Riksrevisjonen er vel en institusjon folk flest anser for å bringe tørre tall og kjedelige betrakninger til torgs. Men i 2003 kom en rapport som skulle få direkte betydning for oss her i Hemnes.
Under Bjarne Mørk-Eidems kyndige ledelse gjorde revisjonen den gang et dypdykk i fem statlige museers tilstand. Det var nedslående lesning og medførte grov refs av de ansvarlige. Heldigvis påvirka dokument 39 lederne ved blant anna NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim til handling. I 2005 var 54 mill. kroner klare til et omfattende prosjekt: Revita.
Nytt liv av gamle glør
Riksrevisjonen hadde funnet klare mangler ved viktige deler av museenes samlinger: De var tildels uforsvarlig lagra, de var elendig registrert og klassifisert, og de var ikke tilgjengelig verken for forskere eller publikum. Det var på tide med ei revitalisering.
Og ett av områdene som fikk prioritet og status var de omfattende arkeologiske samlingene etter det som kaltes «Rana-undersøkelsene 1960-69».
Dette var et av de største arkeologiske prosjektene dette tiåret, iverksatt som følge av det pågående arbeidet med å realisere Rana-verkene, det vil si de omfattende neddemmingene av strandbredder ved berørte vatn som skulle fungere som magasiner for vannkraftproduksjon. I Hemnes gjaldt dette Store Målvatn, Kjensvatnet og Gresvatnet. Merk: Røsvatnet er ikke med her, da utbygginga av Røssåga-anleggene allerede var foretatt uten slike forutgående undersøkelser.
Sikre og bevare
Dette formidable arbeidet pågikk altså i omtrent ti somre, og Avisa Hemnes vil bringe en omfattende artikkel om dette i løpet av høsten. Men Revitas oppdrag var å ta for seg det som i etterkant fantes i skuffer, hyller og skap ved Vitenskapsmuseet. Og det var ikke lite: Ett tonn steingjenstander, mer enn 2700 bilder, 600 tegninger og kart, samt dagbøker, opptegnelser, notater.
Årsaka til at dette hadde blitt liggende ubearbeidet, var hovedsakelig det faktum at den ihuga lederen av prosjektet den gang, arkeolog Fredrik Gaustad, bare rakk å få laga fire rapporter før han døde.
Med de friske pengene i Revita kunne personell ta fatt på denne meget krevende redningsjobben.
Fra 2008-2013 var arkeolog Grete Irene Solvold ansvarlig for den totale gjennomgang av alt materiale, registrering, katalogisering, systematisering og digitalisering. En monsterprestasjon.
Og den kan vi her og nå nyte godt av, ved at enkle tastetrykk på unimus.no bringer oss rett inn i en verden der funn fra tusener år tilbake vil gi oss interessant kunnskap om hva som kan ha foregått ved breddene av de større vatna her i kommunen; årtusener før oss.
Kilde: Torkel Johansen, NTNU