Som en del av Hemnes kommunes bolystsatsning har det vært arrangert to slike kvelder tidligere i år. Denne gangen var det Hemnesbergets tur, kveldens tema var norsk mattradisjon.
Hemnes kommune samarbeider med Hemnes Frivillighetssentral om disse arrangementene. Man ønsker med dette å samle nye og gamle innbyggere i Hemnes kommune til et godt fellesskap.
Ordfører Christine Trones var selvfølgelig til stede får å være en del av dette fellesskapet. Da hun ønsket alle velkommen sa hun bla. velkommen på hele 4 forskjellige språk.
— Jeg er stolt av å kunne se at så mange møter opp til slike kvelder, og takket være dere som er nye her, så har innbyggertallet økt til over 4500 personer. Nærmere bestemt til 4508 Hemnes kommuneværinger. Jeg håper også mange av dere nye, som er her blir boende i Hemnes Kommune, og slår røtter her. Disse kveldene er sentralt finansiert gjennom vårt bolystprosjekt, men det er mange som må nevnes, og som har bidratt til å få dette til, sa ordføreren, og fortsatte:
— Vi har elevene fra voksenopplæringen som har skaffet fisken til kveldens fiskesuppe. Vi har Flyktningmottaket på Bjerka som har bakt rundstykker. Jeg må også nevne Remi Ketil med mannskap, som bidro til at fisken kom om bord, Greta Valla som har vært suppekoker i kveld og alle andre frivillige som har vært med, avsluttet ordfører Christine Trones.
Deretter var turen kommet til kveldens konferansier, Agnes Arnardottir fra Island.
— Velkommen skal dere alle være, og som dere skjønner så er også jeg en ny innbygger i Hemnes kommune. Jeg ser nå at dere på tradisjonelt vis har klumpet dere sammen med folk dere kjenner godt, så min beskjed er at dere må spre dere bedre, og bytte plasser, sa Agnes før hun introduserte Hemnes mannskor som første innslag på kveldens underholdning.
I flott stil inntok mannskoret scenen, eller gulvet foran scenen. Kveldens dirigent var ikke Bjørn A. Fjeldavli, så Reidar Nilsen inntok derfor denne rollen. De serverte publikum en sjømannsvise og to drikkeviser, før de ba kveldens gjesteartist om å komme frem. Selvfølgelig var dette Igor Kill, og sammen med mannskoret fikk man så høre «Trønderjenta» og «Honolulu», begge med tekst og melodi av Igor Kill.
— Jeg var på Hawai i 1983, og besøkte da også Honolulu. Der fikk jeg faktisk arbeid med å lage bastskjørt, men måtte slutte da jeg kutta dem for kort, fortalte Igor Kill.
Med tema «norsk tradisjonsmat» var tiden inne for kvelden måltid. Greta Valla hadde på forhånd kokt ca. 30 liter med deilig fiskesuppe, og råvarene var levert av elevene på voksenopplæringen på Hemnesberget. I tillegg hadde folk tatt med seg matfat, slik at det var noe for enhver der. Også kamkaka fikk sin plass på matbordet, og for flere var det en ny smaksopplevelse.
Under matpausen, gikk praten livlig rundt bordene, og oppfordringen til å finne nye plasser ble fulgt opp. Også et enkelt grep som å snakke bokmål med hverandre ble fulgt opp. For de som ikke snakker så veldig godt norsk, så er det ikke så greit å forstå dialekter med mange rare ord.
Ikke alle smakte på suppa, og Ziad fra Syra fortalte at han liker å fiske, men ikke å spise fisken. Andre så litt rart på kamkaka, og var forundret over at denne skulle ha både smør og pålegg.
— Godt, svarte Siemm fra Eritrea, da han fikk spørsmål om smaken.
Den yngste som var til stede under denne internasjonale kvelden var lille Makibel som bare er 6 uker gammel.
Sammen med sine foreldre, pappa Siem Mussie og mamma Semira Nugse fra Eritrea, er han nå lapphellværing på Hemnesberget.
Hemnes skolemusikk under ledelse av Gerd Sørmo sto for det siste innslaget denne kvelden. Egentlig hadde de øvingskveld, så da passet det godt med gjennomkjøring av noen melodier fra et kommende filmmusikkprosjekt.
Ut i fra publikums reaksjon så blir dette bra, og som nok flere vil høre mer av på søndag.
Litt til ettertanke, så var det mange nye innbyggere fra andre land, som manglet i salen. Arrangementet var åpent for alle, men det var ingen der fra Thailand, Filippinene eller andre asiatiske land. De baltiske landene var heller ikke representert. Kanskje finnes det en forklaring på dette, men utvilsom så ville nok mange ha satt pris på å få smake på norsk tradisjonsmat.