I anledning Verdensdagen for Psykisk Helse Onsdag hadde Andreas Gravdal fra Bergen Presentasjon for ungdomsskoleelever i Korgen og Hemnesberget den 12. Oktober. Psykisk Helse Hemnes var stolt arrangør av de innlysende foredragene.
En taledyktig bergenser holdt foredrag rundt om i kommunen forrige onsdag. Elevene i skolen fikk en pause i hverdagen da de ble dratt ut fra matte-timen og inn i aulaen hvor pølser, saft og foredrag ventet dem. Helsesøster Bodil Olufsen ved Hemnes sentralskole var glad for å ha en erfaren taler innenfor temaet psykisk helse på besøk. Olufsen sa dette etter matpausen:
– Nå har elevene fått fysisk påfyll, og nå skal de få mentalt påfyll. Det er noe de sjeldent får, men som er like viktig for helsen. Vi er heldige som får lov til å tilby elevene noe slikt.
Det som ofte hender med elever som er usikre på seg selv, er at de inntar en ny «rolle», noe som svært ofte er uheldig både for dem selv og andre rundt dem. Gravdal forteller hvorfor det er så viktig å unngå dette.
– Når en i ungdomsalderen kommer i en ubekvem situasjon hender det ofte at de stenger ute sine egentlige følelser, later som noe annet og tar på seg en «maske». Mitt budskap til ungdom i Hemnes er kast maska, senk skuldrene og løft blikket opp og fremover.
I løpet av lysbildepresentasjonen spurte bergenseren elevene hvilket bilde de trodde var verdens viktigste. Det kom ulike forslag fra publikum da kjente kunstverk som Mona Lisa og Skrik ble ropt opp. Til alles store overraskelse var fasiten langt fra hver gjetning.
– Det desidert viktigste bildet vi har, er noe vi alle har – nemlig vårt selvbilde. Hvordan vi oppfatter oss selv og hvordan vi forventer at andre tenker om oss kan være forskjellen på en deprimert og en oppegående ungdom.
Foredragsholderen har arbeidet med tenåringer hele karrièren. Sitt budskap ved temaet psykisk helse har han kanalisert gjennom bok-skriving og illustrering, så vel som snakking. Hittil har han gitt ut to bøker omkring temaet. Han forteller at man ikke vet helt hvorfor noen får problemer med sin psykiske helse.
– Det er ikke nødvendigvis noen ytre kjennetegn ved de som sliter psykisk. Jeg har ofte vært i kontakt med ungdom som prester kjempebra på alle arenaer, men likevel ikke føler seg grei med seg selv. Det er ofte de beste idrettsutøverne eller flinkeste skoleelevene som trenger hjelp. Selv om du er utrolig god i fotball og naturfag betyr ikke det at du føler deg tilfreds til sinns.
Gravdal trives i sitt arbeid med unge, og ønsker å fortsette i samme stil fremover. Han håper å kunne hjelpe så mange som mulig med sin psykiske helse.