Forrige onsdag arrangerte Miljøpartiet de grønne i Hemnes, et møte hvor sosiolog og diskursanalytiker Svein Hammer, presenterte sin bok «Fra evig vekst til Grønn politikk». Alle politiske partier i Hemnes var også invitert til å være med i en debatt, etter presentasjonen av boka
Da møtet startet var det 18 personer tilstede, og fra hele kommunen. Riktignok manglet ungdommens deltakelse, noe som ble påpekt under møtet. Her har de politiske partiene en utfordring, slik at ungdommen også finner veien inn i politikken. Når det er sagt så hadde både FRP og Partiet Rødt meldt forfall til denne kvelden, mens SP ikke meldte seg på.
Svein Hammer er for tiden ute på en turne hvor han presenterer og snakker om boka si. Etter Tromsø og Bodø sto turen klar for Hemnesberget, noe han som hemnesværing hadde sett frem til lenge.
I sitt innledningsforedrag gjennomgikk han bokas innhold på en billedlig og forståelig måte.
Han inviterer til endring, og setter fokus på sammenhengene mellom den vekstdiskursen som gjelder i dag, og tanken om at den grønne diskursen må inn i all politisk tankegang. Budskapet var at det må tenkes grønt, og økologismen må inn i vår hverdag. Økologismens grunntanke er jo at alt henger sammen med alt.
Svein Hammer trakk også frem Pave Frans sitt pavebrev, Laudato Si, som kom i 2015. I dette setter paven fokus på menneskets forhold til naturen, økonomien og samfunnet som omgir oss. Interessant lesning i det som også kalles klimabrevet fra paven.
For de som hadde møtt opp for å høre en politisk debatt omkring den grønne politikken i Hemnes Kommune, så ble de nok skuffet. Men meningsutvekslingene som fremkom mellom de politiske partiene, viste at de ønsker å tenke grønt, men også at det er ulike synspunkter på virkemåter og hvor fort det skal gå.
Representantene fra partiene var på forhånd bedt om å være personlige, og ikke nødvendigvis snakke etter partiboka.
Fra Arbeiderpartiet møtte Otto Johnny Derås.
– Hos oss er grønt med i politikken, men vi mener at det ikke kan hastes frem med dette. Men det er viktig at miljøspørsmålet er der.
Høyre representert ved Jon-Erik Graven var ikke så opptatt av partipolitikken i miljøspørsmålet.
– Vi må kunne erkjenne at gode tanker relatert til miljøspørsmålene kommer tilbake, og da fra andre partier enn høyre. Er usikker på hvor fort man skal gå frem i miljødebatten.
SVs representant Elin Wullum var noe klarere på hva man må gjøre.
– Jeg er ikke optimistisk når man snakker om hvor fort man skal integrere miljøspørsmålene i Hemnes Kommune. Problematikken dukket ikke opp i går, så nå må vi alle få opp tempoet. I Hemnes Kommune har miljøpolitikken i hovedsak dreid seg om vannkraft og snøskuter. Også i vårt parti snakker vi mest om byene når vi tenker miljø, men dette handler også om distriktspolitikk, og sosiale forskjeller i samfunnet.
MDGs representant Sissel Lillebjerka var noe tilbakeholden i sine uttalelser, og da ut i fra at verken hun, eller partiet, har noen lang fartstid i kommunen. Men påminner om at rammen i MDG er miljøpolitikk. Helt genuint i forhold til alle andre partier.
Det ble altså ingen stor debatt, men synspunkter på virkemidler både lokalt og i verden for øvrig ble trukket frem. Her kom de partipolitiske linjene klarere frem, og kapitalisme, markedsliberalisme, likeverd, og velstandsvekst ble grunnlag for litt meningsutveksling. Også miljø-ødeleggelsene i forhold til krig ble trukket frem, og da i forhold til at nesten ingen snakker om dette.
Svein Hammer som var ordstyrer kunne ikke dy seg, og kom med innlegg og synspunkter underveis.
– Vi må kunne samles om miljøsatsinger, og da uavhengig av partipolitikk. Vi må arbeide for likeverd i samfunnet, samtidig som vi må lære å begrense oss selv, var synspunkter han tok frem.
Kim Astrup reiste et spørsmål til politikerne om hvordan miljøtankene er i dagens kommunestyre.
– Jeg føler for min del at det er for lite kunnskap hos alle, både politikere og administrasjon. Dette gjør at vi mangler bevissthet om blant annet skog og myrer relatert til miljøvern. Vi har nettopp hatt en hendelse med skogning i vernet skog. Hvor er natur og ungdom?
– Vi sitter i dag med en Miljø og Energiplan som gikk ut i 2012, sa Elin Wøllum fra SV.
– Vi må slutte med å kjefte å smelle på administrasjonen, og bry oss om hvem som sitter hvor i andre etasje på rådhuset. Vi må tenke og prioritere politisk arbeid, var Otto Johnny Derås klar på.
– Hva tenker vel våre unge, og nye politikere, når slike debatter drives i kommunestyret?
Per Jomar Hoel repliserte på dette med enighet.
– I dag er det altfor mange spørsmål til administrasjonene i møtene, og for lite politisk debatt. Hvor er for eksempel debatten omkring handelsavtalen mellom EU og USA som nå er på trappene?
– Miljøsaken må vi selv sette oss inn i, og fremme selv. Vi må ikke stemme mot gode forslag, bare for at de kommer fra noen andre partier. Og så må vi evne å se på verden rundt oss, samtidig som vi samarbeider på det lokalpolitiske plan.
– Vi må begynne å tenke, og handle grønt i politikken, var ordene Wivian Mediå Horseng avsluttet kvelden med.
Kveldens foreleser, Svein Hammer, var etter møtets slutt veldig fornøyd med det som var kommet frem, og hadde tro på at de politiske partiene i Hemnes kan samarbeide om en grønnere politikk. Men han hadde ønsket at det hadde vært flere ungdommer til stede.