Ikke alle har noen å feire julaften sammen med. Øyvind Arntsen og Frivilligsentralen vil gjerne feire julaften sammen med dem.
Fakta
Navn: Øyvind Arntsen
Fra: Korgen
Alder: 64
Familie: Gift med Astrid Arntsen og far til to voksne sønner
Aktuell som en av de frivillige bak julemiddagen Frivilligsentralen arrangerer julaften.
– I godt voksen alder fant min kone og jeg etter hvert ut at julaften ikke ga oss så mye opplevelse og glede lengre. Derfor var det lett sammen med Astrid, å ta initiativet til Julemiddag, og bruke dagen til å glede noen som trengte et slikt tiltak. Veien var da kort til Frivilligsentralen og innledninga til samarbeid. Frivilligsentralen koordinerer og står som formell arrangør. I initiativet som ble tatt lå det bak en rekke tanker om hvilke hensyn og avveininger som måtte tas. Vi visste selvfølgelig på forhånd at julaften og julen kunne være vanskelig for mange. At for noen kunne kvelden bære med seg negative erfaringer rundt rus. At noen kanskje ikke ville tolerere om kvelden innebar et kristent tilsnitt i form av opplesing av Juleevangeliet. Det ble derfor landa på at tiltaket måtte ta høyde for en rekke hensyn. Det måtte skapes en nøytral og trygg ramme rundt det hele. Det måtte være både rusfritt og livssynsnøytralt uten å gjøre noe stort nummer av det. Gjestene skulle kunne oppleve en trygg og god atmosfære, lukter av grantre og mat og bli tatt godt imot og nyte øyeblikket.
– Er dere mange frivillige som stiller opp?
– I år er vi seks frivillige som stiller opp. To fra Hemnesberget og fire fra Korgen.
? Hvor lenge har du vært med rundt dette tiltaket? Når startet det opp? Hvordan har tilbakemeldingene vært?
– Hvordan er tilbakemeldingene på Julemiddagen?
– Dette er tredje året vi inviterer til Julemiddag. Tilbakemeldingene i befolkningen er utrolig positive. Dette skjer med gode klemmer, varme muntlige kommentarer ellers og bare positive tilbakemeldinger på sosiale medier. Tilbakemeldingene fra de som fysisk har benyttet seg av Julemiddag er også entydig positive. Dette kommer tydelig fram undervegs gjennom kvelden eller ved rørende avskjed ved kveldens slutt.
– Bruker det å være mange middagsgjester?
– Når det telles gjester er det antallet til bords som gjelder. Dette skjer på bakgrunn av at de frivillige ikke gjør noe stort nummer av sin tilstedeværelse. I utgangspunktet er de frivillige der for å gjøre ett stykke jobb. Noen må rigge lokalet, hente maten, pynte og gjøre det trivelig. Og når alt er klart setter de frivillige seg til bords som enhver annen gjest. I skrivende stund er det tretten til bords. Vi kunne vært mange, mange flere. I Olehallen skal det visstnok kunne dekkes til ca. 50. Utgangspunktet er at alle voksne, enslige eller par, som synes de trenger og har behov for det, kan komme sammen på en slik måte det inviteres til.
– Hva serveres?
– I år serveres det tradisjonsrik mat bestående av deilig pinnekjøtt med tilbehør. Til drikke er det valgfritt vann, brus eller alkoholfritt øl. Før middagen tar til er det lett underholdning. For å sette stemningen kommer en lokal duo og synger og spiller litt. Mellom middagen og kaffen er det pause gjerne med litt opplesing av dikt eller vers. Dette har vært lokalt skrevet stoff fra Hemnes. Hva det blir opplest i år vet vi ennå ikke. Etter kaffen er det tid for, kanskje for noen, kveldens høydepunkt. Selv om det ikke er håp om nissebesøk, siden han har det såååå fryktelig travelt på julaften, er det utdeling av julegaver som siste post på programmet. Dette er spesielt trivelig da pakkene åpnes der og da og ofte er det gaver med et litt personlig tilsnitt som mottas.
Øyvind om Hemnes:
– Hva er aller best med Hemnes?
– Det beste med Hemnes er helt klart alle de som i en eller annen sammenheng stiller opp på frivillig innsats. En masse flotte folk bidrar i en rik flora av lag og foreninger. Her det alt fra særinteresser, til forebyggende helse gjennom idrett og vedlikehold av det enestående flotte kulturlivet som blomstrer og gror. All honnør til de frivillige.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Den jeg vil gi en stor blomsterbukett til, er leder av Mental Helse Hemnes, Birgit Fjelldal. Hun har på få år siden hun ble leder i laget gått en bratt læringskurve sammen med styret, og klart å befeste lokallaget i folks bevissthet på en helt spesiell og positiv måte. Birgit får en stor klem til i tillegg til blomstene.
– Du får endre en ting i Hemnes, hva?
– Jeg ville fått på plass et varig vern av våre resterende uutbygde vassdrag i Hemnes. Satsa på et ja i kommunestyret til normale vinterveier uten sterkt forurensende salting av veiene i hele Hemnes. At all infrastruktur kommer på plass før større turistprosjekter settes ut i verk.
– Smul sjø eller evig snø? Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Jeg har flere favorittplasser men må trekke fram en spesiell. Selv om jeg ikke er en toppturentusiast må jeg få framheve turen til den spektakulære Rabothytta. Utpeist etter strabasiøs opptur ble min begeistring løftet til uante høyder ved synet av den flotte hytta med den like flotte beliggenheten. Bonusfaktoren var min nærmest utavkroppenopplevelse da skodda lettet, sola kom fram, og vi innendørs kunne se hele perleraden av øyer på Helgelandskysten. Minutter etterpå la skodda lokket på igjen. Wow. En helt fantastisk opplevelse!