Nylig reiste en delegasjon på fem stykker fra Hemnes kommune på parktur. De endte opp i Le Sentier i Sveits for å delta på Europarc konferansen 2016.
De som reiste til denne konferansen var ordfører Christine Trones, varaordfører Bjørn-Terje Nilssen, Sten-Oddvar Solhaug fra Arbeiderpartiet, Svein-Erik Hjerpbakk som er styreleder i Okstindan natur- og kulturpark, og bygdeutvikler Marit Valla.
Vi fikk styreleder Svein-Erik Hjerpbakk fortelle litt om turen og erfaringen derfra.
– Å reise til denne konferansen i Sveits var naturlig for oss. Natur- og kulturparkene der tror vi kan være gode forbilder og inspirasjonskilder for oss. Mye er likt Norge, og parkene har størrelser som kan være interessante for oss. Bare i Sveits er det ca. 20 parker, og man kan si at hver park har sin særegenhet. Parkene er i stor grad vernet, men også sett på som områder hvor forskjellige lokale aktører markedsfører og selger sine produkter. Det kan være kjøtt, ost og vin, samt aktivitet som faller inn i vårt eget kulturbegrep, forklarer Hjerpbakk.
– Her i Norge har vi vært mest opptatt av vern i form av naturparker, mens de i andre land i tillegg har sett på bruk og utvikling, i relasjon til både natur og kultur. En annen ting som pr. i dag skiller parkene i Europa fra oss her hjemme, er at de har 50 prosent statlig støtte til drift. Samtlige parker har da egne driftsorganisasjoner. Det er også strenge kvalitetskrav for å bli en partner i parkene. Det vil bla. si å kunne benytte parkens navn og omdømme, når man for eksempel skal selge egne gårdsprodukter.
– Hva ser du for deg som en videre fremdrift til vår egen Okstindan natur- og kulturpark?
– Styringsgruppa har en prosjektperiode som går ut 2017. Da skal styringsgruppa ha lagt frem en parkplan for Norske Parker, og for politikerne i Hemnes kommune. Det må så bli gjort noen vedtak om veien videre for Okstindan natur- og kulturpark.
I dag har Okstindan natur- og kulturpark status som parkkandidat, og målsetningen videre er å bli en ny og etablert park blant de 5-6 parkene som er på plass i Norge.
– Det ble i nå i høst levert inn en søknad, sammen med Storuman kommune i Sverige, om Interreg-midler. Denne søknaden ble avslått denne gangen, men vi skal søke på nytt til våren, og håper da å komme med videre, da Interreg-midlene kan være en viktig faktor i forhold til å finansiere parken i en driftsfase, sier Svein- Erik Hjerpbakk, samtidig som han poengterer at Okstindan natur- og kulturpark er for hele Hemnes kommune.
— Sett i relasjon til det som ligger i begrepet natur-og kulturpark, så er det nesten ingen grenser for hva som kan bli tatt inn i dette. Vi vil derfor over nyttår gå ut med invitasjoner om å bli partnere i prosjektet. Det kan for eksempel være bedrifter, bønder, lag eller foreninger. De kan så knytte seg opp med en intensjonsavtale om partnerskap i Okstindan natur- og kulturpark. Et slikt partnerskap vil gi påvirkningsmulighet og delaktighet i forhold til parkplanen, og innby til samarbeid om bla. å skape sterkere stedsidentiteter, øke verdiskapning og vekst i nærings- og kulturlivet, samt ta vare på og videreutvikle natur og kulturressursene i området. De som blir med i denne omgangen gjennom intensjonsavtalen, vil da også bli med i en prosess for å få på plass en langsiktig partnerskapsavtale i en driftsfase, forteller Svein-Erik Hjerpbakk til slutt.
Varaordfører Bjørn-Terje Nilssen fra Frp var også med på turen.
– Det som umiddelbart slo meg, var den store gleden og samholdet blant alle delegatene. Det var positivitet og kreativitet hele veien, uansett fra hvilket land de kom fra. Programmet var hele tiden tettpakket med foredrag, work-shops, utflukter, messedeltakelser, og selvfølgelig sosiale treffpunkt for å dele erfaringer. Vi var så heldig at vi ble boende sammen med representanter fra Norske Parker. Vi fikk nyttig lærdom, og mange gode råd fra dem. Dette sammen med andre nyttige innspill og gode ideer, vil vi ta med oss inn i vårt eget park-prosjekt, forteller Bjørn-Terje Nilssen.
– I den dalen konferansen foregikk var det blant annet 26 bondeurmakere. Jeg ble imponert da vi fikk greie på det. I tillegg til gårdsdrift, så reparerte de og solgte klokker. Her var det ikke snakk om digitale klokker, men mekaniske klokker som ble bygd på stedet, ekte merkevarebygging, spør du meg.
I tillegg til å ta til seg kunnskap sto delegasjonen fra Hemnes på stand.
– Vi hadde med røykekjøtt fra Rundmoen gård, smykker fra Merete Mattson og Jørn Rivojen Langseth var med, og sammen med brosjyrer om Okstindan natur- og kulturpark, både på fransk, engelsk og norsk, så var dette en stor suksess. Til slutt vil jeg anbefale alle i Hemnes kommune om å sette seg inn i hva begrepet natur- og kulturpark innebærer. Ingen tekstreklame, men man finner det på okstindan.net. Dette vil gi større kunnskap og forståelse omkring det arbeid som styringsgruppa nå arbeider med for hele kommunen, sa Bjørn-Terje Nilssen til slutt.