Bleikvassli skole har tradisjon for å samle inn midler til Redd Barna en gang hvert år. Årets innsamlingsaksjon ble avsluttet med et arrangement ved skolen siste torsdag i november. På programmet sto matservering salg, av varer som elevene hadde produsert samt variert underholdning fra elevene.
Rektor Jon Ervik åpnet arrangementet med å orientere om dannelsen av Save the Children som to britiske søstre grunnla i 1919, og som den norske organisasjonen Redd Barna er tilknyttet. Så var det bare å åpne første post på programmet, kafeen.
Forarbeider
Alt av forberedelser gjøres av elevene og staben ved Bleikvassli skole på frivillig basis.
– Er det vanskelig å få lærerne og elevene til å stille opp til slikt arbeid? Vi retter spørsmålet til Roy Johansen som er lærer ved skolen.
– Nei, det er lett. Det blir hektiske dager som gir skoledagen et annet innhold enn det som er vanlig. Både lærerne og elevene er motivert og synes det er fint, forteller Roy og fortsetter:
– Det er ganske mange elever som driver med musikk der de øver med sang, spilling og joik. De lager pynt, ordner med konkurranser, tegner og baker kaker som selges her i kafeen. Foreldre og andre med nære relasjoner til elevene er flinke til å møte fram, og synes det er fint å se ungene i slike situasjoner.
Roy skryter også av bygdafolkets holdning til prosjektet, og sier at folk generelt er flinke til å stille opp og hjelpe til. Dermed blir det en felles sak for bygda der både unge og gamle er med.
– Og på salgsdagen kommer folk med fulle lommebøker, sier en smilende og fornøyd lærer.
Det aller meste av det som var framlagt til salg var laget av elevene. Det medfører at overskuddet blir større og gir mer midler som går til Redd Barna. Vi spør Roy om han tror at elevene har tanker om at midlene som de samler går inn til et godt formål, og at de er med på å skape en bedre tilværelse for barn som har det vanskelig.
– Ja, det tror jeg bestemt. Samtidig med dette arbeidet legger vi læreplaner i blant annet samfunnsfag og geografi der vi har om land der folk har det vanskelig, og der de har behov for støtte.
Lotteri er en inntektskilde som brukes ofte i slike anledninger, så også her for å få inn mest mulig midler til formålet.
– Vi har hatt loddsalg på butikker der elever fra mellomtrinnet har stått for loddsalg på skift, forteller Barne- og Ungdomsarbeider Karin Berg.
Rikt tilbud
Av artikler lagt ut for salg fantes apekatter i tekstil, slanger, jo-joer, luer, små nette og delikate vesker, mange forskjellige strikkeprodukter m.m.
Elevene har lagt for dagen store kreative evner. Her var det malerier av fisker og fugler i mange varianter. Noen var tydelig inspirert av kjente kunstnere. Edvard Munchs maleri «Skriket» hadde gitt ideen til en hel egen stand.
Artikkelen fortsetter under videoen
– Jeg er i det hele tatt veldig opptatt av praktisk-estetiske fag i skolen, sier rektor Jon Ervik. – Og jeg tror vi er i ferd med å en overteoretisk skole der vi kanskje produserer noen skoletapere som vi kunne ha unngått med mer satsing på slike fag.
I tillegg til selvproduserte artikler, ble det tilbudt varer fra FORUT som er en organisasjon med formål å bedre levevilkår for fattige og undertrykte gjennom bistandsmidler.
– Serveringen i kafeen er ganske tradisjonell, forteller Karin. – Vi selger brus, kaffe, the, kaker som elevene har bakt og vafler steikt av elevene. Elevene i ungdomsskolen betjener salget på skift mens andre steiker vafler. Samtidig koker de kaffe og sørger for at det er mat på fatene i disken. Det er ganske mye penger i omløp under salget så det er alltid voksne til stede som overvåker at alt går riktig for seg, kan Barne- og Ungdomsarbeideren berolige oss med.
Underholdning
Bleikvassli skole har et nært samarbeid med kulturskolen i Hemnes, noe rektoren er svært glad for.
– Her er det såkalte Blås i skolen-prosjektet der mellomtrinnet har fått prøvd seg på korpsinstrumenter, og vi har lagd et lite orkester som vi presenterer med to melodier. Det har vært intense øvinger med bratt læringskurve, betror Jon Ervik oss.
En gammel tradisjon ved skolen er Småskolekoret, noe rektoren er glad for å kunne videreføre.
De som hadde valgt å tilbringe kvelden på skolen i forbindelse med Redd Barna-arrangementet, fikk oppleve variert og god underholdning fra elevene. Først marsjerte alle elevene inn i salen og framførte en korsang med et innslag der noen enkeltvis på mange forskjellige språk forkynte at: Vi er barn med stort hjerte. Så var det småskolekorets tur der de nok litt spente og forventningsfulle opptrådte foran en sal med stolte foreldre og andre med interesse for framføringen. Den rette julestemningen senket seg over salen da koret med solister framførte En stjerne skinner i natt.
Så fulgte instrumental framføring av julemelodier, først en solo på klarinett og så en trio på samme instrument. Stemningen ble ganske eksotisk når en av elevene under spekulativ lyssetting framførte en samisk joik. Så fulgte opptreden med korpsmusikk før det hele ble avsluttet med at elevene under dempet belysning kom inn med levende lys som ble plassert på et bord.
– Det er veldig viktig at vi tar vare på de solidariske tradisjonene som Redd Barna står for, sier rektor Jon Ervik.
– Vi som bor i Norge, må lære oss at det ikke er en selvfølge for alle å ha det så godt som vi har det i dag. Det ligger mye læring i dette arrangementet, og ære være de som dro det i gang for mange år siden, avslutter rektoren.