De første 40 år av aktiviteten i Korgen orientering var leda av bygdas menn og kvinner. Så kom Kasper.
I tettstedet Svartå sju mil vest for Helsingfors vokste Kasper Rehnman opp. Han tok noe ingeniørutdannelse i Vasa, av slutta militæret og hadde en tilfeldig jobb i Hemavan. Ved nye tilfeldigheter ble han der litt kjent med verkssjefen for stål og valseverket på Mo, som førte han til Rana og stålverket i 1999, der han fortsatt er, i jobb med automasjon, feilsøking og optimering av prosessen. Så traff han sin kjæreste Heidi Prestengshaug for 11 år siden og flyttet til Korgen en tid etter det.
Idrettsmannen
– Jeg begynte med forskjellige idretter som ung, men det vart etterhvert orientering og skigåing som tok over. Dette holdt jeg på med en del år inntil fylte 20, da det meste blei styrt av studiene. Etter at jeg kom til Korgen gikk jeg på noen orienteringstreninger for kanskje fem år siden med barna, og begynte siden og løpe treninger selv og.
Kasper forteller videre at det fine med orientering er det at det ikke bare er fysisk aktivitet, men at man må prøve og balansere farta med sine orienteringsevner slik at man ikke taper tid på denne postsøkinga. For raskt for egen evne og man taper mer tid enn man sparte på å løpe raskere. For langsomt og man føler etterpå at: Hvorfor løp jeg ikke raskere ? Så blir man av og til fascinert og forundret over hvordan hjernen egentlig fungerer de gangene man roter det helt til.
Vakker natur, godt miljø
– En av årsakene til at jeg trives i Korgen er det at tettstedet er i omtrent samme størrelse som Svartå, og etter og ha bodd så mange år her så begynner man å bli kjent med ganske mange folk. Naturmessig har vi elva som er flott og så er det selvfølgelig fjellene rundt omkring, og da spesielt Okstindmassivet.
Avisa Hemnes har ved to anledninger tidligere beskrevet hvordan Kasper har søkt rundt i Okstindan, og da han er en super orienterer, samt en kløpper med digitale kart og det meste av data, har han lagt inn i Statens kartverk to nye vatn i kommunen: Vestistjønna og Bessedørtjønna. Begge er kommet til syne nå som følge av isavsmelting.
I styre og stell
For tre år siden ble Kasper med i styret i Korgen IL, Orientering.
– Som følge av min bakgrunn i orientering fra før kunne jeg nå bidra litt til lokalsamfunnet, og etter og ha blitt spurt tok jeg ledervervet i o-gruppa nå i 2016. Tiden vil vise hvordan man får til det. Her er mange dyktige folk, så jeg har mange å støtte meg til. Korgen har bra med kart, og arrangementskompetansen er høy.
O-gruppa avholder treninger i forskjellige terrengområder fra april til ut i oktober-november, litt avhengig av når snøen kommer. Ukentlig deltar 25-50 barn og voksne i o-løypene.
TUR-O
Kasper Rehnman er en rolig og avbalansert mann, som sikkert vil føre Korgen Orientering videre. Nå skal han ta for seg mer av turorienteringa også:
– Det fine med Tur-O er det at man kommer seg ut i naturen og samtidig får trent litt på å få kart og terreng og stemme sånn at man finner frem til postene og samtidig blir litt kjent i området. Og så ligger postene ute så lenge at man har mulighet og ta seg en tur når været er passelig. Så kan man og selvfølgelig ta seg en ettermiddags/ kveldstur med barn, ta med kveldsmaten sånn at man spiser den ute i naturen eller ta med seg et spritkjøkken og steke litt pølse med brød hvis forholdene i utmarka tillater det. Andre ting man kan kombinere med Tur-O er bærleiting, fiske eller kanskje til og med en telttur, ja mulighetene er mange.
Kasper sitt personlige prosjekt denne sommeren ligger litt utenom heimkommunen: De syv søstre skal besøkes i en sammenhengenede tur, sammen med arbeidskamerater fra Rana.