Høyst overraskende, men desto mer gledelig, kunne Polarsirkelen Friluftsråd motta en uforutsett stor førjulsgave. Gjensidigestiftelsen og Nordland Fylke kom med s(j)ekken.
Årelang satsing inn mot skolene har båret frukter. Friluftsrådet ved Knut Berntsen har gjennom en rekke prosjekter lagt grunnlaget for å få kommunestyrene i de 7 medlemskommune til å vedta samtlige skoler som helsefremmende. Dette har nådd den brede Folkehelsealliansen i Nordland, og derigjennom fylket og bevilgende myndigheter. Det er nå skrevet partnerskapsavtaler med 43 av 44 kommuner i fylket angående skolenes avgjøende rolle for den framtidige folkehelsa. Det er snakk om ta på alvor elevens behov for søvn, mat, fysisk aktivitet og mental helsetilstand. Tilrettelegging, system og tiltak er noe av svaret fra det offentlige.
Penger i stiftelsene
Berntsen er kjent for å være særdeles aktiv med å finne samarbeidspartnere. Samtlige prosjekt hittil er for en stor del finansiert etter søknader på midler fra private bedrifter, banker, fond , stiftelser.
For 2017 var det laga en ambisiøs plan om å tilby samtlige grunnskoler på Helgeland ulike pakker for å kunne komme nærmere sine mål om å ta vare på elevenes helse. Til dette måtte ligge en solid grunnmur av finansiering.
Gjensidigestiftelsen bidrar årlig med rundt regna 200 mill. kroner til veldedige formål. For Nordland var beløpet i 2016 godt over 5 mill. Torsdag i forrige uke ble det klart at en større sjekk var utskrevet nettopp til denne skolesatsinga, nemlig 1,4 mill.. Da hadde fylkestinget kvelden før vedtatt å støtte tiltaket med samme beløp. Polarsirkelen Friluftsråd kan derfor gå inn i 2017 med 2,8 mill. til finansiering av forskjellige tiltak inn i de drøye 70 grunnskolene på Helgeland.
Julekveld hele året?
Styreleder Inger Monsen, Rødøy, og daglig leder Knut Berntsen i Friluftsrådet, var vel bortimot himmelfalne over denne støtten.
– Dette gir oss muligheter langt ut over det vi hadde forestilt oss. 2.januar er vi i gang! Dette lover Berntsen.
Fra Gjensidigestiftelsen kunne nordlandsrepresentant og dagens «nisse», Johan Petter Røssvoll fra Rana, overrekke sjekken med klar melding om at dette er noe stiftelsen ser nytten av og har stor tru på.
Bjørn Are Melvik, rådgiver i fylket, var også tilstede og la inn det glade budskap om medfinansiering:
– Et grundig arbeid over år har nå nådd et nytt nivå. Faktisk ser vi for oss en videreføring de neste to åra, slik at i 2019 skal hele fylket være i det helsefremmende tegn, og således landsledende.
Hemnesskolene
En spørrerunde viser at rektorene ved de fleste skolene i vår kommune ser spent fram til hva de nye tiltakene kan innebære. Såpass kort tid etter at prosjektmidlene ble kjent har naturligvis ikke mulighetene blitt drøfta internt. Men øskelister finnes.
– Ved Bjerka skole har vi allerede fått til en god del ved tilskudd, nå trengs eksempelvis utendørs musikkanlegg og sykkelstativ, sier Eliza Andersen, rektor på andre året der.
Sentralskolen på Hemnes er i gang med et eget prosjekt angående kulturminner, og ser for seg tilskudd til dette. Så drives det bygging av Skolekøta, og her er det utgifter til materialer som må dekkes.
– Uteområdet ved skolen står også foran en større utbygging. Her har vi klar spillemidler og kommunalt tilskudd, men mangler fortsatt en god del midler, forteller Tore Wetting, den nye rektoren der på stedet.
I Korgen er det nok andre saker som opptar hverdagen, da det er en del midlertidige løsninger i gang som følge av brannen i ungdomsskolefløya. Rektor Geir Helgå sier at det vel er lov å drømme, og nevner da et opplegg med skolefrokost, samt midler til asfaltering av en bane på skoelgården.