Hemnes er kjent for sine historiske vennskapsbånd til Serbia. Noen tar dette virkelig på alvor. Flere helsearbeidere fra Serbia har nemlig de senere år blitt ansatt i helsetjenesten, og det knyttes stadig nye, gode vennskap. Gjennom vennskap oppdages også flere strenger å spille på hos hverandre, som f.eks. det å kunne lage selskapsmat på si.
Mai er for mange festmåneden over alle. Helligdager, fridager, langhelger, bursdager, jammen var der en nasjonaldag, og for de av oss som har slekt og venner med ungdom i hus, så kommer det kanskje en hyggelig invitasjon til konfirmasjon som selve toppen av kransekaka, bokstavelig talt! Og det å meske i seg mat hører naturlig med i selskap.
Serbere i Korgen
Sist søndag ble det avviklet konfirmasjon i Korgen. I forkant av dette hadde Vesna Cvetkovic latt seg leie inn som sjefskokk til en av årets konfirmanter, og sammen med ektemannen Predrag Cvetkocic og kompisen Martin Ivanovic har de tryllet fram et storslagent serbisk koldtbord med de lekreste småretter en kan tenke seg.
– Vi synes det er veldig artig å få lage mat til et slikt selskap, forteller Vesna. – Det er jo spesielt for oss å få lage vår tradisjonsmat fra Serbia til en sånn anledning som jo er virkelig en norsk tradisjonsfest. På brukbar norsk forteller hun om jobben de har gjort, og sammen med Martin og Predrag går det vekselvis mest på norsk, litt på engelsk og ett og annet serbisk ord, som de hjelper hverandre å oversette til norsk. En meget interessant samtale på flere språk, og med en genuin lyst til å formidle, og åpenbar lyst til å bruke det norske språk, attpåtil på korgværingsdialekt. Martin Ivanovic har vært i Korgen allerede i fem år og han har kjøpt hus for litt siden på Aspmoen til seg og sin familie. Mange fra bygda kjenner han godt fra jobben i hjemmesykepleien og på sykehjemmet. Vesna og Predrag Cvetkovic kom til Korgen for 3,5 år siden. Hun har også jobbet i omsorgstjenesten noen år, og gjennom jobb har hun dermed lært seg en del norsk. Predrag går nå på norskkurs, og er ikke redd for å bruke nylærte ord når han beskriver maten. Sammen beskriver de ivrig de ulike rettene de har tryllet fram.
Tradisjonsmat fra Serbia
– Noe av det vi har laget her er typisk norsk mat, sånn som denne potetsalaten, spekematen, laksen og rekene. Vi har lite fiskemat i Serbia under slike tilstelninger. Så røykalaks og stekt laks, det er typiske norske retter vi har supplert med. Men i Serbia har vi har noen andre typer spekemat vi også bruker, så det kan vi kjenne igjen likevel. Men vi bruker mye salater. En av de mest typiske salatene hos oss er chopskasalat. Det er fetaost, tomat, agurk, løk, olje, og her har vi lagt til oliven og litt krydder på toppen, etter konfirmantens ønske. Noen av rettene har vi dermed tilpasset litt etter ønsker. Det syns vi er artig, forteller Vesna, som tydelig har lagt sin sjel i at dette skulle bli bra!
–Vi laget hele stekte paprikaer fylt med brunet kjøttdeig med div krydder og urter og litt ris. Noe av krydderet vi bruker heter Vegetta, forteller Predrag, og det er en type urteblanding. Martin fortsetter: – Her er fat med fylte egg. Og så har vi laget våre spesielle aivarkurver i litt forskjellige varianter.
Dette serbiske uttrykket blir litt «gresk» for den heldige konfirmasjonsgjesten, som trenger forklaring på betydning av ordet aivar. Og han forklarer:
– Det er paprika som først stekes, og deretter bakes i varmen slik at den blir som en krem. Denne paprikakremen blander vi med diverse krydder, og bruker det som fyll i en kurv. Til slutt legger vi litt pynt oppå, forteller Martin.
Vesna forteller om disse kurvene: – Jeg lager dem av en deig som består mest av mel og melk, og klemmer de inn i muffinsform før de blir stekt. De blir da litt sprø. Disse små kurvene er veldig typiske i Serbia og brukes ofte til festmat og fylles med diverse godt. Noen av disse kurvene har vi fylt med tzatziki. Det er en mild hvitløkskrem som vi har pyntet med oliven, og kokte erter og gulrot i biter oppå. Vi har også laget fat med salatblader fylt med tzatziki og litt grønnsaker. Nesten som en liten salatskål oppi bladet. På annet fat har vi laget fylte sjampinjonger. Vi fyller de med ost, kjøttdeig, en del krydder. En annen tradisjonsrett fra serbia er serbisk pita. Det må ikke sammenliknes med pitabrød, som en del kjenner til fra før her, sier Martin.
– Dette er en tynn lefsedeig fra Serbia som vi fyller med ung kvitost og egg, og så strør vi noe urter på, før de stekes. De er supergode, forteller den hyggelige trioen fra Serbia. Noe den heldige gjesten kan skrive under på at de var.
Et par fat med hele hermetiske grønne og røde chili pent dandert sammen med fetaost viste seg å være en glohet «åpenbaring» for flere gjester, som tenkte at dette var jalapenos og paprika. Mange overraskende smaksopplevelser underveis med andre ord. Et koldtbord vi seint vil glemme.