Månedsvis med forberedelser er snart over, i to dager på rad inntar verdenseliten på sykkel Hemnes.
Mandag samlet de lokale arrangørene noen av de frivillige, det betydde et fullsatt samfunnshus i Korgen og synliggjorde litt av dimensjonene på ARN. Etter felles informasjon ble de frivillige inndelt i de respektive fag og fikk en gjennomgang av arbeidsoppgavene. Trafikkvakter, sanitet, ryddegjeng, musikere og ikke minst lakseselgere får summende instrukser, brikkene finner sin plass.
På Korgfjellet dukker stadig nye brikker opp, flere store telt er allerede på plass, og markedsplassen vil få helt nye byggverk før det hele starter opp. Infrastrukturen som forhåpentligvis skal betjene 5-10.000 mennesker på fredag og lørdag består av utrolig mange småting.
Prosjektleder Marit Valla og teknisk koordinator John Helge Vang har muligens sine mest travle dager noensinne, og stadig dukker det opp nye småting som må løses. Telefonene deres ringer nær sagt kontinuerlig mens de svarer på våre spørsmål, folk fra både fjern og nær har spørsmål og ønsker de håper å få en løsning på.
– Faller brikkene på plass?
Valla og Vang ser på hverandre, ikke alt har landet helt trygt enda.
– Tirsdag morgen dukket en semitrailer med en kjølekontainer opp. Sjåføren hadde bare dumpet den midt inne i markedsområdet og truet med å ødelegge hele strukturen vår. En kjapp telefon til Jarl Tore Johansen løste det hele, minutter senere var han på plass og en time senere var den flyttet akkurat dit vi ønsket den, forteller Valla, og legger til at slik har det vært mange ganger.
– Vi har heldigvis hatt med mange dyktige mennesker som har vært helt avgjørende for at området på fjellet nå er skreddersydd for formålet. Arrangøren var nettopp på inspeksjon, selv om det var noe småplukk de ønsket endret var de mer enn fornøyd, og var rimelig bestemt på at ARN kommer tilbake til Korgfjellet senere.
Under møtet med de frivillige uttalte John Helge Vang at det tidvis hadde føltes ensomt å jobbe fram mot rittet.
– Ja, men når samfunnshuset var fullsatt og vi fikk visualisert all frivillighet og entusiasme kjente jeg at det begynte å sitre, nå gleder jeg meg virkelig.
Vang har hatt ansvaret for å sy sammen et opplegg som skal få publikum ut langs løypa og i tillegg tilby komfort og sikkerhet. Det betyr parkering, transport, sanitærforhold, sanitet og faktisk skikkelig bredbånd oppe i fjellet.
– Vi har klargjort områder som skal kunne ta unna opptil 1.500 kjøretøy, i tillegg kommer parkeringsmuligheter på sørsiden av fjellet.
– Holder dette om det kommer 10.000 mennesker?
– Vi håper selvsagt at de som bor i nærområdet lar bilen stå hjemme og går til skyttelbussen. De kan selvsagt gå eller sykle opp fjellet, veien er bare stengt for motorisert ferdsel. De som er lokalkjent vil også ha gode muligheter til å finne parkeringsplass utenom de stedene vi har lagt beslag på, ved skola, hos bekjente og langs lokale småveier. Ved samfunnshuset er parkeringsplassene forbeholdt handikappede, og ved rådhuset og kirka må vi ha plassene for å ta unna trafikk fra E6 når den tømmes, forteller Vang.
Helgeland preges av stor aktivitet på mange steder i forbindelse med rittet, også i Hemnes blir det travelt for de som ønsker å få med seg det meste. For de som skal følge rittet fra Korgen sentrum er det parkeringsmuligheter i Olderneset der et område bak Korgensenteret er klargjort.
– Det blir aktiviteter på Korgfjellet både fredag og lørdag, også etter at rittet har passert. Vårt program avsluttes 20.00, men etterpå tar Korgfjellet Fjellstue over scenen. Skyttelbussene kommer til å gå fra 08.00 på morgenen og så lenge det er mulig inn mot rittet.
Så snart rytterne har passert vil busstransporten fortsette, og det er altså mulig å ta buss oppover og nedover utover ettermiddag og kveld slik at folk kan velge hvilke arrangement de skal delta på, kanskje rekker de flere?
– Svært mange er involvert i arrangementet, blir det folk til overs til å være publikum?
– Ja så absolutt, vi håper dette blir en lokal folkefest der vi også tar godt imot tilreisende og viser fram Hemnes med gjestfrihet, vi er alle vertskap, sier Vang.
I de siste ukene har det blitt pyntet og klippet rundt omkring. Elvestrekninger er ryddet, potensielle utsiktspunkt har blitt ryddet for older og ordfører Christine Trones har gått ut og oppfordret folk til å flagge både fredag og lørdag. Flere titalls sykler har blitt hellakkert av beboere på flyktningmottaket på Bjerka og satt ut langs løypa, i det hele tatt har rittet sørget for en ansiktsløfting gjennom Hemnes.
– Det er mye som er organisert for å skape liv og røre, men til syvende og sist er det den uorganiserte delen som skaper liv. Målet vårt er ikke å flytte opp alle innbyggerne i Hemnes til fjellet, vi håper tvert imot at løypa omkranses av folk med ablegøyer og fest helt fra kommunegrensen.
Korgfjellet Fjellstue har satt opp et oppvarmet serveringstelt på 450 kvm, i tillegg har Hemnes kommune et eget telt for servering av laks. Marit Valla forklarer bakgrunnen for den kommunale lakseserveringen.
– Jakob Meland fra Lovundlaks er tidligere aktiv syklist, og har faktisk syklet opp fjellet på 24,37 minutter, noe som er rekord inntil proffene kommer. Han donerte likegodt 2.000 laksemiddager til oss, og nå skal dette selges ut til publikum. Det er frivilligheten i Hemnes som står bak serveringen og det drypper derfor godt med midler på dem. For å få til dette har det vært nødvendig med en god del investeringer fra vår side, men selger vi ut alle så skal vi ende opp med overskudd, også for kommunen, forteller Valla.
På fjellet vil ARN sette opp en storskjerm lørdag, i tillegg har Hemnes kommune en egen storskjerm. En innleid konferansier styrer showet, og dette blir også vist på storskjerm i Olderneset.
– Mange er bekymret for hva som skjer om utrykningskjøretøy må passere når alle veier er stengte, hvordan løses dette?
– Vi har fått mange spørsmål om dette, faktisk har forholdene for utrykningskjøretøy aldri vært bedre, arrangøren har lang erfaring og et slikt kjøretøy kan passere i høy hastighet uten fare for å møte andre, forteller Valla.
– I det hele tatt er beredskapen svært god. Helse og legevakt er styrket, ambulansetjenesten er styrket og sanitet fra Norsk folkehjelp er stasjonert i området, det siste med bistand fra Sivilforsvaret. Det blir selvsagt toaletter i området, både på toppen og trolig der bussene snur, supplerer Vang, og ønsker samtidig å oppklare løypetraseen gjennom Finneidfjord: – Løypa går utenom alle tunneler på Finni, vi har oppdaget at mange har misforstått dette.
For mange er kontakt med omverdenen viktig, å oppdatere sosiale medier blir faktisk mulig.
– Mobildekningen er noe forbedret, men det største grepet har Hemnes kommune gjort selv gjennom å gi bredbånd, både til arrangører og presse, men også i en trådløssone som er tilgjengelig for publikum, avslutter Vang mens telefonen ringer for tolvte gang under intervjuet, og alle fikk svar.
Dermed er det bare å sette tv-en på opptak, pakke sekken og trekke ut langs løypa. Ja, og husk å heise flagget før start.