Til stor glede for arbeidsgruppen bak prosjekt «Blodveien» kunne Sparebankstiftelsen Helgeland kunngjøre at et større beløp er avsatt til å finansiere prosjektets tiltak.
Hemnes og Vefsn kommuner ble i 2015 etter søknad tildelt midler fra Riksantikvaren til et forprosjekt for å bringe fram kunnskap om og synliggjøre hva som skjedde da jugoslaviske krigsfanger i tidsrommet 1942-44 ble tvunget til slavearbeid på veibygging over Korgfjellet. Etter omfattende utreding ble det klart at en realisering av et slikt prosjekt ville kreve midler i millionklassen. Her kom altså Sparebankstiftelsen inn med hele 750.000.
Bidra til oppmerksomhet
I sin begrunnelse for tildelingen har stiftelsens styre lagt stor vekt på at når historien om 2. verdenskrig i Norge er skrevet, er fangeleirene relativt sett omfattet med mindre oppmerksomhet på tross av de mange menneskeliv som gikk tapt og de umenneskelige lidelsene ellers som ble krigsfangene fra Sovjetunionen og Balkan til del.
Det har også vært lite påaktet at det blant de norske vaktmannskaper rekruttert gjennom Arbeidstjenesten og Hirden, befant seg noen av de verste når det gjaldt å utøve grusomheter mot fangene.
Øyvin Trønsdal er advokat på Mo og daglig leder av Sparebankstiftelsen:
– Stiftelsens tilskudd knytter seg spesifikt til utviklingen av den turist- og dokumentasjonsveien som planlegges mellom leirene Osen og Fagerlimoen og skiltingene i den forbindelse. Med vårt tilskudd ønsker vi å bidra til å styrke oppmerksomheten knyttet til denne epoken i vår moderne historie.
Vennskapssambandene
Formell søker på prosjektmidlene er Vennskapssambandet Norge-Vest Balkan, en forlengelse av det tidligere Norsk-Jugoslavisk samband, som gikk inn som følge av balkankrigene på 1990-tallet.
Bakgrunnen for disse forbindelsene var det vennskap som oppstod de to krigsårene mellom fangene og bygdefolk i de to leirområdene; Knutlia ved Luktvatnet og Fagerlimoen, Korgen.
Et vennskap mellom enkeltmennesker i Norge og de overlevende fanger vokste seg sterkt, og medførte at det enda i dag er tette bånd mellom både unge og eldre fra Norge og tidligere Jugoslavia. Et eksempel på dette er «Det norske hus» – et norsk kulturhus i Gornji Milanovac, som er vennskapskommune til Vefsn.
Dokumentasjonsvei over fjellet
Etter at Korgfjelltunnelen åpna i 2005 er veien over fjellet tilhørende de to nevnte kommuner, som sammen med Vennskapssambandet på enkel, men virkningsfull måte vil få synliggjort hendelsene under byggingen av veien.
Jim Nerdal er tidligere mangeårig leder av vennskapssambandet, og nåværende sekretær. Som kultursjef i Vefsn var han også vennskapskontakt i tidsrommet1988-2013.Han har derfor mange kontakter, sentralt i Norge og i daværende Jugoslavia:
– Det er langt på overtid at vi nå makter å få gjort dette dokumentasjonsarbeidet. Det sammenfaller i tid med 75-årsmarkeringen av fangenes ankomst til leirene, nemlig 23.juni. Da er vennskapssambandet vertsskap for en markering ved en del av stedene langs veien, og en felles høytidelighet på toppen av fjellet. Her vil delta anslagsvis et hundretalls innbudte gjester, og forhåpentligvis mange interesserte bygdefolk fra begge sider. Men hovedarbeidet før dette vil bestå i å få på plass spesialdesignede informasjonstavler, der bilder og enkle tekster vil kunne gi et innblikk i hendelsene dengang veien ble bygd. Den praktiske utførelsen av dette er en ting. I tillegg ligger det et nitidig arbeid bak oppsett og kvalitetskontroll av navnelistene på de 641 fangene som lot livet under veibyggingen. Her har man fått nødvendig assistanse fra Fredssenteret i Narvik.
Betydelige kostnader
Kostnadsoversikten viser at tilrettelegging ved Fjellveien, som den nå heter, og de to leirområdene vil beløpe seg til opp mot en million kroner, innbefattet anleggarbeid ved to parkeringsområder og egne designskilt ved sju steder.
Rolf Fjellestad er sittende leder av Vennskapssambandet og arbeidsgruppen for prosjekt «Blodveien». Han uttrykker stor tilfredshet med at finansieringen nå på det nærmeste er sikret.
– Det er søkt om midler også fra Statens vegvesen. Resterende finansiering vil måtte falle på de to berørte kommuner og Vennskapssambandet.