Lørdag den 10. desember 2016 ble boktrilogien Villmarksveien lansert på det nyoppførte Fjellfolkets Hus i Hattfjelldal. Det er ingen grunn til å trekke forhastede slutninger om at her handler det kun om en beskrivelse av vegen. Trilogien er et verk på 1097 sider som utgjør et vesentlig bidrag til lokalhistorie for kommunene Hemnes, Hattfjelldal og Grane.
Det var forfatterne Per Jomar Hoel og Dag Brygfjell som selv sto for lanseringen på Fjellfolkets Hus i Hattfjelldal. Husets vertskap var stolte av det nye huset, noe de har all grunn til. Det ligger fint til i sentrum av tettstedet og hattfjelldølene vil helt sikkert få mye nytte og glede av bygget i framtida.
Ansgar Kleven åpnet med å ønske velkommen til lanseringen som det første åpne arrangementet i huset. Han sa at bygget er ment å være et profilbygg og at det skal inneholde en del relevante ting for fjellsamfunnene og fjellbygdene.
Vegstrekningen som har fått betegnelsen Villmarksvegen tar av fra E6 i Korgen og følger Fv 806 til Bleikvasslia. Her tar den av og følger vegen som delvis går langs Tustervatn og Røsvatn fram til E73 i Hattfjelldal. Så følger den E73 i retning Trofors noen kilometer før den følger vegen gjennom Fiplingdalen til den igjen møter E6 litt nord for Majavatn.
FORARBEIDENE
Forfatterne tok for seg deler av forarbeidene til bøkene. Det startet med at de dro rundt og besøkte personer som de mente kunne ha noe å bidra med av sagn, historier og hendelser i områdene i Vllmarksvegens nærområder.
–Det første jeg gjorde var å oppsøke Arnhild og Johan Kjerringnes for jeg visste at de var lokalkjente, fortalte Per Jomar Hoel.
–Allerede her ved vårt første møte fortalte de meg en god del lokalhistorie. Det var første gang jeg fikk vite at det hadde vært fengsel ved Tustervatn, opplyste Per Jomar videre.
Av de som senere ble kontaktet var Trond Brennhaug som fortalte om Fiplingdalen. Så kontaktet han Odd Bleikvassli som etter hvert ble en mentor for forfatterne. Etter å ha pratet med en del personer startet arbeidet med å bla i skriftlige kilder som gardhistorier for Hattfjelldal og Grane. I den anledning ble Leif Elsvatn oppsøkt, og han ga klarsignal for ar hans skriftlige materialer kunne brukes.
Elgposten har også vært en kilde til bokverket. Mange årganger ble stilt til disposisjon, og et tidkrevende arbeid med å lete fram relevant materiale ble gjort.
Videre jakt på interessante historier viste klart at det var mulig å skaffe fram tilstrekkelig materiale som måtte til for at ideen om et bokverk kunne bli til virkelighet. Så fordelte forfatterne oppgavene mellom seg. Dag tok for seg den samiske bosettingen i området over tid. Det omfattet også områder langs sideveger og i sidedaler. Per Jomar arbeidet med å få tak i historier om hvordan forholdene generelt hadde vært, og hvordan det er i dag.
LOKALHISTORIE
–Det er et forord i bøkene som vi har kalt «Bli bedre nærkjent langs Villmarksveien», fortalte Dag Brygfjell, og fortsetter:
–Vi vil at folk skal bli bedre kjent i det området vi bor i, og det er å formidle lokalhistorie vi er opptatt av. Et ønske er at folk som kjører Villmarksvegen skal vite hvilke fjell de ser, hvor høge fjellene er, og de samiske navnene på områdene. I det hele å formidle fakta og spennende historier. Det er også viktig å vekke interesse for områdene langs vegen. Kanskje når noen i framtida går langs vannkantene i Vesterbukta så finner de neste bronsespenne.
Et solid fundament som bøkene hviler på, er at det er benyttet lokale kilder som har nære relasjoner til historiene. Det store antall av bidragsytere forteller at forarbeidene har vært grundige og omfattende.
Første bind starter i Korgen der det tar en tur innom Leirskardalen. Det tar også for seg fjellmassivet Okstindan før mange forskjellige temaer i Korgen får sin omtale. Så fortsetter deltaljerte beskrivelser av steder og hendelser langs hele vegen i kommunene Hemnes, Hattfjelldal og Grane der også tilstøtende områder tas med. Det hele ender ved Bjortjønnlimyrene naturreservat i Grane.
Utvalget av de geografiske områdene forfatterne har vært innom, er så finmasket at alle med tilknytning til en av de tre kommunene vil kjenne seg igjen, og få flere aha-opplevelser. Bøkene er rikt illustrert med bilder som gir en god nærhetsfølelse. I mange hendelser der bilder mangler, har Ellinor Bjørvik foreviget situasjoner på en kreativ og uttrykksfull måte.
Det er kart som leserne kan bruke for hele å tida holde seg oppdatert på hvor man befinner seg.
STOR VERDI
Lanseringen i Hattfjelldal samlet antall interesserte som langt oversteg forfatternes forventninger. Blant de frammøtte var ordførerne i de tre kommunene. Ordfører i Hemnes, Christine Trones var meget godt fornøyd med utgivelsen:
–Jeg synes det er et praktverk vi har fått presentert her i dag. Det har lenge vært snakk om bokverket, og det svarer helt til forventningene. Indre Helgeland er en del av Norge som nesten ikke har eksistert på noe Norgeskart. Folk har nesten ingen kjennskap til dette området. Derfor er det viktig at en slik bok plasserer fjellene på Helgeland, sier den entusiastiske ordføreren.
Også tidligere ordfører i Hattfjelldal, Asgeir Almås er begeistret.
–Bokverket har enorm historisk verdi. Det trekker fram en del gamle sagn som er svært verdifulle i historisk sammenheng. Det vil også helt sikkert få betydning for turismen, folk vil ha mer opplevelser. De tre kommunene har tidligere samarbeidet om prosjekter som har bidratt til at Villmarksveien nå er et alternativ til E6. Denne utgivelsen er utvilsomt noe av det beste som har skjedd med vegen når det gjelder satsing på turisme, hevder den tidligere ordføreren.
Det var tilbud om servering for de mange frammøtte, noe som var populært for sultne bokinteresserte.
Forfatterne var godt fornøyd med frammøte på lanseringen.
–Det her var over all forventning. Vi har nå arbeidet med prosjektet i stille ensomhet, og at det har slik interesse det varmer hjertene våre, sa en smilende Per Jomar Hoel som en kommentar til frammøtet på lanseringen.