En kommentar i statsbudsjettet har skapt stor optimisme på rådhuset. Ordfører Trones samlet høyreordførere fra hele landet i en protestaksjon som fikk tilslutning fra 215 ordførere og varaordførere.
Like før rådmannens forslag til budsjett for 2017 ble lagt fram ble det klart at Hemnes kommune kunne vinke farvel til drøyt 10 millioner av forventede kraftinntekter. Et stramt budsjett fikk brått nye utfordringer, samme skjebne led en rekke kraftkommuner rundt i Norge.
Etter at samarbeidspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti i helgen kom til enighet om statsbudsjettet ble det klart at kapitaliseringsrenten det har vært strid om var omtalt. I anmodningsforslaget som ble vedtatt i Stortinget står følgende i punkt 36:
«Stortinget ber regjeringen vurdere kapitaliseringsrenten i eiendomsskatten på kraftanlegg.»
I følge en pressemelding fra Hemnes kommune var det en strålende fornøyd ordfører som møtte på rådhuset mandag. Grunnen til dette var at kraftkommunene hadde fått gjennomslag i det vedtatte statsbudsjettet når det gjaldt kapitaliseringsrenten på eiendomsskatt på kraftanlegg. Dermed var iherdig innsats, med mye lobbyvirksomhet, angivelig kronet med hell.
Lobbyvirksomhet
Helt siden det ble klart at kommunens inntekter ville bli kraftig redusert har ordfører Christine Trones (H) arbeidet intenst for å snu om på de føringen som var lagt. Målet var å få omgjort vedtaket. Hun har vært flere turer til Oslo med formål å påvirke Stortinget og regjering til å se på saken. Hun har samlet ordførere fra eget parti, og hun har jobbet på tvers av partigrensene for å få dette til, der blant annet Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar, LVK, har engasjert seg i saken.
– Jeg er veldig, veldig glad for at vi lykkes. Det føles som en stor, men også rettferdig seier, sier ordføreren. Pr. i dag vet vi enda ikke hvor store utslag denne merknaden i budsjettet betyr, men dette vil bidra til å lette trykket på budsjettet vårt. Dette arbeidet krevde svært mye tid og energi. Men når vi oppnår et slikt resultat, så var det faktisk godt betalte timer, smiler en opplagt og fornøyd ordfører.
– I anmodningsforslaget blir regjeringen bedt om å vurdere, dette høres ikke umiddelbart ut som et pålegg. Hvor trygg er du på at dette faktisk vil føre til politisk handling og økte inntekter for Hemnes?
– Med et flertall bak seg i Stortinget er dette et kraftig signal om å gjøre noe med kapitaliseringsrenten. Det er ikke slik at pengene er i boks, men vi har et klart vedtak vi kan følge opp videre, forklarer Trones.
Behov for kompetanse
Ordføreren er klar på at kraftinntektene ikke er noen selvfølge, og at kraftkommunene må passe på sine interesser.
– Det er viktig at vi bygger opp kompetanse lokalt, denne gangen var det kapitaliseringsrenten som ingen visste noe om før den traff oss, neste gang kan det være noe annet. Vi har kanskje tatt disse inntektene for gitt, de har bare kommet og kommet. LVK har vært viktig for oss, men denne organisasjonen er ikke bedre enn summen av medlemskommunene. I denne saken tror jeg det var bred politisk mobilisering som førte til resultatet ? og lokal kompetanse.
Ordfører Trones trekker spesielt frem seniorrådgiver Håkon Økland som svært viktig i prosessen.
– Hans bidrag var uvurderlig, han har jobbet med saken nesten døgnet rundt. Økland har både spisskompetanse og nettverk som bidro sterkt til dette lykkelige utfallet, sier ordføreren.
Helt avslutningsvis sier ordføreren at denne prosessen har lært henne i alle fall to ting:
– For det første så skal du aldri gi opp en sak som du har tro på, og for det andre er det ingenting som kommer av seg selv.
Fornøyd saksbehandler
– Det er alltid artig når man får gjennomslag for det man jobber for, sier Håkon Økland. – Det var på ingen måte opplagt at kraftkommunene og LVK skulle få gjennomslag for sitt syn, det var en utfordrende vei å gå. Det hele falt ikke på plass før mandag kveld, da statsbudsjettet ble vedtatt i Stortinget. Vi fikk noen signaler i forkant at det kunne gå «rette» veien, det var en utrolig god følelse å få slike signaler, sier seniorrådgiver Økland.
Han poengterer at det ikke er klart hvilke økonomiske konsekvenser dette vil få for Hemnes.
– Vi vet enda ikke hvor mye merinntekter Hemnes vil få. Slik merknaden i budsjettet er formulert kan Hemnes få tilbake de 10 millionene som «forsvant», men det kan også bli mindre. Således er det spennende å følge med i det videre arbeidet med statsbudsjettet. Det er først når den såkalte kapitaliseringsfaktoren blir vedtatt, at vi kan regnes oss frem til hva konsekvensen eller uttellingen vil bli for Hemnes kommune, avslutter en lettet og fornøyd seniorrådgiver.