Sissel Karin Berg er ansatt som stabsleder i Hemnes kommune. Hun vil tiltre den nye stillingen 1. januar 2017.
Berg kommer fra stillingen som avdelingsdirektør for NAV Arbeidslivssenter i Buskerud, en jobb hun tiltrådte i januar i år. Hun er opprinnelig fra Mo i Rana, men har i hele sitt voksne liv vært bosatt andre steder i Norge. De siste 20 årene har hun bodd i Tønsberg i Vestfold. Hun flytter nå tilbake til Helgeland, og vil starte i den nye stillingen i Hemnes kommune 1. januar 2017.
Berg er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen. Før hun begynte som avdelingsdirektør i NAV-arbeidslivssenter arbeidet hun 18 år innenfor IT-bransjen, blant annet IBM og 4Human. Hun har bred erfaring som leder, blant annet innenfor personal-, IT- og endringsledelse.
Hun ser frem til å arbeide i Hemnes kommune.
– Stillingen som stabsleder er en utfordring som jeg ikke kunne si nei til, sier hun. Berg vektlegger at Hemnes kommune fremstår som en svært spennende og attraktiv kommune på mange områder. Hun peker spesielt på kommunens deltakelse i Bitstream-prosjektet og planer om digitalisering og kontinuerlig forbedring som årsaker til å si ja til jobben i Hemnes. Berg ser også frem til å flytte tilbake til Helgeland. Natur- og friluftsliv opptar henne og hun ser blant annet frem til å avlegge Rabothytta et besøk.
Rådmann Amund Eriksen er svært fornøyd med at Berg har takket ja til stillingen som stabsleder. Stillingen ble lyst ut første gang for nesten et år siden.
Politisk vedtatt
– Denne stillingen ble vedtatt politisk i fjor, men da vi lyste ut stillingen var vi ikke fornøyd med søkermassen. Vi har nå benyttet direkte søk får å rekruttere. Berg vil med sin utdanningsbakgrunn og yrkeserfaring bidra til å styrke kommunen og kommunens ledelse på flere måter. Jeg ser frem til at hun starter opp hos oss i Hemnes, sier Eriksen.
Sissel Karin Berg var også på søkerlisten til enhetslederstillingen i den den nye enheten Helse og velferd. Hun er nå naturlig nok uaktuell som enhetsleder.
– Hemnes skal spare masse penger i årene som kommer, har kommunen råd til en ny lederstilling?
– Denne stillingen er innarbeidet i budsjettet, og det er tatt innsparingsgrep for å skape finansiering. En stabsleder har ansvaret for hele sentraladministrasjonen, og får et spesielt ansvar med digitaliseringen og være en motor i effektiviseringen og omstillingen vi skal gjennom. Kommunen må spare inn minst 20 millioner årlig, samtidig har politikerne vedtatt at det skal være minst mulig strukturelle endringer. Vårt mål er å effektivisere internt og beholde tilbudene ut til brukerne.
Ineffektive Hemnes
I forrige uke lanserte Kommunal og moderniseringsdepartementet et effektivitetsbarometer der Hemnes kom veldig dårlig ut. Med kun 57 poeng av 100 oppnåelige er kommunen tilsynelatende svært lite effektiv, om vi skal tro minister Sanner og departementet har Hemnes et innsparingspotensiale på 43 prosent av nettobudsjettet på ca 340 millioner.
– Betyr dette at Hemnes sløser bort alle disse pengene?
– Nei, dette er en påstand som er litt riktig men mest galt. I Hemnes har vi naturgitte forhold med store avstander og mange tettsteder, noe som gjør kommunen tungdrevet. Dette kan ikke sammenlignes med en bykommune som er fordelt over et lite areal, dette blir å sammenligne epler med pærer. Det som er viktig å forstå er at denne undersøkelsen ikke forteller noen ting om kvalitet, sier Eriksen.
Barometeret teller strengt tatt bare penger, kostnader å drive sykehjem i forhold til antall beboere på sykehjemmet, samme sak med skoler og barnehager. Hemnes bruker mye penger, muligens gir det bedre kvalitet på leverte tjenester i Hemnes, men dette er altså ikke vurdert. Dermed får for eksempel pleie og omsorg i Oslo 100 poeng og klassifisert som best i landet mens Hemnes får bare 58 poeng.
Innsparingspotensiale
Han er allikevel klar på at det er penger å spare om riktige grep tas.
– Med et stort budsjett og 600 personer fordelt på ca 430 årsverk er det klart at det finnes et uforløst potensiale, slik det er i de fleste kommuner. Vi ønsker å ta ut mest mulig av dette potensialet uten å måtte gå til strukturendringer, sier rådmannen.
Departementet har blitt kritisert for at dette barometeret bare er et innspill for å påvirke i debatten om kommunestruktur, og skal gi argumenter for at små kommuner bør slå seg sammen med større.
– Hvordan vil en kommunesammenslåing slå ut på effektiviteten?
– Vi må fortsatt gi et tilbud der folk bor uavhengig av hva kommunen heter. Vi mener at Hemnes er bedre til å drifte Hemnes enn det en overtagende storkommune vil være. Vi har lokalkunnskapen og finner de beste løsningene. Den eneste måten å få ut effektiviseringsgevinst gjennom en sammenslåing vil være å legge ned tilbud, avslutter Eriksen.
Den nye stabslederen får dermed en krevende oppgave nokså umiddelbart.