Fjellvatn i Hemnes har hatt mye besøk de seinere 4-5 åra. Fire svensker og to nordmenn er ute med redskapen sin.
Et pilotprosjekt i regi av Statkraft 2012-2015 hadde som målsetting å få gjennomført en statuskartlegging av 150 småvatn og tjern på statsgrunn i Indre Helgeland. Formålet var også å vudere behov for utsetting av yngel, samt prøve ut kultiveringstiltak som kunne erstatte anleggsprodusert fisk. Etter prosjektevaluering og høringsrunder er det i 2016 i verksatt en Kultuveringsplan, som også innbefatter flere områder i Hemnes, mest da Vesterfjellet og Lifjellet.
Svenskfiske
Sjøfiskere er godt kjent med «svenskpilken». Mindre oppmerksomhet har de svenske medarbeiderne Statkraft har hatt i arbeid med fiskebestanden i noen av våre mange fiskevatn.
Hans Fredhult er leder av gruppa:
– Vi jobba tidligere i Krutåanlegget i Hattfjelldal. Nå er det meir i samarbeid med Genbanken på Bjerka. Alle seks har vi god fiskefaglig kompetanse basert på tidligere utdanning og erfaring innen kultiveringsarbeid i ulike former for både innlandsfisk og anadrom fisk, som laks og sjørret. Gruppa har hatt god hjelp av Statskog og de lokale fiskerforeningene i jobben. Ferskvannsbiologen AS har i tillegg blitt leid inn for å sikre den fiskefaglige kvaliteten på aktivitene innen Kultiveringsplanen. Denne planen omfatter et videre arbeid i tidsrommet 2016-2022, og skal opprettholde et godt fisketilbud for almennheten innen områdene som grenser opptil Statkrafts reguleringsinngrep. Arbeidsmengden for dette tilsvarer ett årsverk. I tillegg kommer kostnader for ulike tiltak, faglig oppfølgning og rapportering.
Mange tiltak
Hovedoppgaven er å erstatte bruken av anleggsprodusert settefisk med ett målrettet kultiveringsarbeid, basert på tiltak som styrker naturlig rekruttering samt flytting av villfanget ungfisk.
Tiltak kan være utlegging av gytegrus, åpning og forbedring av vandringsveier, flytting av vill ungfisk fra vann med overskudd til vann der naturlig ungfiskproduksjon ikke finnes, eller er veldig liten og ikke heller kan utbedres med fysiske tiltak. Spesiellt for Hemnes og Hattfjelldal kommune er att røyra gjeninnføres i enkelte områder der utsatt ørret har fortrengt tidligere bestand av røyr.
De praktiske arbeidsoppgavene er prøvefiske med garn og elektrisk strøm, boniteringer av elvestrekninger, utkjøring av gytegrus vintertid, anlegging av gyteområder, fjerning av vandringshinder, fangst og flytting av villfisk, nedtak av fiskbestand i enkelte vann, databehandling og rapportering. Heri ligger et betydelig antall mil til fots i fjellområdene.
Utfordringene er å rekke alt dette i barmarkssesongen.
– Da er vi heldige som har ei dyktig gruppe som kan fordele oppgaver og utfylle hverandre i oppgaveløsning, sier Fredhult
Avslutningsvis har Hans Fredhult også en oppfordring til dem som måtte drive fritidsfiske i disse fjellvatna:
– Det er utfordrende å være fisk. Om det kunne la seg gjøre å sette ut igjen noe av storfisk som fanges, ville dette bety mye for å bedre bestandskvaliteten. Stell pent med fisken, så vil man kunne sikre reproduksjonen og framtidig godt fiske i disse flotte vatna.