Daglig leder i Polarsirkelen friluftsråd, Knut Berntsen, hadde tatt initiativ for å vise frem gammel kulturminner på Hemnesberget sammen med ordføreren. Det ble en spasertur med mange skjulte skatter.
Regien for turen sto Hemnes sentralskole for, de har i mange år hatt et skoleprosjekt omkring restaurering og åpning av en bunkers på Olsenhågen. I 2009 startet de prosjektet, relatert til praktisk arbeid for noen av elevene som ikke var så veldig fornøyde med å sitte på skolebenken for å lære matte.
Kåre Børli var den gang som nå, primus motor for dette.
– Jeg har alltid ment at noen elever har større utbytte av å lære gjennom praktisk arbeid, enn å bare sitte på skolebenken. Så når muligheten for å kunne ha et prosjekt, som relaterte seg til lokalhistorie, planlegging for avdekking og åpning av en bunkers, samt alt annet arbeid i den sammenhengen, så var det bare å starte opp, sier Kåre Børli.
Den gangen var det avsatt tre timer i uka, og gruppa besto av fire elever. Odd Tore Jakobsen, var leid inn som medlærer i dette prosjektet. Under besøket i bunkersen i Odden var tidligere elev, Tobias Lien, som var med på arbeidet fra 2009 til 2011 også med. I dag jobber han som sveiser ved Hemnes Mekaniske Verksted , og han har nylig tatt fagbrev. En av de andre elevene, Patrik Johan Jakobsen jobber i dag ved Trenor Vinduer AS, et tydelig og flott bevis på at rett kunnskap til riktig tid er lurt.
Steinar Jørgensen som også var med, han fortalte historier fra krigshandlingene på Hemnesberget. En del av historiene finnes i boka «Hemnes i krig», som kom ut i 1995, skrevet av Torstein Finnbakk.
Jørgensen har utallige historier fra den tiden da krigen kom til Hemnesberget, og alle satt som trollbundet av fortellingen han serverte. Inne i en svart bunkers fra krigens dager ble en del av historiene ekstra sterke. Det ble også vist en film dramatisering av angrepet på Hemnesberget 10.mai 1940, hvor bla. hurtigruteskipet Nord Norge ble senket ved Præstengskaiet.
Inne i bunkersen ble det så servert kaffe og noe å bite i. Tobias Andersen hadde selv laget pizzasnurrer som ble servert til alle.
– Dette var kjempegodt Tobias, sa ordfører Christine Trones, og du skal vite at jeg har greie på å lage mat.
– Jeg er veldig imponert over hva som er utført her, og har lenge ønsket å kunne se denne bunkersen. Det er så fint å se prosjekter som dette, og som er gjort av skoleungdom som tar arbeidet på alvor, fortsatte ordføreren.
Elevene kunne samtidig orientere ordføreren om at de hadde sendt brev til Hemnes kommune, da de ønsker at det skal bli permanent lys inne, samt at nødutgangen må åpnes og tas i bruk. Også at de nå jobber med å åpne en ny bunkers.
– Tenk på hvordan dette kan brukes i fremtiden, sa Kåre Børli. Når det blir lys, oppvarming og avfukting her, så kan bunkersen brukes til konserter, blåturer, reiseliv, julebord til små, og litt større grupper. Et levende kulturminne kan da være på plass her i Odden.
Oppe på Høghågen kunne gjestene få se på det neste prosjektet det jobbes med. En ny firergruppe er på plass, og nå er målet å få avdekket og ordnet en ny bunkers der oppe. Dette er en bunkers støpt i betong, og så tildekket med jord. Kan være den største bunkersen på Hemnesberget.
Alle formalitetene med å åpne bunkersen er ikke på plass ennå, men gruppa jobber med saken.
– Dette var kanskje en kommandobunkers, kan Steinar Jørgensen fortelle. Under krigen var det antenner her, og litt nedenfor var det dueslag for brevduer som tyskerne brukte. I den forbindelsen ble alle de vanlige duene på Hemnesberget skutt, før tyskerne tok hit brevduene. De ville ikke ha noen sammenblanding av raser.
Her oppe fikk alle overrakt et «hjemmelaget» kart, som viser hvordan Hemnesberget var befestet av tyskerne under 2. verdenskrig. Alt nedtegnet etter minner og fortellinger fra folk som bodde her den gangen.
Knut Berntsen fra Polarsirkelen Friluftsråd fortalte at de nå jobber med et Interreg-prosjekt, hvor Hemnes sentralskole også er med. Dette vil ta seg av bla. kulturminner, koblet mot historie, matte, og andre fag i skolen. Interreg er EUs program for å fremme sosial og økonomisk integrasjon over landegrensene gjennom regionalt samarbeid.
Rektor ved Hemnes Sentralskole, Tore Wetting, kunne fortelle at de nå har identifisert hele 30 kulturminne objekter, og at de nå jobber med å ta dette noe ned mot ca. 20 i antall.
– Det er veldig spennende å være rektor her på Hemnesberget, hvor arbeidet med alternativ undervisning var så godt i gang fra før av. Vi skal fortsette med å holde dette i gang, og jeg ser at verdien er stor både for elever, lærere og lokalsamfunnet.
Sissel Lillebjerka, som er museumsansvarlig i kommunen, uttrykte stor tilfredshet med det hun så. På spørsmål om det kunne være mulig for støtte til dette prosjektet var hun noe tilbakeholden.
– Det er allerede satset på lignende prosjekter på Helgeland, hvor det for øvrig finnes utallige bunkersanlegg. Jeg ser så absolutt nytten av dette som læringsprosjekt, og som en del av det å ta vare på lokalhistorien, sa Sissel Lillebjerka.
Etter at besøket på Høghågen var ferdig, dro alle ned på kirkegården for å besøk krigsgravene der. De åtte britiske soldatgravene og de to norske sivile gravene ble besøkt. Alle disse mistet livet under kamphandlingene på Hemnesberget 10. april 1940.