Under ARN helga hadde skytterlaget både servering og våpenutstilling fra Giskhaugen. Både for å synliggjøre sin 145 årige eksistens, og kanskje rekruttere nye medlemmer.
Korgen Skytterlag ble nevnt under direktesendinga på TV 2 lørdag under ARN helga. Da ble det filmet fra helikopteret på vei opp Kongeetappen, og man kunne tydelig se både flagg og en blomsterpyntet sykkel tilhørende Eivind Leirskar, leder i Korgen Skytterlag.
Banneret med Korgen Skytterlag ble zoomet inn, og tv-kommentatoren nevnte skytterlaget idet helikopteret fløy opp fjellet. Det må vel være god reklame for skytterlaget som ble etablert allerede i 1871, og gi friskt mot for videre satsing i det 145 år gamle skytterlaget. Om det blir like mange nye år avhenger av interessen og rekruttering, som dessverre ikke ser ut til å øke.
– På det meste har det vært 120 medlemmer, men medlemstallet går nedover, sier Leirskar.
– Hvordan står det til med rekrutteringen i dag?
– Med elgjegerne som skyter elgprøven er vi vél 90 betalende medlemmer pr. i dag. Så har vi miniatyrskyting i skolekjelleren for ungdommer. Vi prøver å rekruttere, men for unge blir det vanskelig uten foreldrenes hjelp. Det er en forholdsvis kostbar sport, sier Leirskar. Ikke bare må man ha ei børse til 13-14.000, da får man den aller billigste. Det hører med både spesielle sko, dress og annet nødvendig utstyr. Da kommer man opp i høye summer etter hvert.
– Nå har skytterlaget noen få børser til utlån, så det er mulighet å prøve seg, lover han.
Ifølge opplysninger fra Norges Skytterforbund egner skytesporten seg for folk i alle aldre og er en utmerket idrett for personer med fysisk funksjonshemminger. Så har man en gammel drøm om å begynne med skyting for å trene eller utvikle videre talent er det aldri for sent.
Ute av drift grunnet sykdom
Skytterlaget har både eget klubbhus og skytebane på Giskhaugen, og får inntekter på medlemskontingent og midler fra sponsorer. Selv om medlemstallet synker, håper de å kunne fortsette driften. Problemet er ikke bare rekruttering, det er få som ønsker å styre skuta, derfor er Eivind Leirskar nå leder på 11. året. Han er vel også det medlemmet som har lengst fartstid.
– Første gangen jeg var formann var jeg ikke så gammel, jeg var et par og tyve år i 1962. Medlem har jeg vært siden 50-tallet, men det er vanskelig å få folk som leder, det er ingen som vil være det, sukker han. Selv om Leirskar kanskje er den som kjenner Skytterlaget best, og har lengst erfaring ser han at nye koster kanskje må komme til etter hvert.
– Vi er mange veteraner som har vært ute av drift grunnet sykdom i år, men jeg håper det kommer seg. Derfor har vi ikke hatt kapasitet til å reparere 200-meteren, det har vært problemer med den. Vanligvis er det mye aktivitet på banen, men i år har det vært labert. Jeg håper til neste år, at vi kan komme sterkere tilbake med mer aktivitet, sier han.
Klemetbørsa
Giskhaugen ligger på Oldernesland, men husene og anlegget for øvrig er i skytterlagets eie. Der prøver de å holde hjulene i gang med aktiviteter, og får inn litt inntekter også utenom kontingenten.
– Vi finansierer driften med medlemskontingent, og noe sponsorinntekter. Så har jo Telenor og Telia ei mast med antenner oppå her, de leier rom hos oss, det får vi litt inntekter på, forteller Leirskar.
Skytterlaget fikk tidlig forespørsel om å ha noe under ARN-helga, beliggenheten inntil veien og et naturlig førstestopp opp Kongeetappen gjorde at de valgte å ha både kaffesalg og ei våpenutstilling. For å vise frem Skytterlaget. For det fikk de full uttelling lørdag, på TV2, men besøkstallene ellers var ikke helt innertier.
– Det kom noen folk innom, og det var løyle å se på når syklistene kom forbi, da sto vi og heiet, sier han.
En av VIP- bilene stoppet også, fortelles det fra kaffebordet når Avisa Hemnes er innom lørdag. Da striregner det og kaffesalget er flyttet innendørs på klubbhuset. Kaffegjestene lot vente på seg, men den rikholdige våpenutstillingen var likevel verdt å ta en nærmere titt på.
– Her ser du Klemetbørsa, ikke akkurat noe banevåpen, mener Sverre Johan Kibsgaard.
Denne børsa ble funnet i gulvet på et hus i Leirskaret som sønnen til Klemet i sin tid hadde kjøpt. Og videre i rekka med bortimot tretti våpen er både en Enfield fra 1944, plukket opp av Hans Kvernmo etter kampene på Hemnesberget, gjemt i en striesekk og smuglet forbi tyske vaktposter. Det finnes en Remington med bajonett, og i utstillinga har alle børser hver sin unike historie.
– De er i privat eie, så vi har lånt litt rundt omkring, og det er første gang vi har ei sånn utstilling, forteller Leirskar.