Såpeoperaen FV808 er over, etter å ha opplevd utsettelse på utsettelse er veien endelig ferdig.
Man kan vel kanskje si at dette har vært en lang vei å gå. Etter at FV808 mellom Finneidfjord og Åsen på Hemnesberget sto ferdig i 2007 har hemnesværingene ventet på siste del ut mot fergekaia skulle bli utbedret. Det har vært mange utsettelser og skjær i sjøen, før man i 2015 endelig så at arbeidene ble startet opp.
Men nå, etter ca. et års byggetid, var det den 2. november klart for offisiell åpning av FV 808 på Hemnesberget.
Tidspunktet, kl. 16.30, var kanskje ikke det mest gunstige for at hemnesværingene? Å joda, for det var flere hundre som møtte opp for å overvære denne begivenheten.
Tauskjæringen i handlegata var det fylkesråd for samferdsel i Nordland, Wilfred Nordlund, som sto for. Hallvar Stien fra Statens vegvesen hadde på forhånd forklart at det var helt naturlig å bruke et fortøyningstau når man symbolsk skulle åpne veien.
– Et fortøyningstau er jo helt naturlig når man er i fortøyningsbyen, så byggelederen.
Fylkesråden kuttet så tauet med en ny og flott kniv.
– Jeg overlever denne kniven til deg ordfører, og håper at den får en fin plass i rådhuset her på Hemnesberget, sa Wilfred Nordlund og overrakte kniven til ordfører Christine Trones.
Etter at tauskjæringa var ferdig, inviterte Hallvar Stien alle med opp til aulaen, for å fortsette feiringen av veiåpningen.
Før alle hadde fått plass måtte det gjennomføres et lite dugnadsprosjekt. Flere bord og stoler måtte settes ut, noen vante dugnadsfolk tok på strak arm, og snart hadde alle fått sitteplass.
Samferdselråd Wilfred Nordvoll var først ute med gratulasjoner, og lykkeønskninger med den nye veiparsellen fra Åsen til torget på Hemnesberget. Han berømmet Vegvesenet, Røstad Entreprenør as og beboerne på Hemnesberget for at arbeidet nå var gjennomført på en svært tilfredsstillende måte, og at veien nå var åpnet. Han trakk også frem Hemnesberget Vel og aksjonsgruppa for FV 808 sitt målbevisste arbeid for veien, og til politikere i Hemnes som aldri har gitt opp.
– At en befolkning står på slik det er gjort her, gir et unikt eierskap til prosjektet. Selv om rammen på kr. 100 mill. overskrides litt, så har man sprengt ca. 350 salver på og i Hemnesberget. Dere har fått rør, ledninger og kabler ned i ny- veien. Og selvfølgelig en flott handlegate. Gratulerer til dere alle sa Wilfred Nordvoll.
Ordfører Christine Trones trakk i sine gratulasjoner frem alle som aktivt har bidratt til dette flotte prosjektet.
– Vi har nå fått en estetisk flott ny vei. Sammen med alle fine hus, som er restaurert og gjort fine her på Hemnesberget, så er jeg som ordfører stolt. At Hemnesberget nå har fått denne fine veien, gjør noe med vitaliteten, bolysten og skapergleden. Jeg er sikker på at dette er et positivt løft for hele Hemnes Kommune, sa ordføreren.
Elisabeth Hope Rydsaa, som for mange er selve drivkraften for hele FV 808 oppussingen, fikk så ordet.
– Som leder av det som var, eller er, aksjonsgruppa for FV 808, så er dette en stor dag for hele Hemnes kommune. Siden først på 2000 tallet har gruppa vært aktiv med å få gjennomført utbedringer av veien fra E6 og til fergekaia på Hemnesberget, fortsatte Elisabeth.
– Jeg husker at det i 2005 var satt en pris på 140 millioner kroner for hele dette prosjektet, 100 millioner fra E6 til Åsen, og 40 millioner fra Åsen til fergekaia. Når vi nå vet at parsellen fra Åsen til torget alene koster 100 millioner så skjønner man tid også er penger. Jeg er oppriktig glad for at prosjektet nå er i ferd med å bli ferdig realisert, og jeg kan ikke få takke de som har arbeidet med veien nok. De har vært profesjonelle, flinke, tålmodige og ikke minst hyggelige. Vi har opplevd spennende omkjøringer, og stadig nye parkeringsplasser. Datanettet har kommet og gått, eller omvendt. En dag ringte det på døra, og en hyggelig veiarbeider sto utenfor og spurte om vi skulle gå en liten tur? Jeg ble jo med, og grunnen var da at de skulle sprenge ei salve litt nært huset vårt, avsluttet Elisabeth Hope Rydsaa.
Stortingsrepresentant Kjell Idar Juvik, som også gjennom mange år har arbeidet for ferdigstilling av hele FV 808, innledet med å takke alle berørte parter. Han uttrykte stor tilfredshet med den måten arbeidene var gjennomført på.
– Det er faktisk 52 år siden det første vedtaket ble gjort i forhold til å utbedre denne veistrekningen. Det var etter kommunesammenslåingen i 1964 at dette ble gjort, fortalte Juvik.
– Hele veiprosjektet, inkludert det vi åpner i dag, er et løft for Hemnes kommune og Hemnesberget. Dette skaper bolyst, et løft for handelsstanden, festivalene og alle beboerne. Og selvfølgelig økes tryggheten for skolebarna og alle andre, når det nå er fortau og lys hele veien. Og så har jeg en oppfordring til Hemnes Kommune, og det er å følge opp utbedringene av de veien som til nå har vært omkjøringsveier, og som så sårt trenger oppgradering, avsluttet Kjell Idar Juvik.
Etter at Kjell Idar Juvik var ferdig grep konferansier og byggeleder Hallvar Stien inn, og bemerket at det ikke var han som hadde fortalt fylkesråden at Hemnesberget var administrasjonsstedet i kommunen.
– Skulle jeg som korgværing finne på å si noe slikt, så vær så snill å sendt meg bort, sa Hallvar Stien med et smil.
Daglig leder i Entreprenør Røstad AS var også til stede, og benyttet anledningen til å takke spesielt egne ansatte.
– Dette er den råeste gata jeg har sett, sa Lars Petter Sjøvold, og fortsatte: – Dette prosjektet har vi alle lyktes i lag med. Uten samarbeidet og forståelsene for at jobben må gjøres, har dette ikke gått. Med så mye sprengningsarbeid inntil husveggene, og støy fra morgen til kveld, så har beboerne vært utrolig tålmodige.
Han delte så ut blomster til både vegvesenet, kommunen og egne ansatte.
– En spesiell takk og blomster vil jeg gi til Kråkeslottet, Mat og Vinhuset, og Hemnes Bokhandel. Dessverre er ingen til stede i kveld, men da får jeg et hyggelig besøk hos dem i morgen, avsluttet Lars Petter Sjøvold.
Pensjonert lensmann Einar Nilsen var den siste som tok ordet.
– Jeg har vært veinabo og veibruker i 42 år her på Hemnesberget. Hele denne tida har veien blitt dårligere og dårligere. Men, det siste året har virkelig vært en stor opptur. Nå sovner jeg ikke til middagshvila hvis det ikke er maskiner og borrehammere som er i drift. Tusen takk til dere som har jobbet her. Maken til hyggelige og smilende arbeidere skal du lete lenge etter. Det har vært en glede å ha dere her, avsluttet gammellensmannen.
Hallvar Stien takket til slutt alle som var til stede, og gav så en del praktiske informasjoner før folket gikk heim.
– Det er fortsatt noe arbeid som gjenstår. Slitelaget med asfalt vil ikke bli lagt før til neste år. Våre erfaringer sier at det er lurt å vente et år med dette. Da får man ivaretatt eventuelle skader, telehiv og lignende som kan oppstå. Skilting, rekkverk og gjerder mangler også, men dette vil være på plass om kanskje 14 dager. Saglia skal ferdigstilles, og noe veimerking skal utføres. Sideområder skal ryddes, men finpuss gjøres til våren. Vi har fått spørsmål om fartsgrenser, og disse vil være 50 km/t fra Åsen til krysset Saglia. Derfra ut til miljøgata blir det 40 km/t, og så 30 km/t videre. Og så lenge skiltet med veiarbeidsområde står der er det fortsatt slik at dere kan møte anleggstrafikk langs veien, avsluttet Hallvar Stien.