Svein Hammer har gått veien fra blå til grønn side. I disse dager er han aktuell med sin første bok, «Fra evig vekst til grønn politikk – samfunnsutvikling i brytningen mellom tre diskurser».
For å finne ut litt mer om dette, så var det jo greit å kunne ta en prat med forfatteren selv.
— Undertittelen sier noe om tre diskurser! Hva er nå det?
— Jo, jeg er klar over at dette kan være et uvant begrep for mange. Men enkelt sagt så kan man si at dette betyr tankespor, eller strømninger som preger samfunnsutviklingen, sier Svein Hammer.
— Ikke helt ulike ideologi, men mer bevegelig og foranderlig. Blir vi ført med av en
diskurs, gjør det noe med hva vi opplever som sant, viktig og smart. Jeg ble først kjent med ordet, og bruken av det, på sommeruniversitet i England i 1995. Siden da har jeg tatt dette til meg, og bruker ordet og metoden, både i mitt daglige arbeid, og i forfatterskapet.
I boka tar Hammer for seg tre alternative diskurser som utforskes historisk så vel som politisk: En sterk og uimotståelig vekstdiskurs, en både/og-diskurs med ambisjon om å forene vekst og miljø og endelig en økologisk diskurs som åpner for et annerledes, grønt samfunn.
— I boka prøver jeg å gi et innspill til dagens klimadebatt, hvor man ser at politikere og andre opinionsdannere ofte viser svak forståelse for andre tankespor enn sitt eget. Boka er ment å være en motvekt til dette. Jeg forsøker å gi større innsikt i de tre diskursene, og dermed også økt forståelse for brytningene og spillet mellom dem, forsetter Svein Hammer.
— Du var jo en aktiv politiker i Miljøpartiet De Grønne (MDG) for noen år siden. Er dette en politisk bok?
— Nei dette er ikke en partipolitisk bok, hvis du tenker på min tidligere politiske karriere. Det handler mer om nivået forut for partipolitikken. Hva betyr det å tenke grønt, til forskjell fra rødt eller blått? Jeg har skrevet boka for å tilby en ressurs til forskere og studenter som vil utforske temaet faglig. Men også til politikere som vil tilegne seg et bredere handlingsrom, og til vanlige politiske interesserte som ønsker økt innsikt i et viktig felt, sier Svein Hammer.
Han forteller videre at han i boka drar en linje gjennom menneskehetens historie, i vekstens tegn, og belyser en håndfull dokumenter fra nyere norsk politikk.
–Jeg formidler også tanker fra utenlandske forfattere som har belyst samme tema. Jeg fremstiller økologismen, forstått som en egenartet, politisk ideologi, og ser den opp mot liberalismen, sosialismen, konservatismen, anarkismen og feminismen, forteller forfatteren.
Hammer hevder boka verken er en fakta- eller oppskriftsbok, og forteller at den er omtrent fri for hans egne argumenter.
— Jeg forsøker å belyse skillet mellom å tenke vekst, og å tenke grønt. Hvilke alternative retningsvalg har vi? Denne boka er den første type bok på norsk i Norge, noe jeg er stolt over, smiler Svein Hammer.
— Hvor har du fått denne gløden for natur og miljø?
— Jeg er jo oppvokst i fjæra på Hemnesberget, og pappa var fisker. Kan huske at han på 70- og 80-tallet snakket mye om Ranfjorden, og hvor forurenset den var på den tiden. Fisken var ikke spiselig, og innover mot Mo i Rana var det fritt for tang i fjæra. Den gang var det industrien inne i Mo i Rana som ødela fjorden. Men heldigvis er dagens Ranfjord ren igjen. Dette har nok gjort et større inntrykk på meg en det jeg trodde den gangen, forteller Svein.
Etter at han ble voksen og tilbragt mange år i by og på lesesaler, inngikk han et nyttårsforsett for ni år siden, han skulle bli flinkere til å gå ut, og bruke naturen.
— Samtidig ble jeg nok mer klar over min interesse og glød for å ta vare på den naturen vi har. Som et samfunnsengasjert menneske tok jeg mer og mer innover meg hva som skjer i streben etter vekst.
Helt siden menneskeheten oppsto har higen etter vekst vært en drivkraft. Etter den industrielle revolusjonen har tematikken mellom vekst og grønt, fått enda større fokus. Vi har i dag FNs klimapanel som prøver å sette fokus på alvorligheten for vår egen fremtid, relatert til bruken av de ressurser vi har, fortsetter en oppglødd Svein Hammer.
–Nå ble jeg vist litt ivrig igjen, smiler Svein, og forteller at han de siste årene har tilbrakt stadig mer tid ute i naturen.
— Hele året er jeg mye ute, på ski eller gåturer. Jeg vet ikke hvor mange overnattinger jeg har ute, i telt, eller under åpen himmel. Dette gir meg en ro som for meg er fantastisk, og har gitt meg overskudd både i jobbsammenheng og som forfatter.
Til daglig arbeider Hammer ved Dronning Mauds Minne i Trondheim. Der er han førsteamanuensis, og underviser blant annet førskolelærere og ledere.
— Det er fint å se at disse elevene også tar inn over seg måten å tenke på ved å benytte teknikken bak diskurser, uten at jeg skal gå mer inn på det her. Men det jeg akkurat nå ser mest fram til, er boklanseringen i Oslo og Trondheim. Jeg har jo aldri gjort dette før, så det blir en ny og sikkert en positiv opplevelse, avslutter Svein Hammer, i forkant av lanseringen som skjedde i forrige uke.
Etter lanseringen har boka inntatt førsteplassen i ukas mest solgte bøker, i Klassekampens boksalg barometer.