driftsselskapet skal leie bygningen fra et eiendomsselskap som skal eie bygningsmassen.