Liker du å tegne? Eller male? Nå har du muligheten til å møte likesinnede for å få inspirasjon og kreativitet, og ikke minst for å være sosiale sammen.
Fakta
Navn: Frode Fagerheim
Fra: Hemnesberget
Alder: 62
Familie: Ungkar
Aktuell som en av deltagerne i tegne- og malegruppa i Mental Helse Hemnes
– Hva er tegne- og malegruppa?
– Vi er ei uformell og uhøytidelig gruppe som på tegning og maling på ulike nivå som hobby, og som samles en gang i uka for å tegne og male sammen.
– Men dette er ikke helt nytt, dette er en restart av noe som har vært før?
– Det stemmer. Det har vært slike grupper flere ganger opp igjennom årene. Jeg var med noen år på 90 tallet. Da var vi en gjeng som holdt til i tegnesalen på sentralskola. I utgangspunktet kom vi sammen kun for å tegne og male, men det hendte vi leide inn instruktør, og en gang stilte vi ut på Høstmessa i Aulaen. En periode var gruppa i kjelleren på Olsenhågen, og i 2013 starta vi ei ny gruppe hos Valva. I alle gruppene har det så vidt jeg husker vært mellom 5 og 10 aktive.
– Det er åpent for alle, og ingen krav til ferdigheter?
– Vi maler med den kunnskapen og de evnene vi har. Det er ikke noe mesterskap der vi skal konkurrere om å være flinkest. Tegning og maling er hobbyer vi kan ha glede av uansett hvilket nivå vi er på. Forhåpentligvis lar vi oss inspirere av hverandre, og vi plukker opp litt kunnskap og triks fra hverandre.
– Dette er en undergruppe av Mental Helse. Det betyr at tegningen og det kreative ikke er det viktigste, men at det er like viktig å treffes og å prate mens man gjør noe man liker?
– At vi nå kom inn under Mental Helse Hemnes er en tilfeldighet. Vi har ikke lyst til å ha byråkrati med styre, regnskap, årsmeldinger og slikt som tar energien bort fra det vi liker å holde på med. Verden er imidlertid blitt mer byråkratisk, og vi var derfor så heldige at Mental Helse Hemnes tar oss inn under sine vinger og tar seg av det eventuelle byråkratiet som blir nødvendig. Hva som er viktigst er ikke godt å si, men vi samles om kreative hobbyer så det kreative er absolutt viktig, men vi skal også sørge for å ha det koselig mens vi holder på.
Forøvrig er vi ei fri gruppe som er for alle, og Mental Helse stiller ikke krav om medlemskap, eller for den saks skyld noe krav om at man må ha helseproblemer. Tvert imot, det å holde på med hobbyer er forebyggende og er med på å holde folk friske, og det å hjelpe folk til å holde seg friske forstår vi er motivasjonen til at Mental Helse Hemnes engasjerer seg i denne gruppa. Medlemskap i Mental Helse er en privatsak, og må ikke ses i sammenheng med å delta i denne gruppa. Det ser ut til at flere av de som har deltatt i de tidligere gruppene blir med, så det ser ut til at det blir god aldersspredning. Det blir med folk som er først i 20 årene, og kanskje kan vi få med noen i 70-80 årene. Det er veldig artig å møtes over en felles interesse når aldersspredningen er så stor.
Det blir også spennende å se om det blir deltakere fra resten av kommunen.
– Hvorfor skal folk komme på Olsenhågen for å være sammen med dere?
– Det tror jeg er like mange grunner som det er folk som kommer. For min del har jeg hatt stor nytte av å være med i gruppene som har vært tidligere fordi det er et fast dag og klokkeslett å møte opp til. Skal jeg male heime er det slikt som lett blir utsatt, men når jeg først har møtt opp på gruppa så kommer jeg lettere i gang, og er jeg i gang så blir det også mer maling heime. Ellers tror jeg mange vil glede seg over å utvikle hobbyen sin sammen med likesinnede, og det å bli kjent med andre som interesserer seg for det samme som en selv vil etter hvert gi gode nettverk man kan trekke veksler på hvis man trenger tips og inspirasjon. Vi er også åpne for innspill om ytterligere aktiviteter. Kanskje kan vi hyre inn en instruktør til å holde kurs, kanskje kan vi ha ei utstilling. Hvem vet, det er noe vi må finne ut av etter hvert. Foreløpig er det det å komme sammen torsdagskveldene for å tegne og male sammen som er målet.
Frode om Hemnes:
– Hva er aller best med Hemnes?
– At vi er en liten og oversiktelig kommune der engasjement er viktig, og der det er mulig å påvirke utviklinga.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Jeg vil ikke gi en blomst til bare en, og skulle jeg gjort det ville jeg sikkert ha havnet på en eller annen som har fått mye velfortjente blomster før. Jeg vil heller gi en virtuell blomst til alle de som gjør en kjempeinnsats i kommunen vår uten å få så mye oppmerksomhet. Kanskje for familien, kanskje for nabolaget, kanskje for lag og foreninger. Det er mange «slitere» som holder på i år etter år og gjør fantastisk mye for samfunnet uten at de får så mye oppmerksomhet, heder og ære. Antagelig er det heller ikke det de er ute etter, men kanskje de heller bare er ute etter å få gjort ting de synes er viktige og riktige.
– Du får endre en ting i Hemnes, hva?
– Torget på Hemnesberget skal reguleres, så akkurat nå har vi en unik mulighet til å bruke vår kreativitet for å få torget til å bli en spennende plass med kunst og andre ting som gjør det triveligere for oss som bor her, og som, hvis det gjøres rett, også blir så attraktivt at det vil trekke mer utenbys folk til den fanstastiske plassen vi bor på.
– Smul sjø eller evig snø? Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Fra jeg var liten har jeg vært vant til å tilbringe helger og ferier på hytta i Mølnhusvika på Tvartførrlainne, rett over fjorden for Hemnesberget. Jeg trives godt til fjells, men der er nok rett å si at jeg nok trives best ved fjorden, og fra hytta er det nydelig utsikt til Okstindan.