Noen godt voksne damer i Bleikvasslia tar mosjon på alvor. En gang i uka er de ute på en organisert fellestur med mosjon og trivsel for øyet.
Hver mandag klokka 11.00 møtes de ved Coop i Bleikvasslia. Det er ikke noe press på deltakerne i gruppa om at de skal møte opp og bli med på dagens tur. Tiltaket er helt frivillig. Men damene legger for dagen stor interesse og møter opp dersom det passer.
Ved frammøte legges dagens tur opp. Klimatiske forhold er sterkt inne i bildet når dagens turmål bestemmes. På dager med godvær går gjerne turene til fjells, mens turene på regnværsdager gjerne legges til lettere mål.
En regntung mandag først i august møtte syv av damene opp ved Coop der alternativene for dagens tur var enten Anders Larsafjellet eller Skardet. Avgjørelsen ble tatt ganske raskt. Været innbød ikke til fjelltur, så valget falt på Skardet.
TURMÅL
Skardet er et fraflyttet småbruk som ligger mellom Smalsundmoen ved Bleikvatnet og Fjeldavlia. Det er to muligheter for vegvalg. Enten fra Fjeldavlia eller om Smalsundmoen som ligger ved Bleikvatnet. Damene valgte det siste alternativet, og kjørte med bil opp til Lauvåsen ved Lille Bleikvatn.
Fra Lauvåsen til Skardet er det 3 kilometer å gå hver veg. Der er det en brukbar kjørveg som gjør det høvelig lett å ta seg fram til fots. Vegen går gjennom fin natur som er typisk for området. Noe som under bedre værforhold kunne ha gjort turen til en mer behagelig opplevelse.
Hvem er så disse damene med litt uvanlig interesse for fritidssysler. Vi spør Liv Linvik som var med på turen til Skardet.
– På det meste har vi vært 14 damer med på tur, men antallet varierer alt etter hvem som har anledning til å delta. Vi er skikkelig voksne damer, den yngste er 61 år, den eldste er 82. Men som et spesialtilfelle hadde vi med ei jente på 4 år. Det var en relativt kort tur, forteller en meget entusiastisk Liv som kan fortelle at hun er med så ofte hun har mulighet til det.
– I dag var turen noe hustrig på grunn av ganske heftig regn, men vi er friske damer som ikke lar oss skremme av været. Vi må ut allikevel. Det er viktig at vi får røre oss litt, og så gir det mye fint sosialt samvær, fastslår hun.
På spørsmål om turene bidrar til bedre fysisk form, svarer Liv med kledelig beskjedenhet at det gjenstår nå å se. Noen av damene må i hvert fall være i knallform. En dag gikk noen av dem fra Kjøkkenbukta ved Lille Bleikvatn over Kongsfjellet til Røsvassbukta. Det er en avstand på 9 kilometer i luftlinje. Høydeforskjellen mellom startstedet og det høgste punktet på strekningen er ca. 600 meter. Kongsfjellet består av meget kupert terreng som er fysisk krevende å forsere til fots. På den turen brukte deltakerne ca. 6 timer.
Det er verdt å merke seg at det er bare damer som har et slikt opplegg. Det er ikke kjent at mannfolk har noe lignende, og man kan undres hvorfor. Er mannfolk mindre sosiale vesener, eller tar de ikke så godt vare på den fysiske formen?
– Prosjektet startet med at noen av oss var på skiturer mens det ennå var føre til å gå på ski. Det var såpass populært at jeg foreslo å videreføre det til fotturer i barmarksesongen, og de andre var enige. I alt har vi vel vært på 13 eller 14 kortere og lengere turer så langt, forteller Liv.
IKKE BARE TRIM
Det er ikke bare trim som er motiv for damene. De hadde en tur til Køtaplassen nedenfor Gammelskola der de foretok opprydding av søppel som lå igjen. En tur gikk til Hemavan med bil. Det fortelles at på denne turen var det lattermusklene som fikk god trim.
Folk i Bleikvasslia er aktive på mange områder. Mange er engasjert i handarbeid, så damene har stått i spissen for strikkekafe. Også det viste seg å være populært. Der møtte det opp mange, også yngre damer.
– Dette er mye bedre enn å slå seg til ro med strikketøyet i ovnskråa. Vi er så mange som finner det positive i å ha kontakt med andre så vi drar hverandre med for å komme ut og være sammen. Så er det godt både fysisk og psykisk, avslutter Liv Linvik som er trygg på at de kommer til å fortsette med turgåing.
Hun ser ikke bort fra at de kan komme til å lansere nye tiltak for å fremme trivselen.