I det store mangfoldet av julekonserter prøver BrygfjelddalsEnsemblet å være litt annerledes.
Fakta
Navn: Åshild Martinsen Brygfjeld
Fra: Brygfjelddalen
Alder: 25
Familie: Arvid (far), Ellen Agnete (mor), Johanna (søster, 22) og Ole Bjarne (bror, 14)
Aktuell som arrangør og deltaker på BrygfjelddalsEnsemblets julekonserter.
– Det er snart jul, og da samles BrygfjelddalsEnsemblet til julekonserter. Det er blitt en tradisjon?
– Ja, første gang var for seks år siden, i 2010. Det var min far Arvid som tok initiativet til konsertene, som skulle fungere som et alternativ til de tradisjonelle julekonsertene. Han og min mor Ellen Agnete ønsket å vise frem alle sider ved det å være menneske i julen, ikke bare de gode. Dette ble det tekst og musikk av, innhyllet i ei original julefortelling. Utviklingen fra da til nå er preget av variasjon ? ulike mennesker har vært med hvert år, mens noen går igjen. I tillegg har konsertene for oss som har vært med blitt en juletradisjon.
– Hva er din rolle i Ensemblet?
– Min rolle har utviklet seg med årene. Jeg begynte som saksofonist, men har etter hvert gått over til korrekkene, samt vært med og bidratt i julefortellingen. Jeg fungerer også som arrangør der jeg blant annet hjelper til med markedsføring og logistikk. I år er Ensemblet noe forminsket, og består av min far på gitar og sang, Christin Eriksen fra Mosjøen på piano, meg på koring og sang, Bjørn Sverre Falch på sang, i tillegg til barn og unge fra hvert tettsted som sangsolister. Årets konferansier er Markus Øren.
– Dere reklamerer med at det er en annerledes julekonsert. På hvilken måte?
– BrygfjelddalsEnsemblets julekonserter handler om å vise alle sider ved det å være menneske i julen. Dette innebærer alt fra lillebrors gleder til bestemors julestress, alt fra det triste og mørke til det glade og lyse. Vi ønsker å få fram det at det ikke er en selvfølge å bare være glad i julen. Tradisjonelt har publikum ikke fått høre ?ordinær? julemusikk hos oss, da musikken har vært originalskrevet av lokale tekstforfattere og musikere på Helgeland. I år kan vi imidlertid også by på et par kjente julesanger.
– Det er ikke lenger bare en konsert, men en hel liten turne. Hvor skal dere opptre i år?
– I år skal vi til Mosjøen, Korgen, Hemnesberget og Bleikvasslia, der vi opptrer på de lokale kafeene. Vi kan friste med en intim julekonsert med barn og unge, der man kan nyte en kaffekopp med noe attåt mens julestresset forsvinner, ihvertfall i et par timer.
Åshild om Hemnes:
– Hva er aller best med Hemnes?
– Jeg har bodd i Vietnam denne høsten, og å komme hjem til Hemnes igjen var utrolig idyllisk. Minusgrader, snø, blå himmel, grantrær, tilgang på kaldt vann når jeg ønsker det ? alle selvfølgeligheter ble veldig forsterket.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Jeg må få gi denne buketten til Miljøtjenesten i Hemnes. Jeg har jobbet i mange år som vikar der, og opplever engasjerte mennesker som jobber hardt for å legge til rette for brukernes behov og livsglede.
– Du får endre én ting i Hemnes, hva?
– Jeg ønsker å bevilge mer penger til barn og unge, for eksempel i forbindelse med ungdomsklubbene. Jeg ville ha bygget ut disse med større bemanning og tilbud, og slik drive forebygging samt få tak i barn og unge som faller i mellom. Nøkkelen er å bli sett for det mennesket du er, og dette må begynne så tidlig som mulig. Jeg tror at det å være en del av et fellesskap og inneha følelsen av å høre til kan være med på å bygge opp god selvfølelse hos barn og unge. Dette tror jeg er essensielt i ungdomstiden, som er viktig at vi voksne legger til rette for.
– Smul sjø eller evig snø? Hva er din favorittplass i Hemnes?
Hvis jeg skal dra fram én ting jeg liker best ved Hemnes må det være Gammalskola i Brygfjelddalen (altså huset vårt). Fjellet er også en favorittplass, og da kanskje spesielt våre fjell her i Hemnes.