Arbeidsgjengen med signalgule arbeidsklær som ryr inn på Korgen Vertshus i middagstider, er på snakk med lokalbefolkningen og nikker gjenkjennende til forbipasserende bilister som passerer parsell 1. De trives i nord, og har funnet seg godt til rette.
Om natta holder Vikersundfirmaet´s Hæhrefolk til i en brakkerigg på Bjerka. Ellers jobber de både 10 og 12 timers skift i to uker før de drar hjem til sitt med 14 dager fri. Så er det på´n igjen på Parsell 1, to uker på og to uker fri. Med så mye jobbing skulle en ikke tro arbeidsfolket ville få tid til å stifte bekjentskaper med kommunens innbyggere, men det har de.
– Jeg har jobbet på en del anlegg, men dette er den beste plassen så jeg håper å være her lenge, smiler trafikkdirigent i Hæhre, Henrik Hansen fra Vikersund.
Som trafikkdirigent må han ta den tunge jobben med å stoppe bilistene. Det faller ikke alltid i god jord å stoppe en bilist på veien for 20 minutters venting, men med god kommunikasjon og et smil på lur er det utrolig hva trafikkdirigentene opplever på veien, og i Hemnes har det vært helt uproblematisk.
– Før jul kom bilister med både smultringer og julebakst til oss, sånt noe ville aldri skjedd sørafor. Der får vi kjeft når vi stopper trafikken, jeg har til og med blitt truet med juling der, forteller Hansen og virker overbevisende i sin påstand.
Stanser bilistene
Både Henrik Hanssen og Odd Erik Frydenlund, stopper bilistene på E6´n ved sprenging i forbindelse med anlegg av ny vei. De vet det skaper irritasjon, men har sine metoder for å blidgjøre trafikantene.
De kan gjerne slå av en prat i bilkøen, og mener en god dialog og kommunikasjon er en selvfølge når de hindrer folk på sin ferd.
– Det er moro å stå på veien, da kommer vi i kontakt med folk. Vi gir beskjed om hvor lang tid det vil ta, enkelte ganger ti minutter, andre ganger lengre tid. Da forklarer vi om sprengningen, og forteller at det tar tid å rydde opp etterpå, forklarer Hansen.
Han tror denne metoden er en medvirkende årsak til å blidgjøre bilistene ved at de får et ansikt å forholde seg til, ikke bare et stoppskilt uten å ane noe hva som skjer.
Får både middag og ros
På Korgen Vertshus står et tyvetalls vernesko i gangen. Det Hæhre folket gjør, er de alene om som gjester. De kler av seg skoene før de entrer middagsbordet som Snorre Kristiansen har stelt i stand, og blir dermed ikke bare svigermors drøm, men får også noen stjerner fra sjefen sjøl, som sier seg veldig fornøyd med arbeidsgjengen.
– Det at de kler av seg skitne arbeidssko i gangen er en enighet vi har oss imellom, det tror jeg er vanlig på en brakkerigg også, sier Kristiansen som gjerne serverer og rydder bord for å gjøre det trivelig for arbeidsfolket. Han er strålende fornøyd med hele gjengen, og har ikke opplevd maken til samarbeide.
– Hæhre er et firma det er 100% uproblematisk å forholde seg til, både ansatte og ledelse. Jeg har de både på mat og fest, og det er alt fra ungkørver i tyve årene til de som snart er pensjonister, det er en god stemning i hele kompaniet, roser innehaveren av Korgen Vertshus.
– Alle vi snakker med er fryktelig begeistret både for folket og jobben de gjør, og vi hører aldri noe dritt om dem, sier han.
– Hva er det som gjør at folk liker de så godt?
– Hæhre er effektive og flinke, og vi hører bare skryt om dem, hevder Kristiansen.
Det at Hæhre mistet anbudet om E6 utbygging i sør grunnet en feil, tror Kristiansen ikke bare ble en skuffelse for firmaet, men også noe lokalbefolkningen i Hemnes tar inn over seg.
– Hæhre er blitt en del av oss, og det er helt for jævlig at de ikke fikk det, sier han.
Avtale gull verdt for Vertshuset
Hæhre har avtale med Korgen Vertshus på levering av tjenester, dette selv om mye av anleggsvirksomheten ligger utenfor kommunen. Avtalen er gull verdt skal vi tro innehaveren Kristiansen.
– Hva betyr Hæhre avtalen for dere?
– Den betyr veldig mye for oss, vi har hatt en betydelig omsetning og tatt inn 2-3 årsverk ekstra. Det hele startet vel i august-september 2015 og går fram til oktober 2017. Det er Vertshuset som har alt av bevertning og ansvar for frokost, middag og rengjøring av brakkene. Frokosten produserer vi på Vertshuset og frakter til Bjerka der brakkeriggen er, opplyser Kristiansen og antyder at det er en 30-40 overnattingsplasser i brakkene.
Selv har han ikke kapasitet på Korgen Vertshus til å huse alle mann, men har funnet en løsning som fungerer, med overnatting på Bjerka.
– Jeg har leid en brakke fra ÅKB eiendom og videreleier overnattingsplasser til Hæhre, selv har de brakker for 30 stk, sier han.
– Det virker som det kan være en gjensidig begeistring, for Hæhre har jo valgt dere fremfor andre, vet du hvorfor?
– Hæhre hadde et prosjekt ved Stormyrbassenget og hadde avtale med oss, de var så fornøyd at de ønsket en ny avtale, sier Kristiansen om den saken.
Folk er fornøyde
Mange hevder maten er blitt bedre på Korgen Vertshus etter at Hæhre kom inn i bildet, og kanskje sunnere, Snorre Kristiansen forklarer at det er ganske enkelt fordi gjester vanligvis inntar middagsbordet i ny og ne, og ønsker festmat som biffsnadder og hamburger. Denne kosten kan man ikke spise hver eneste dag, så når Hæhre kom inn i bildet ble det også endringer i menyen.
– Hæhre spiser middag her hver dag, da er det husmannskost de ønsker. Kjøttkake, fisk, småsteik, fårikål, men alle gjester får kjøpe fra buffeten. Grunnen til buffet tilbudet er fordi det kommer mellom 25-40 samtidig og skal spise i en kort pause de har. Vi har ikke sjans å ta unna alt dette på så kort tid med bare tilbud fra menyen, sier han.
Helt bortskjemte med servering blir de ikke, for på søndager har Hæhre folket fri og briljerer selv med matlaging. Kanskje ikke det helt avanserte, men så hjemlig som mulig.
Med 30-40 arbeidere på brakkeriggen har de alltids noen å slå av en prat med, eller noen å spise middag med i helgene. Selv om de jobber 150 timer på to uker, tar de for det meste livet med ro på brakka.
– På søndag steiker vi alltid egg og bacon, og det kan bli både vaffel og pølse på lørdager. Vi har en pott og danner spleiselag, forteller Odd Erik Frydenlund.
– Vi trives godt i nord, og er veldig fornøyd med alle de positive tilbakemeldingene vi får, det avgjør hvor godt vi trives, mener Frydenlund.
– Blir dere kjent med lokalbefolkningen?
– Flere har fått venner og får besøk. For ikke lenge siden kom det folk på brakka med kamkake, forteller Odd Erik fra Hæhre og smiler fornøyd, for kamkake var en ny smak på livet i nord.
Både bløtkake og rosende ord er blitt servert fra forbipasserende. Det er tydelig at innbyggerne setter pris på jobben som utføres, og gir tilbakemeldinger om det.
– Da vi jobbet med en p-plass her kom det en kar med bløtkake. Han hadde ikke sett maken til fremdrift, hvor alt var på stell. Jeg har bodd i nord, og kjenner lynnet, det er veldig forskjell fra folk i sør, hevder Frydenlund.
Langsiktig planlegging
Når det kommer mange nye ansikt i kommunen, kan det nok bety relasjoner av mer varig art, det har også Hæhre folket tatt i betraktning. Selv om det foreløpig ikke er kommet Hansen og Frydenlund for øret, kan det tenkes det skjer mye de ikke vet. Så for sikkerhets skyld har de med seg Hæhre effekter også til eventuelle nye generasjoner.
– Vi har en PL på lager, nærmest hvisker de.
– En hva for noe?
– En PL, en Pitte Liten gul vest, humrer de uten helt å huske hvorfor den lille vesten ble med.
De tror det har sammenheng med at barnehagen hjemme i Vikersund fikk vester med Hæhre- logo på. Uansett mener de det kan være greit å ha liggende på lur. Frydenlund mener seg godt etablert med familie, og har ingen planer om noen nyetablering. Og Hansen rister på hodet, og mener seg ferdig med den slags. De er likevel ganske sikker på at noen fra den yngre garde anleggsarbeidere blir igjen, når prosjektet ferdigstilles.
– Det er garantert noen som triller en mini-Hæhre i ei vogn her om tre- fire år, mener Hansen.