Lørdag den 12.og søndag den 13. november holdt Bleikvassli Husflidslag sin årlige Husflidsmessa for 2016 på Karihaug Leirsted. I likhet med tidligere år samlet messa mange kjøpelystne besøkende som kunne velge mellom mye fin tresløyd, strikkeprodukter, bakverk og mye annet. I år var det den 30. messa som gikk av stabelen.
Salget startet lørdag kl. 12.00. Men allerede i god tid før dørene til utstillingen åpnet var det møtt opp mange kunder. Det viser at dette arrangementet er svæt populært selv om det holdes liknende messer på mange andre steder i nærområdet. Tidligere år har det vært holdt to årlige messer, men nå har husflidslaget gått over til å arrangere bare en. De legges til november slik at man kan finne finr julegaver her.
LOKALMAT ER POPULÆRT
Kari Økland i husflidslaget forteller at matvarer er godt likt av de besøkende.
– Kamkaker er svært etterspurt og går fort ut. Det samme gjelder lefse og kringler. Gomme er også et produkt som er lett å selge, opplyser Kari.
Staal Lie fra Olderskog i Vefsn synes at messa er meget interessant. Her ser man mye fin husflid og treffer kjente, forteller han.
– Det er nok kamkaker som er det store trekkplaster. Jeg har kjøpt ca 50 stykker, forteller Staal.
– Noe er riktignok til andre kjente som ikke er her i dag. Vi har lister fra folk som ber oss handle for dem, fortsetter han.
Staal nevner også at det synes som om produkter av tre har tatt seg opp igjen.
– Her er det bare fine ting av høg kvalitet som legges fram for salg, og man kan se på initialene at det er de samme folkene som går igjen. Det er klart at man er flink til å føre tradisjonen videre, avslutter Staal Lie.
MØTESTED
Annbjørg Lie også fra Olderskog, men opprinnelig fra Leirskardalen besøker husflidsmessa ofte.
– Selv driver jeg med husflid i materiale som never, og så arbeider jeg med teger. Det blir også en del sying, strikking og maling, forteller Annbjørg.
– Husflidsmessa i Bleikvasslia er et fint arrangement. Her er det mye fint trearbeid, noe det er lite av på andre liknende arrangement. Det er fin servering her, og man treffer mange med samme interesser slik at det blir mye hyggelig prat her, avslutter hun.
Det serveres både kaffe og the med et rikt utvalg av heimeprodusert mat til. Til middag ble det tilbudt kjøttkaker av elg i brun saus, og god gammeldags rømmegrøt. Mange hyttefolk stikker gjerne innom på heimturen søndag og tar middagen på messa. Og praten går livlig.
VARIERT TILBUD
Det er ikke bare tradisjonell husflid som tilbys på messa. Grete Langseth Velsvåg fra Finneidfjord hadde en utstilling av egenproduserte bilder.
– Jeg bruker flere bilder som jeg setter sammen til ett på datamaskin. Det er et meget spennende arbeid. Når jeg starter vet jeg aldri hva sluttresultatet blir. Her rår det absolutt kunstnerisk frihet, sier den engasjerte kunstneren.
Berit Bærland fra Korgen har muligens funnet sin nisje. Hus selger opptenningsmateriale som består av avispapir og smeltet stearin.
– Jeg ruller sammen vanlig avispapir, binder det sammen med tråd og dypper det i smeltet stearin. Det fungerer fint til opptenning, og har blitt et populært produkt som jeg har solgt mye av på andre liknende utsalg, kan Berit fortelle.
Det er nok allikevel de mer tradisjonell husflidsproduktene som utgjør det største volumet på messa. Mye utstillingsplass er brukt til mat, forskjellige trearbeid og et mangfold av strikkearbeid i friske farger og fantasifulle mønstre. Og prisene ligger på et folkelig nivå. Bak hver artikkel ligger det mye arbeidstid så fortjenesten til produsentene blir ikke rare greiene. Salget gikk godt unna, spesielt var etterspørselen stor etter kamkake stor. Det ble solgt 2 ooo kamkaker på messa. Når man så vet at det ikke er lenge siden det ble solgt over 4 000 på kamkakefestivalen, forteller det litt om hvor etterspurt kamkake er. Men så var det dette med hvor den har sin opprinnelse fra.
OPTIMISME
Kari Økland er optimistisk når det gjelder Husflidslagets framtid. Folk i bygda stiller gjerne opp og tar et tak. Det ser også lyst ut med rekrutering av yngre krefter som kan føre tradisjonen med husflid videre.
–Vi har noe som heter Ung Husflid. Der inviterer vi de som er over ti år til aktivitetskvelder der de får prøve seg i snekkerbua og på husflidsrommet på Gammelskola, forteller en entusiastisk Kari, og fortsetter:
– Til neste år har vi 30-årsjubileum, og da planlegger vi felles tur til blant annet Røros og Selbu for å se hva de holder på med der. Og for å hente ny inspirasjon.
Årets Husflidsmesse hadde 25 utstillere. Til sammen var det ca. 350 besøkende lørdag og søndag, og samlet omsetning kom opp i nesten 180 000 kroner.
Se også video fra messa på www:avisahemnes.wpengine.com.