Helga bydde på alt fra sørvest kuling og regn til lett snø og kuldegrader. Det stoppet ikke Jul på Berget som trakk godt med folk.
For andre gang har det vært julemarked på Hemnesberget. Et godt gammelt julemarked er nå i ferd med å befeste seg med Jul På Berget. Komiteer har vært i sving i mange måneder slik at alt skulle bli lagt til rette for ei trivelig helg på Hemnesberget. I tillegg til markedsboder, skulle også underholdning på plass. Og underholdningen skulle være både for barn og voksne.
Torsdag var dagen for de siste forberedelser, og alt så veldig lovende ut. Et hvitt og fint snølag hadde lagt seg på bakken, og alle julelysene skinte fint den snødekte bakken. Men så ble det fredag, og en reprise av været i fjor var i ferd med å komme på plass.
Børre på Jul
Det var ikke så mange som hadde funnet veiet til Aulaen for å se årets forestilling med Børre på Jul. Været får nok ta litt skylda for dette. Men de som var på plass fikk ta del i en forrykende forestilling, med hopp og sprell og ordspill som også fikk skuespillerne til å måpe.
Papegøyen som for øvrig het Gøya, vokste seg inn i forestillingen etter Fele Pirat hadde utøvd en av sine tryllekunster. At sparegrisen og nettbanken blir stjålet av Fele Pirat hører med. Men at sparegrisen er for å spare på, og ikke i var nytt. Børres nettbank var jo da selvfølgelig et skrin med et nett over.
Som seg hør og bør så avsluttet det hele med en fin sang om å bry seg om hverandre, og at alle i hele verden er like gode. Og et nytt ludo brett ble det også på Børre.
Foto, pepperkaker og sånt
Fredagskvelden fortsatt så oppe på Prix. Elisabeth Jakobsen hadde tatt turen hjem fra Trondheim. Med seg hadde hun fotografier som viste hva hun driver med på fritida
– Jeg jobber daglig i butikken Ragnaråkk i Trondheim. Dette gir meg også frihet til å holde på med fotokunsten min. Jeg har klart å finne min egen stil i det jeg produserer. Men tar i tillegg en del jobber med portrett fotografering, forteller Elisabeth.
Pepperkaker hører jo jula til, og er da også med under Jul På Berget. Mange fine eventyrhus var å finne, men hvem som vinner konkurransen blir nok ikke enkelt for juryen å bestemme.
En flott presentasjon av designklær fra Kråkeslottet, sammen med smykker fra Merethe Mattson fant også sted oppe på Prix,På rekke og rad skred mannekengene inn på scenen, mens Marte Præsteng sto for presentasjonene.
Ikke hver dag man får anledning til å se så mange fine kreasjoner, sammen med de vakre smykkene presentert profesjonelt på Hemnesberget. Og alt er laget på stedet. Klærne, smykkene, og de fleste av mannekengene.
Det er vel ingen kunst
Pål Are Bakksjø var igjen hjemme en tur. Også denne gangen hadde han med seg Ole Marius Sandberg på bass og Arnfinn Bergrabb på trommer. At de sammen er krutt fikk en fullsatt Jernvare oppleve på nytt. Om mulig enda tettere i samspillet, men heldigvis fremdeles uhøytidelige og lekne.
Oppgaven Pål Are hadde fått fra arrangøren var å komme med en ny julesang. Sangen «Jul På Berget» ble avslutningsnummeret, og kommer helt sikkert til å falle inn under begrepet «våre kjente og kjære julesanger».
Men før dette fikk publikum ta del i en av Pål Ares ungdomssynder. Gutten begynner å bli voksen, og har tydeligvis fått nok av å plages med det som skjedde for lenge siden.
– Vi var jo nokså stille og rolige, tror jeg. En høstdag var tre av oss guttene på tur på nordsida. Vi kom helt til Præstengsfabrikken, på baksiden. Tilfeldigvis fant vi noen brannslukningsapparater ved døra. Sto jo liksom lagelig til. Ja vi tok dem med ned i granskogen, og trakk splintene. Plutselig var trærne dekt av hvitt pulver, og vi hadde fått jul i august. Julefreden grep fatt i oss et øyeblikk mens vi så den hvite granskogen mot de gule høstfargene. Det var himmelsk.
Dette ble det jo selvfølgelig sang av, og var kveldens første julesang.
Og for å virkelig vise sin anger fikk Eilert Præsteng overleverte et nytt brannslukningsapparat med teksten «Omferladelse Eilert».
Jula bringer mye godt med seg,
Lørdagen opprant med vind og regn, men var også dagen da markedet og bodene åpnet. Som seg hør og bør så fant man det meste av mat, strikkevarer, skinnarbeider, trearbeider, drikkevarer og mye mye mer i butikkene og bodene. Denne helga var et mulig å få kaffe, kaker og mat nesten over alt!
Etter som dagen skred fram dukket det også opp flere og flere mennesker på Berget. Salget gikk unna, og markets-kremmerne gnidde seg fornøyde i hendene. Noen uttrykte at neste år må de ha med et trailerlast av varer når de kommer til Jul På Berget.
Julereisen
Det var tydelig at mange hadde plukket ut Anna Anitas Julereise, hennes første solokonsert, til en konsert man bare måtte ha med seg. Med godt over 300 solgte billetter var det mange som ventet spent på denne kvelden i Hemnes kirke.
Publikum fikk med seg en sprudlede og morsom Anna Anita, som viste at jenta har vokst. 16-åringen synger med en innlevelse og kvalitet man sjelden hører. Hennes formidling er sjarmerende og vakker. Julereisen tok publikum med til norske og amerikanske kjente julesanger. Hennes egen julesang favoritt var imidlertid en ukjent sang fra Sørlandet, men som nå sikkert huskes av mange.
Musikerne som Anna Anita hadde fått med seg var med på å løfte konserten til den fine opplevelsen det ble. At hun hadde tatt med seg sin sanglærer Sigrid Pauline Brennhaug, var i tillegg til at hun passet godt inn i det lydbildet hun ønsket, også en takk til Sigrid for alt hun hadde gjort og lært kveldenes hoved artist.
Musikerne for øvrig besto av Lars Erik Drevvatn på piano, Jørgen Straumfors på gitar, Johan Reinåmo på bass og Lars Kristian Sjøvold på trommer.
Lørdagskvelden ble avsluttet med konserter på Jernvaren. Lokalbandet Dirty Leif fra Hemnes kommune var oppvarmingsband for Erik Zahl. Og for en oppvarming. Bandet har ikke så veldig mange år på baken, men de leverer rock som om det naturligste i verden. Kvalitet, dyktighet og spilleglede er det publikum fikk ta del i, og da Erik Zahl overtok scenen uttrykte også han sin begeistring for disse guttene.
Erik Slim Zahl spiller normalt med sitt eget band, Erik «Slim» Zahl & the South West Swingers. Denne kvelden på Hemnesberget hadde han imidlertid funnet flotte lokale musikere å spille med. Riktignok hadde han dratt med seg kameraten Arild Skjæran (gitar) som bor i Hafrsfjord oppover, og Frank Marstokk (trommer) kom fra Skrova eller et annet sted. Og så kom jo Bjørn Ronny Hansen (bass) fra Mo i Rana.
Sammen dro de stemningen rett til værs, om det var mulig etter at Dirty Leif allerede hadde vært der. Med sin allsidige og rockede blues, gav bandet publikum en storslagen lørdagskveld. Mange tok snart frem dansefoten, og stemningen var på topp eller vel som det.
Etter en lørdagskveld, som nevnt ovenfor, med musikk inne og skikkelig nordvest kuling utenfor, var det ikke uventet at søndagsmorgenen oppsto med glimt av nattens herjinger. Juletreet på Lapphella hadde lagt seg til hvile. Musikken eller kulingen hadde blåst det over ende.
Men siste dag av Jul På Berget ble en fin vinterdag. Noen få minusgrader, og litt sol trakk folk til markedet også denne dagen.
Salget gikk fint, og folk var fornøyde. Selv om dårlig strøing var et tema hos mange. De nye fortauene var uberørte av sandkorn, men da gikk bare folk på veien hvor det ikke var så glatt.
Naturfag Rocker?
PK , Per Kristian Grytdal, fra NRK super fikk fort opp tempoet under forestillingen i Aulaen på søndag. I høyt tempo fikk han porsjonert ut smell, røyk, flammer. Alt sammen med kunnskap beregnet på de unge. Det var tydelig at han hadde sin fanskare blant publikum. Mange kjente hans eksperimenter og forsøk. Når det var behov for hjelp på scenen, så var det kø om at få lov til å komme opp.
At ideen og måten naturfag formidles på er bra. Her får man innblikk i CO2 og Nitrogen, sammen med forurensing og hva som kan være løsninger på dette. Forestillingen fra «Barn ingen adgang» var en suksess.
Igjen står nå tiden for rydding og oppsummering. Sigrid Skjæran som er leder for Jul På Berget opplyser at de allerede har tatt ordet suksess i bruk når de snakker om årets julemarked. Utstillere og kremmere har sagt at de kommer igjen om de får lov. Et slikt julemarked, med Lapphella og bryggene som ramme er helt magisk.
Mange fikk seg overraskelser da de gikk tomme for varer allerede på lørdag, men lover forbedring neste år. Salget av mat på restauranten Båtstua var så stort at de måtte skaffe flere folk til serveringen på søndag.
Da er det bare å vente på neste års julemarked i julelandsbyen på Helgeland.