I senere tid har det «lekket» ut en del informasjon om ei ny bok som er på gang. Under en sammenkomst på Gammelskolen i Bleikvasslia kom det fram at det ikke bare blir ett bind, men tre.
Pensjonister med skrivekløe
Det er parhestene Per Jomar Hoel og Dag Brygfjell som nærmer seg utgivelse av tre bind om Villmarksvegen med diverse sideveger. Ifølge forfatterne begynte det hele for tre år siden. Pensjonister med skrivekløe må jo ha noe å gjøre, og da er vel ingen ting bedre enn å skrive bøker.
Per Jomar kan fortelle at prosjektet starta etter at han og Dag var ferdige med Okstind-boka og hadde vært med på jubileumsboka for Korgen kirke.
–Vi lurte på hva vi skulle fortsette med, og etter først å ha vært innom en idé om å skrive bok om Aven, ble tanken om å skrive om Villmarksvegen født. Vi ville samle historier fra Korgen til Majavatn for å se om det kunne bli bok av det.
Dag skyter inn at det var ei bok på størrelse med Okstind-boka det var snakk om, og Per Jomar fortsetter:
– Så begynte arbeidet med å grave, å lese oss opp og dra rundt på gardene og intervjue folk. Etter hvert balla det på seg og vi endte opp med vårt eget Villmarksveg-motto: Vi må bli «nærkontakt» langs Villmarksvegen, og resultatet har blitt 1000 sider.
Spennende tur igjennom kjente trakter
Herfra tok de to forfatterne de 20 frammøtte med på en underholdende reise fra Korgen til E6 ved Majavatn. På vegen fikk vi svippturer opp i Leirskardalen, Brygfjelldalen, Nord-Røsvatnet og Hattfjelldalen. Videre gikk vegen forbi Kløvimoen og inn i vakre Fiplingdalen. Forfatterne «blar» i boka og viser oss bilder fra kjente og mindre kjente steder, og vi får smakebiter av historier fra traktene rundt omkring i Røsågadalen og fra Røsvasstraktene. Her er det bjørnehistorier fra mange plasser, og Torfinn Reinåmo sine bilder illustrerer bl.a. elgjakt i forskjellige terreng.
Mens Dag blar i boka, stopper han opp med jevne mellomrom for å spørre om det er noen som kjenner seg igjen på bildet. Mye er kjent, men ofte er bildene tatt fra en vinkel som vi ikke er vant til å se dem fra.
Mye aktivitet på indre Helgeland i gammel tid
Boka inneholder 110 artikler og kart over hele Villmarksvegen med avstikkere. Ved hver artikkel er det et rødt tall som refererer til et kart. I det hele tatt virker det hele godt gjennomtenkt, og det vil være lett for leserne å navigere fra tekst til kart.
Per Jomar poengterer at forfatterne har vært opptatt av å få fram at det har vært mye mer aktivitet på indre Helgeland enn det en kan lese av historieboka. Dette blir dokumentert av funn fra forskjellige tidsepoker, de eldste så langt tilbake som til steinalderen. En interessant ting som også viser at indre Helgeland var nærmest ukjent for folk flest i tidligere tider, er et kart fra 1750. Kartet er svært detaljert på kysten, mens det nærmest er blankt i innlandet.
Mange flotte bilder
Halvparten av boka består av fotografier og tegninger, og bare bildematerialet burde være nok til å gi leserne lyst til å se naturen der motivene er henta. En god del av tegningene er laga av ei dame som bor i Trondheim, men har tilknytning til Susendalen og Hattfjelldalen. Tegningene illustrerer til dels dramatiske hendinger, som for eksempel Sjøfors-tragedien.
På sin ferd langs Villmarksvegen stopper forfatterne opp ved enkelte personer, som de portretterer. På den måten får vi et innblikk i hvordan det har vært å vokse opp og leve på indre Helgeland. Alle naturreservater har blitt tatt foto av, og de er nevnt med navn i boka. Mange vil nok bli overraska over hvor mange reservater det finnes i distriktet vårt.
Etter en time og fem minutter er første etappe tilbakelagt, og det er tid for kaffe med litt attåt. De to neste etappene blir tatt litt lettere på, og etter en god kaffekopp og enda førti minutter med spennende fortellinger fra Hattfjelldal, Fiplingdalen med sidedaler, er vi kommet fram til Majavatn der boka slutter.
Hensikten med boka er å synliggjøre indre Helgeland for almenheten
Etter gjennomgangen av boka spør vi karene om hva som er hensikten med boka.
– Tanken er å synliggjøre indre Helgeland, slik at det kan bli lettere tilgjengelig for folk flest, forteller Per Jomar.
– Dette ser ut for å være et stort og arbeidskrevende verk. Hvordan har arbeidsfordelinga vært?
– Per har stått for den historiske delen, og jeg har arbeidet med det som omhandler samer og samisk bosetting i området, føyer Dag til.
– Og når er deadline for boka?
– Planen er å få den ut i september/oktober, slik at den kan være tilgjengelig som julegave.
Etter å ha fått presentert smakbiter av verket om Villmarksvegen, sitter vi igjen med en betydelig mersmak. En mengde gode bilder og mange spennende historier, gjør at vi ser fram til at det skal ligge en tung bokpakke under juletreet 24. desember 2016.