Som en del av karriereveiledningen skal alle 9. klassinger ha praktisk yrkesorientering (PRYO), også elever i Hemnes. Elevene vil altså få prøve seg ute i arbeidslivet i løpet av sin PRYO-uke.
PRYO-uken skal blant annet gi eleven er faring med arbeidslivet. Den skal også gi innsikt i de ulike yrkers egenart. I tillegg skal den motivere elevene og hjelpe dem i å velge et videregående utdanningsprogram. Det er skolens rådgivertjeneste som hjelper elevene med å velge arbeidsplasser og å følge opp praksisen deres.
Noen elever med muligheten til det velger å reise til andre deler av landet for å være utplassert i nøyaktig det yrket de ser for seg å jobbe med i voksenlivet. Mange andre velger bedrifter i nærmiljøet. Dette gir dem en gyllen mulighet til å bli kjent med næringslivet i lokalsamfunnet. Det er også en flott måte for bedrifter i kommunen å vise ungdommen at deres arbeidskraft trengs i fremtiden. Dette er også flott motivasjon for de fremtidige arbeidstakerne, som noen ganger kan trenge et ekstra dytt.
Avisa Hemnes har tatt en prat med noen entusiastiske utplasseringselever i Hemnes kommune;
Lars-Magnus Oldernes fra Hemnes sentralskole er utplasseringselev hos Hemnes kommune og følger Jon Are Juvik i hans arbeidsdag.
Maskiner er livet
– Fra jeg var liten har jeg interessert meg veldig for maskiner, spesielt gravemaskiner og lastebiler, forteller Lars-Magnus. Maskiner har alltid vært en av hans største hobbyer, og nå kan han realisere drømmen om å sitte opphøyd bak rattet.
– Jeg er så heldig å få jobbe med noe jeg liker, smiler han. Før kunne Lars-Magnus bare drømme om å kjøre lastebil, men nå er han ute på oppdrag.
– Selv om en arbeidsdag som maskinfører varer lengre enn en skoledag, virker det som om dagen er mye kortere, forteller lastebilentusiasten ivrig. For mange praktikere er hverdagen på skolen vanskeligere å komme seg gjennom enn en vanlig arbeidsdag. Å sitte i ro og konsentrere seg uten noen fysisk stimulering i en hel dag, virker for dem mye mindre fristende enn å jobbe med hendene i for eksempel verkstedet. Variasjon er også viktig for å bryte opp i hverdagen, mener han.
Med Hemnes i hjertet
Utplasseringseleven har aldri vært i tvil om hva han vil bli.
– Helt siden barnehagen har jeg villet bli lastebilsjåfør, og jeg er fortsatt fast bestemt på det, sier han. Første år på videregående planlegger Lars-Magnus planlegger å gå Bygg- og Anlegg i Mo i Rana. Etterpå må han til Fauske for å gå Anleggsteknikk ett år, før han tar fagbrev i Anleggsmaskinførerfaget.
– Selv om jeg er nødt til å gå ett år i Fauske for å bli det jeg vil, skal jeg rett tilbake etterpå, påpeker den fremtidige anleggsmaskinføreren. Lars-Magnus Oldernes har god kjennskap til omtrent alle hemnesbeboere, og har det som fisken i vannet her.
– Jeg liker meg hvor enn jeg er i Hemnes, og føler meg trygg og god her, smiler han. Lars-Magnus har slekt fra både Hemnesberget og Korgen.
– Jeg har planene klare – jeg skal bo i Hemnes hele livet, og enten jobbe på kommunen eller for Johansen Maskin, sier han.
Ane Katrine Skreslett som går på Korgen sentralskole har PRYO-uke, og er utplassert hos Korgen Servicesenter.
Født med skiftenøkkel i hånda
– Helt siden jeg kan huske har jeg hatt stor interesse for mekanikk. Jeg likte å skru og demontere helt fra starten av, forteller Ane. Fiksing av motorer er noe av det som har appellert mest til henne. Når du klarer å kombinere jobb og interesse, kommer du sannsynligvis til å trives med jobben. Ane brenner for å være mekaniker, og tror hun aldri vil gå lei. Hun tror også hun vil dra stor nytte av møtet med arbeidslivet, og få nødvendig erfaring.
– Jeg synes det er veldig interessant, sier Ane, som tror hun kan lære litt av hvert under praksisoppholdet sitt.
– Når jeg er så glad i å mekke som jeg er, ser jeg ikke noe yrke som passer meg bedre, forteller Ane. Ideelt sett skal utplasseringselevene jobbe med noe de ser for seg å ha som yrke i voksenlivet. Det gir det muligheten til å enten oppdage at dette slett ikke var noe for dem, eller bli enda mer sikre på at det er nettopp det de skal velge.
– Det er veldig fint av skolen å gi oss et innblikk i noe vi kunne tenke oss. Det gir oss muligheten til å velge og vrake, poengterer den unge mekanikeren.
Trives
T.I.P linjen i Mosjøen er svært populær blant ungdom i Korgen som vil bli mekanikere. Ane vil utdanne seg til mekaniker. Helst bilmekaniker. Mange vil, akkurat som Ane – bli mekaniker, men det er tungt på kroppen.
– Etter første dag var jeg helt ferdig, forklarer Ane. Å være mekaniker er ikke det letteste i verden, uansett hvor mye du brenner for det.
Ane har planer om tilbringe lærlingtiden sin akkurat her på Korgen Servicesenter.
– Etter Mosjøen vil jeg helst være lærling her, forklarer hun. Ane liker seg veldig godt her.
– Hvis jeg ikke skulle få stilling her eller et annet sted i kommunen vil jeg definitivt pendle herfra til jobb. Jeg synes Hemnes er den beste kommunen i verden, og kan ikke tenkte meg et annet bosted jubler mekanikeraspiranten
I farta:
# Hvorfor valgte du denne arbeidsplassen, og kan du se for deg at du driver med et liknende yrke i Hemnes Kommune i ditt voksne liv?
Matias Øvrevoll Christensen er utplasseringselev i Rørco. AS. Han følger sin læremester Geir Morten Rasmussen, som stepper inn for hans vanlige lærerne ved Hemnes sentralskole.
– Jeg valgte Rørco fordi jeg elsker å jobbe med praktiske oppgaver.
– Jeg synes dette er spennende og mye artigere enn vanlig skole, og vil absolutt ha et liknende yrke.
– Etter jeg har tatt en yrkesfaglig utdanning tenker jeg å bo en stund i en større by, men jeg flytter gjerne tilbake til rolige Hemnes etterpå for å slå meg ned her.
Diana Solomon Yowhans fra 9. trinn ved Hemnes sentralskole har PRYO-uke i Hemnes Barnehage.
– Hemnes Barnehage et godt valg for meg fordi jeg elsker å være sammen med barn og bruker å sitte barnevakt.
– Drømmen min er å bli tannlege, men barnehagetante er alltids noe jeg kunne tenke meg å jobbe som.
– Å bo i Hemnes er noe jeg kan se for meg. Jeg liker meg her fordi det er få men snille folk, fin natur og gode nok tilbud for meg. Å pendle er også et alternativ hvis jeg ikke får jobb i Hemnes Kommune.
Håkon Monsen Valla er utplasseringselev fra Korgen Sentralskole. Han tilbringer sin PRYO-uke hos Bjerka Kro & Motell.
– Jeg valgte Bjerka Kro og Motell av flere grunner.
– Blant annet vil jeg tilegne meg kunnskap om arbeidslivet, erfare hvordan arbeidsdager er og få et innblikk i hvordan en så lokal bedrift fungerer.
– Jeg har for øvrig ikke bestemt meg for hva jeg skal jobbe med når jeg blir stor, men jeg skal først gå studiespesialisering i Mosjøen, og så finner jeg ut mer siden. Å bo i Hemnes Kommune med den vakre naturen vi høres uansett veldig fristende ut.
Julia Podasca har PRYO-uke hos frisør Anne-Helene Rist Torstensen. Hun tilbringer uken 500 m fra sin vanlige hverdag ved Hemnes sentralskole.
– Jeg valgte å ha PRYO-uke hos På Håret fordi det er en frisør jeg ønsker å bli.
– Jeg vil se hvordan det er å jobbe som frisør, og gjerne prøve meg ut.
– Etter frisørutdanningen vil jeg gjerne bo på Hemnesberget, men pendle til arbeid til for eksempel Mo i Rana. Jeg liker meg godt her fordi det er som om alle kjenner alle. Jeg synes vi burde få økte og forbedrede tilbud i Hemnes. Hvis vi får det tror jeg flere ungdommer som meg heller ønsker å bli enn å dra til et annet sted, slik at Hemnes ikke blir fraflyttet.