Om mindre enn to måneder braker det løs med Arctic Race of Norway, ARN, gjennom Hemnes, like godt to dager på rad. Vi har tatt temperaturen på forberedelsene foran rittdagene 12. og 13. august.
Det er nå klart at det blir direktesending til tv-tittere i 180 land fra begge dagene, og spesielt lørdagens etappe med målgang på Korgfjellet, den såkalte kongeetappen, blir imøtesette med høye forventninger.
I vinter bevilget Hemnes kommune 750.000 til de nødvendige forberedelser foran rittet. Nylig gjorde formannskapet et hastevedtak som garanterer for ytterligere 400.000 om det blir behov. Prosjektleder for ARN i Hemnes kommune, Marit Valla forteller villig om både kapitalbehov og framdrift for prosjektet.
– Da politikerne vedtok å bevilge 750.000 i januar var allerede budsjettet på 900.000. I disse pengene var det ikke rom for verken profileringsarbeid eller et arrangement på Korgfjellet, alt var bundet opp til å ordne tekniske krav og tilrettelegging. Vi har derfor rettet oss mot flere større sponsorer både lokalt og nasjonalt, men mange av de vi forventet ville se nytten av å være med på laget takket nei, forklarer Valla.
Laks til massene
I slutten av mai sto de igjen med Helgeland Sparebank som gikk inn med 30.000 og Lovund Laks som har stilt råvarer til rådighet til 2.000 laksemåltid.
– For i det hele tatt å kunne lage et arrangement der vi kan tilby scene og storskjerm på Korgfjellet trengte vi en underskuddsgaranti fra kommunen. Nå kan vi skape et interessant tilbud til alle, og en arena der lokalt kulturliv kan vise seg fram.
Selv om det nå foreligger en underskuddsgaranti er ikke jobben for å skaffe flere sponsorer lagt død.
– Vi har fått inn flere sponsorer og gjort avtaler hvor lokale aktører stiller med tjenester mot at de får være synlige på arenaen. Salget av «sponsorpakker» til lokale bedrifter og lag og foreninger har gjort det mulig for oss å kunne lage noe profileringsmateriell, for eksempel noen banner som snart vil bli satt opp i lyktestolpene langs E6, disse kan gjenbrukes senere år.
Det har gjentatte ganger blitt fortalt hvor viktig Arctic Race er for lokalt næringsliv og for å profilere Helgeland, men blitt vektlagt at muligheten må utnyttes. Prosjektlederen forteller at de forsøker å gripe mulighetene som ligger der.
– Alt i alt dreier det seg om å profilere hele Helgeland som en spennende region, her samarbeider vi med de øvrige kommunene i regionen og Helgeland Reiseliv med felles markedstiltak.
Lokal markedsverdi
En av jobbene er å fortelle spennende historier fra Hemnes som både TV2 og andre mediaaktører skal videremidle både under og etter direktesendingen.
– Vi har fremhevet Okstindan, Rabothytta, Røssåga som lakseelv og kraftressurs, Korgfjellet og Blodveien, Hemnesberget og Lapphella, Landbruksbygdene våre, Klemetspelet og det sørsamiske, Båtbyggertradisjoner og Kamkaka, og selvsagt det aktive musikk- og kunstnerlivet vårt.
Ordene strømmer ut av en entusiastisk prosjektleder som også er bygdeutvikler i Hemnes, hun ser mange muligheter, men advarer samtidig om at tingene ikke vil gå av seg selv.
– Det er det veldig mye opp til næringslivet og folk i Hemnes å gripe muligheten. Hvis vi klarer å vise et yrende folkeliv med kreative innslag langs løypa, vil det i seg selv være gull verdt.
– Hvordan blir det rent praktisk under disse dagene?
– Med tre mil gjennom Hemnes blir det rikelig med plass for alle som vil stå langs løypa, lage sprell og heie på rytterne. Løypa blir stengt cirka 90 minutter før rytterne kommer, på Korgfjellet enda tidligere. En karavane med 15-20 biler med sponsorer og andre som vil lage liv og røre når de passerer. TV2 og Dag Otto Lauritzen kommer også en times tid før rytterne, og de stopper og lager små Tv-innslag der det måtte passe dem, forteller hun, og legger til at Dag Otto ryktes å foretrekke å stoppe der det finnes god mat.
I tillegg til TV2 kommer det et pressekorps på ca. 50 journalister fra hele verden som skal fylle spaltene sine to dager med inntrykk fra blant annet Hemnes.
Plass til alle
Valla mener Korgfjellet er ideelt for å se rittet, og forklarer at det blir god anledning til å slå seg ned langs løypa alle de ni kilometerne fra Korgen og opp til toppen, men området vil bli delvis regulert.
– Veien på begge sider blir stengt for biltrafikk og det vil gå skyttelbusser opp og ned fjellet begge dagene. Flere store parkeringsareal blir lagt til rette ved foten av fjellet på begge sider. Sykle og gå kan man også, og vil du overnatte i telt, er det friluftsloven som gjelder.
Etter at kommunens arrangement er ferdig på Korgfjellet fortsetter folkefesten med Parkrock i Svartebukta på fredagskvelden. og på Korgfjellet legger Asgeir Molden opp til musikk og servering inn i de sene nattetimer begge dagene. Selv om fjellstua benyttes som pressesenter vil et stort serveringstelt betjene kundene.
Da det like etter jul ble klart at rittet ønsket å legge to etapper til Hemnes var det få som visste hva dette innebar.
– Vi kunne ikke påvirke tidspunkt, plassering eller løsninger i forhold til selve sykkelrittet, vi måtte forholde oss til det som kom, og fremdeles kommer, av krav fra ASO og ARN. Dette innebærer en god del tilrettelegging, særlig for oss som har målgang på et så lite tilrettelagt sted som Korgfjellet, forklarer Valla.
Venter 10.000
Ut fra det erfaringstall fra spesielt Målselv Fjellandsby som hadde målgang med 6.000 besøkende i fjor har det blitt tatt høyde for store besøkstall på Korgfjellet.
– Det kommer mange tusen mennesker til Korgfjellet, og dette må vi legge til rette for. Det skaper utfordringer på en plass hvor den eneste eksisterende bedriften ikke kan tas i bruk fordi den er reservert av arrangørene til pressesenter. Vårt utgangspunkt er å legge til rette for 6 -10.000 besøkende, over 100 syklister, 150-200 rittbiler, 50 journalister og flere hundre funksjonærer uten å ha noe som helst tilgjengelig infrastruktur.
Ettersom stor sett all eksisterende infrastruktur på stedet er reservert for arrangøren har både kommunen og Korgfjellet Fjellstue startet jobben med å skape nye arealer og muligheter.
Etter at Valla ble tildelt ansvaret for prosjektet i januar innenfor hennes 65 prosentstilling som bygdeutvikler. Det ble tidlig klart at det var vanskelig å løse alle oppgaver uten å hente inn mer arbeidskraft.
– Vi skulle få bistand fra teknisk avdeling, men de slet med underbemanning og sykemeldinger og kunne ikke prioritere ARN. Løsningen ble å ansette John-Helge Vang som prosjektkoordinator for tekniske løsninger. Vi får bistand fra ansatte i kommunen etter behov, og Ketil Tverrå har fått ansvaret for å skaffe 60 frivillige. Kommunens renholder har tatt på seg ansvaret for å holde 30 toaletter rene og fine, og ikke minst er det en rekke grupper med frivillige som gjør en uvurderlig innsats.
Etterlyser frivillige
– Dere har søkt etter frivillige, er alle plasser fylt opp?
– Nei, den største utfordringen nå er skaffe nok frivillige, vi trenger folk blant annet laksesalg, rydding og parkeringsvakter, samt litt sjauing. Det har lenge vært mulig å melde seg som frivillig via websiden vår, men det har dessverre ikke vært veldig stor påmelding der, så nå har vi gått ut med tilbud om å betale Idrettslagene og korpsene for å stille med frivillige. Alle som har meldt seg vil etter hvert bli kontakta i begynnelsen av juli.
Derimot har det vært stor pågang fra band og artister, men de tar gjerne mot enda flere.
– Vi har partnerskapsavtale med Per Arne Bustnes som driver med arenaproduksjon i blant annet Holmenkollen og Vikersundbakkene, og han og hans team av utegående reportere vil sørge for at det blir bra liv fra scenen og storskjermen på arenaen både på fredag og lørdag. Alle som deltar som frivillig eller artist får forresten egen Kongeetappe t-skjorte, lokker prosjektlederen.
Med mange mennesker samlet blir både søppelhåndtering og toalettkapasitet viktige utfordringer.
– Vi hadde håpet at Forsvaret kunne hjelpe oss med dette ved å låne oss sine felttoalett, men gikk dessverre ikke denne gangen. Vi har derfor reservert 30 festivaltoalett og vil sette de fleste på toppen av fjellet, men også ett ved Folkehjelpshytte og et par på Hattsetra. Søppelhåndtering løses ved at det vil bli satt ut mange stativ og søppelkasser rundt om på fjellet. I tillegg har Rune Vasdal AS tilbudt å låne oss tre containere og sørge for tømming, noe vi er veldig takknemlige for, avslutter en optimistisk Marit Valla.
(FAKTABOKS)
Planlagte aktiviteter langs løypa:
Finneidfjord: Visning av rittet via prosjektor på skolen, grilling og servering i sentrum begge dager.
Rasteplassen mellom Finni og Bjerka: Bygger opp «Mini Lapphella», Hemnesberget inviterer til konsert med mange lokale krefter i timene før rittet på fredag. Det er også planlagt et lokalbåttreff på fjorden like ved.
Bjerka: Idrettslaget en markering på lørdag, og det blir bl.a. sykkelritt for ungene.
På åkeren mellom gamle og nye E6 sør for Bjerka vil Bondelaget ha dyr på beite, grilling, servering av lokalprodusert mat, ponniridning for barn, musikk og dans, pluss diverse sprell.
Korgen: Storskjerm ved Korgensenteret på lørdag og rittet blir vist i sin helhet fra Nesna til Korgfjellet.
Hattsetra: Kunstutstilling ved kommunens kunstnere, kopi av Klemethelleren som elevene ved Korgen sentralskole har jobbet med i flere år. Klemetspelet planlegger noen innslag før rittet kommer på fredag.
Korgfjellet: Familiearrangement begge dager. Fredag bl.a. Mini Arctic Mountain Race for barn fra 3 til 12 år, et sykkelritt med t-skjorte og medalje til alle. Storskjermer fra start til mål, underholdning fra scenen, aktiviteter, salgsboder, mat fra Korgfjellet Fjellstue og lokale mattilbydere.
Fortløpende oppdatert informasjon om arrangementet i Hemnes finner du på www.hemnes.kommune.no/arn
NOTISER
Nytt navn
Flere har nok lagt merke til at Korgfjellet Fjellstue AS opptrer som driver av kafeen på Korgfjellet. Dette betyr ikke at det har kommet et nytt driftsselskap, det er kun en ordinær navneendring på det gamle driftsselskapet, Korgenfjellet Kro & Motell AS.
Wifi uten mobildekning
Hemnes kommune forpliktet seg til å skaffe internettdekning ved pressesenteret i målområdet da kontrakten med ARN ble underskrevet. Med Telenor som en av de største sponsorene forventet man muligens at dette skulle være en grei sak.
– Det ble langt vanskeligere enn forventet. Telenor har oppgradert til 4G i Korgen, og dette gir dekning et stykke opp i fjellet, men hjelper ikke på toppen. Ingen andre operatører ønsket å bistå, og dermed måtte vi finne en alternativ løsning, forteller prosjektleder Marit Valla.
En avtale med Telemix innebærer at fiberlinja mellom rådhuset og aldersheimen i Korgen styrkes, og derfra skytes signal til fjellet via en mast som settes opp i disse dager.
– Dette ble en god løsning og vi kan garantere god nett-tilgang for både presse og publikum. Telemix låner oss utstyret under ARN, men kan installere det permanent slik at det får varig effekt hvis hytteeierne og Fjellstua ønsker å tegne langsiktig abonnement, sier Valla.
Denne løsningen gir imidlertid ingen forbedring i mobildekningen i området.